Odvajanje žumanjaka od bjelanjaka uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte. No jeste li pokušali na taj način napraviti omlet?
Istučete li žumanjke i bjelanjke odvojeno prije nego što ih sljubite u jednu namreškanu smjesu te ih ispečete na tavi, dobit ćete savršen omlet mekan poput oblaka. Nazivaju ga još i souffle omlet.
Tako ispečen omlet možete napraviti na slano, odnosno začiniti ga solju, paprom i drugim začinima, ili pak na slatko te ga začiniti šećerom u prahu, medom ili sličnim sladilom.
Sastojci za omlet:
- 5 bjelanjaka
- 3 žumanjka
- 2 žlice maslaca
- začini po želji
Priprema omleta:
- Razbijte pet jaja i odvojite bjelanjke od žumanjaka.
- Istucite mikserom bjelanjke u čvrst snijeg u jednoj posudi. U drugoj odvojite samo tri žumanjka (preostale sačuvajte za neki drugi recept) i pjenasto ih izmutite.
- Pažljivo umiješajte žumanjke u snijeg od bjelanjaka.
- Smjesu izlijte na zagrijanu tavu s neprianjajućim dnom i poklopite. Na umjerenoj temperaturi pecite 3 minute.
- Otklopite tavu, podignite špahtlom rubove omleta i ubacite maslac.
- Vratite poklopac i pecite još 3 minute.
- Začinite omlet začinima po želji te ga preklopite i prebacite na tanjur. Dobar tek!
Proklijani luk i češnjak: Jesu li štetni za zdravlje ili sigurni za jelo? +1