Galerija Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 5 Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 3 Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 1 Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 2 Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 4 +0 Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 6

Tihomir Krklec u prošlogodišnjem se MasterChefu istaknuo zanimljivim platingom i jelima koji su bila ugodna oku koliko i nepcu. Žiri ga je vidio najmanje u polufinalu, ali je uslijed stres-testa u molekularnoj gastronomiji napustio show kao osmi amaterski chef u Hrvatskoj. Nakon napuštanja natjecanja izjavio da je zadovoljan svojim putovanjem kroz show i priznao kako je ispao jer se s nekim tehnikama prvi put susreo te je dodatni stres također odradio svoje. U MasterChefu je puno naučio od žirija, ali i kolega, kaže nam Tihomir, a danas nam je pokazao čak dvije tehnike koje je otad doveo do savršenstva – gratiniranje i tempuru.

Iako nekima na prvu te dvije tehnike zvuče kao komplicirani kulinarski pothvati, zapravo se radi o jednostavnim postupcima koje možete koristiti svakodnevno u vašoj kuhinji. Gratiniranje je tehnika pečenja u vrhnju ili bešamelu, pri čemu uz dodatak kružnih mrvica ili ribanog sira dobivamo ukusnu hrskavu, zapečenu koricu.
Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 5 Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 5 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Gratinirati možemo bilo koje povrće, poput batata, cvjetače ili brokule, a Tihomir nam je uz savršeno pečeni lungić odlučio pripremiti francuski klasik – gratinirani krumpir, jelo koje bismo mogli jesti samo, i to svaki dan. Umak od šljiva i vina, osim uz sočni lungić, odlično se i neočekivano sljubio i s prozračnim i hrskavim bukovačama u tempuri.

"Tajna prozračne tempure leži u mrzloj Jamnici, odnosno mineralnoj vodi, baš onakvoj kakvu volimo u gemištu. Mjehurići tempuri daju prozračnost, a hladno tijesto u doticaju s vrlo vrućim uljem nevjerojatno hrskav omotač", rekao nam je bivši kandidat MasterChefa, koji je zbog svoje kreativnosti u kuhinji završio među osam najboljih amaterskih kuhara Hrvatske. I ovaj tanjur kreativca bio je lijep onoliko koliko i ukusan, a donosimo vam recept kako biste ga mogli pripremiti i kod kuće.

Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 2 Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 2 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT – Lungić s umakom od šljiva i vina s hrskavim gratiniranim krumpirom i bukovačama u tempuri

Sastojci:

  • 300 g svinjskog filea
  • 4 krumpira
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 g mozzarelle
  • 200 g maslaca
  • 50 g bukovača
  • 130 g brašna
  • 100 ml mineralne vode Jamnice
  • 1 jaje
  • 300 ml crnog vina
  • 3 žlice pekmeza od šljiva
  • sol, papar
  • pola žličice češnjaka u granulama

Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 6 Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 6 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Pripremite gratinirani krumpir. Krumpire ogulite i narežite na tanke ploške, posolite i popaprite, dodajte na njega malo češnjaka u granulama te složite u posudu. Svaki sloj prelijte mješavinom vrhnja za kuhanje i pola otopljenog maslaca. Ponovno posolite i popaprite. Stavite u pećnicu na 180 °C i pecite oko 30 minuta. Zatim dodajte ribanu mozzarellu i pecite još 5 do 10 minuta dok ne dobije zlatnu koricu na vrhu.
  2. Pomiješajte hladnu Jamnicu s brašnom, jajem, solju i paprom. Uvaljajte bukovače u smjesu i pržite ih u ulju zagrijanom oko 170°C dok ne postanu hrskave i lagano zlatne boje, otprilike 3 minute. Potom ih izvadite na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
  3. Svinjski file začinite solju, paprom i češnjakom u granulama pa pecite na ulju sa svih strana, a zatim stavite u pećnicu na 200°C otprilike 15 minuta. Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 3 Tihomir Krklec: Lungić s gratiniranim krumpirom, bukovačama u hrskavoj tempuri i umakom od vina i šljiva - 3 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
  4. U tavu u kojoj ste pekli file ulijte crno vino i dodajte otprilike tri žlice pekmeza od šljiva. Kuhajte desetak minuta dok se umak ne reducira.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Jamnica po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju