• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Lungić

Tihomir Krklec: Koja je tajna hrskavog gratiniranog krumpira i najprozračnije tempure?

Prošlogodišnji natjecatelj MasterChefa, tatoo-majstor i umjetnik ulice, ali i kuhinje, Tihomir Krklec, u novoj epizodi MasterChef Akademije otkrio nam je kako napraviti hrskavi gratinirani krumpir i najprozračniju tempuru.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 4.10.2023 08:43 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 5 2 Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 3 2 Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 1 2 Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 2 2

U trendu Pipi e patati pipi e patati Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom Tješi i grije Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom Zuppa Inglese Zuppa inglese Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode

Tihomir Krklec u prošlogodišnjem se MasterChefu istaknuo zanimljivim platingom i jelima koji su bila ugodna oku koliko i nepcu. Žiri ga je vidio najmanje u polufinalu, ali je uslijed stres-testa u molekularnoj gastronomiji napustio show kao osmi amaterski chef u Hrvatskoj. Nakon napuštanja natjecanja izjavio da je zadovoljan svojim putovanjem kroz show i priznao kako je ispao jer se s nekim tehnikama prvi put susreo te je dodatni stres također odradio svoje. U MasterChefu je puno naučio od žirija, ali i kolega, kaže nam Tihomir, a danas nam je pokazao čak dvije tehnike koje je otad doveo do savršenstva – gratiniranje i tempuru.

Iako nekima na prvu te dvije tehnike zvuče kao komplicirani kulinarski pothvati, zapravo se radi o jednostavnim postupcima koje možete koristiti svakodnevno u vašoj kuhinji. Gratiniranje je tehnika pečenja u vrhnju ili bešamelu, pri čemu uz dodatak kružnih mrvica ili ribanog sira dobivamo ukusnu hrskavu, zapečenu koricu.
Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 5 Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 5 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Gratinirati možemo bilo koje povrće, poput batata, cvjetače ili brokule, a Tihomir nam je uz savršeno pečeni lungić odlučio pripremiti francuski klasik – gratinirani krumpir, jelo koje bismo mogli jesti samo, i to svaki dan. Umak od šljiva i vina, osim uz sočni lungić, odlično se i neočekivano sljubio i s prozračnim i hrskavim bukovačama u tempuri.

"Tajna prozračne tempure leži u mrzloj Jamnici, odnosno mineralnoj vodi, baš onakvoj kakvu volimo u gemištu. Mjehurići tempuri daju prozračnost, a hladno tijesto u doticaju s vrlo vrućim uljem nevjerojatno hrskav omotač", rekao nam je bivši kandidat MasterChefa, koji je zbog svoje kreativnosti u kuhinji završio među osam najboljih amaterskih kuhara Hrvatske. I ovaj tanjur kreativca bio je lijep onoliko koliko i ukusan, a donosimo vam recept kako biste ga mogli pripremiti i kod kuće.

Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 2 Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 2 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT – Lungić s umakom od šljiva i vina s hrskavim gratiniranim krumpirom i bukovačama u tempuri

Sastojci:

  • 300 g svinjskog filea
  • 4 krumpira
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 g mozzarelle
  • 200 g maslaca
  • 50 g bukovača
  • 130 g brašna
  • 100 ml mineralne vode Jamnice
  • 1 jaje
  • 300 ml crnog vina
  • 3 žlice pekmeza od šljiva
  • sol, papar
  • pola žličice češnjaka u granulama

Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 6 Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 6 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Pripremite gratinirani krumpir. Krumpire ogulite i narežite na tanke ploške, posolite i popaprite, dodajte na njega malo češnjaka u granulama te složite u posudu. Svaki sloj prelijte mješavinom vrhnja za kuhanje i pola otopljenog maslaca. Ponovno posolite i popaprite. Stavite u pećnicu na 180 °C i pecite oko 30 minuta. Zatim dodajte ribanu mozzarellu i pecite još 5 do 10 minuta dok ne dobije zlatnu koricu na vrhu.
  2. Pomiješajte hladnu Jamnicu s brašnom, jajem, solju i paprom. Uvaljajte bukovače u smjesu i pržite ih u ulju zagrijanom oko 170°C dok ne postanu hrskave i lagano zlatne boje, otprilike 3 minute. Potom ih izvadite na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
  3. Svinjski file začinite solju, paprom i češnjakom u granulama pa pecite na ulju sa svih strana, a zatim stavite u pećnicu na 200°C otprilike 15 minuta. Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 3 Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 3 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
  4. U tavu u kojoj ste pekli file ulijte crno vino i dodajte otprilike tri žlice pekmeza od šljiva. Kuhajte desetak minuta dok se umak ne reducira.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Jamnica po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #Lungić
  • #tempura
  • #Bukovače
  • #šljive
  • #gratinirani krumpir
  • #krumpir
  • #Masterchef Akademija
  • #Tihomir Krklec
  • #jamnica
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Gulaš od gljiva recept
Božanstveni okus
Recept za fantastičan gulaš od gljiva u kojem nećete ni primijetiti da nema mesa
Najveći capsule hotel na svijetu, Zedweel Capsule hotel London
Jamči savršen san
Hotelska "soba" u centru Londona može se unajmiti i za 35 eura, ali postoji jedan veliki ali
Najpoznatiji mlin na svijetu: Kultno pariško mjesto u kojem su se okupljali i nacistički vojnici
Na današnji dan
Najpoznatiji mlin na svijetu: Kultno pariško mjesto u kojem su se okupljali i nacistički vojnici
Akcija čišćenja i besplatan ručak: HPD Kapela poziva ljubitelje prirode u Park prirode Žumberak
Idemo?
Akcija čišćenja i besplatan ručak: HPD Kapela poziva ljubitelje prirode u Park prirode Žumberak
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Prva sarma festivala
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Sanja Cukon: Stratagliatta od najboljih komada mesa koju probajte napraviti baš uz ove tehnike
Pokrovitelj Pivac
Sanja Cukon: Stratagliatta od najboljih komada mesa koju probajte napraviti baš uz ove tehnike
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Bajkovita Baranja: Autentičan doživljaj nekog zabroravljenog - i toliko boljeg - života
Bolji život
Omiljeno seosko gospodarstvo u bajkovitoj Baranji: Mjesto na kojem ćete provesti nezaboravan vikend
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
Kuće bez arhitekta
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom
Tješi i grije
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom
Kolač s puno okusa i šarma: Recept za sočnu šarlotku od jabuka
Jednostavno
Kolač s puno okusa i šarma: Recept za sočnu šarlotku od jabuka
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Potraga za hrvatskim planinarima u Sloveniji koje je zatrpala lavina
Strašna tragedija
Završena velika akcija u Sloveniji: "Troje mladih ljudi u jednom danu. Potreseni smo"
Tko su hrvatski planinari poginuli u Sloveniji? Jedan brat se nedavno vjenčao, drugi se trebao uskoro
velika tuga
Cure detalji o poginulim planinarima: Jedan brat nedavno se oženio, drugi se trebao uskoro
Prevrnuo se čamac na Dunavu: Ima mrtvih
IMA MRTVIH
Potraga za nestalima u Dunavu: Angažirana plovila, sonari, psi, HGSS, a podignuti i dronovi
show
Heidi Klum u prozirnom izdanaju pokazala apsolutno sve
ostavila sve bez riječi
Čipka ispod koje je nosila samo tange pala je u drugi plan kad se nasmijala i pokazala zube
Oženio se Ivan Zak
pogledajte fotke!
Oženio se Ivan Zak! Evo tko je samozatajna žena koja je osvojila njegovo srce
Roko Kolarić u drugoj emisiji showa Supertalent
Mali frajer velikog glasa
Kao da je proživio tri života: Poslušajte moćnu izvedbu Barine pjesme o kojoj će se dugo pričati!
zdravlje
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Pokrovitelj Donat
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
Izvrsni izvori
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
zabava
Doktor otkrio kako nikad ne bi uzeo česti dodatak prehrani! Podijelio važan razlog
Zdravlje na prvom mjestu
Doktor otkrio kako nikad ne bi uzeo česti dodatak prehrani! Podijelio važan razlog
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
tech
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
Nije puno, ali statistički značajno
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Pojavile se brojne teorije
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
sport
Juventini stali u red za Modrićev dres poslije utakmice, ali jedan je imao najbolji plan i na kraju ga dobio
borba za "svetu majicu"
Juventini stali u red za Modrićev dres poslije utakmice, ali jedan je imao najbolji plan i na kraju ga dobio
Incident u Barceloni: Tučnjava na tribinama, bivši predsjednik sa sinom protiv navijača
Brutalna tučnjava
Španjolska bruji o incidentu u Barceloni: Pogledajte makljažu kakve nema ni na Balkanu
Navijači Barcelone nakon debakla sasuli paljbu na Roberta Lewandowskog
Tragičar
Navijači Barcelone nakon debakla sasuli paljbu na legendu: "Šaljite ga u Saudijsku Arabiju"
tv
U dobru i zlu: Nada se da je ovo sve noćna mora iz koje će se probuditi
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nada se da je ovo sve noćna mora iz koje će se probuditi
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Did Tunja
2U1
Kakav nastup pun emocija! Dražen pod hitno treba otići na Broadway ili u Hollywood!
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Papi Bucket
KOKOŠI
Ovaj cover Majine pjesme morate čuti! Ostali smo bez riječi!
putovanja
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode
Zuppa inglese
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom
Tješi i grije
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Tvrtka iz Đakova s partnerima dobila milijunski posao nabave odora za pravosudnu policiju
Posao za hrvatske tekstilce
Tvrtka iz Đakova s partnerima dobila milijunski posao nabave odora za pravosudnu policiju
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
Nije više na muci
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
lifestyle
Ulična moda mrežaste čarape i visoke čizme, Zagreb
Teško je skrenuti pogled
Čarape plavokose ljepotice sa zagrebačke špice bacaju i minicu u drugi plan
Modno usklađeni par sa zagrebačke špice
Odlične kombinacije
Par sa špice tako je dobro usklađen, da ih ne možemo prestati gledati, top su
Tjedni horoskop od 6. do 13. listopada
Što kažu zvijezde?
Tjedni horoskop: Bikovi bi mogli upoznati nekoga, a dva znaka čeka poslovni napredak
sve
Heidi Klum u prozirnom izdanaju pokazala apsolutno sve
ostavila sve bez riječi
Čipka ispod koje je nosila samo tange pala je u drugi plan kad se nasmijala i pokazala zube
Oženio se Ivan Zak
pogledajte fotke!
Oženio se Ivan Zak! Evo tko je samozatajna žena koja je osvojila njegovo srce
Roko Kolarić u drugoj emisiji showa Supertalent
Mali frajer velikog glasa
Kao da je proživio tri života: Poslušajte moćnu izvedbu Barine pjesme o kojoj će se dugo pričati!
Sanja Cukon i njezina stratagliatta s domaćim njokima s tartufima i pjenicom od parmezana
Pokrovitelj Pivac

Sanja Cukon: Stratagliatta od najboljih komada mesa koju probajte napraviti baš uz ove tehnike

U prošloj sezoni MasterChefa Sanji je za dlaku izmakla titula najboljeg hrvatskog amaterskog kuhara, a u Masterchef Akademiji s ovim jelom za nas ju je osvojila. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close