Znate ona draga nam tradicionalna jela koja su se jela, i još uvijek se jedu, u mnogobrojnim domovima, jela koja su sinonim za bezbrižnost i hrana koju pamtimo, ona hrvatska jela bez kojih ne bismo mogli zamisliti djetinjstvo? Upravo jedno od takvih jela su krpice sa zeljem. Na sam njihov spomen u misli nam se vraća toplina bakine kuhinje, lonac iz kojeg se puši gusta para, a nozdrve nam pecka miris svježeg papra.

Pripremite ih kao samostalno jelo uz zdjelu zelene salate, uz pečenu kobasicu ili kao prilog ukusnim pečenim rebarcima koja se tope u ustima. Recept za najsočnija rebarca iz pećnice isto imamo!

Sastojci:
Za krpice:
300 g glatkog brašna
3 jaja
prstohvat soli
malo hladne vode

Ostalo:
1 veća glavica svježeg kupusa (oko 1 kg)
1 velika glavica luka
1-2 žlice svinjske masti
1 žlica šećera
sol, papar

Priprema:

1. Najprije umijesite krpice: u posudu prosijte brašno, dodajte mu prstohvat soli, promiješajte pa dodajte jaja i nekoliko žlica hladne vode. Umijesite glatko tijesto, ako je tijesto premekano, dodajte brašna. Tijesto formirajte u kuglu, prekrijte ga krpom i pustite da odstoji.

2. Potom tijesto podijelite u tri komada i svaki komad razvaljajte što tanje možete (krpice mogu biti i malo deblje). Složite tijesto jedno na drugo, lagano svaki list pobrašnite da se ne lijepi pa oštrim nožem izrežite deblje trake, a trake na kvadratiće, odnosno krpice.

Sarma Hrana i piće Htjet ćete ju jesti svaki dan! Recept za sarmu koja uvijek uspijeva

3. Kupus očistite od vanjskih listova, prerežite ga popola pa mu odstranite tvrdi korijen, potom kupus narežite na trakice.

4. U loncu zagrijte mast, dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne omekša i postane staklast, potom dodajte šećer i još malo pirjajte da se šećer malo karamelizira. Ubacite narezani kupus, posolite ga i pirjajte ga 10-15 minuta, dok kupus malo ne omekša.

5. U međuvremenu u većem loncu u slanoj vodi skuhajte krpice, ocijedite ih i dodajte u kupus. Promiješajte, sve zajedno propirjajte još nekoliko minuta, začinite obilato paprom i odmah poslužite.