Svadbena ili nedjeljna juha talijanski je klasik koji miriše na češnjak i mesne okruglice, a dovoljno je zasitna da može poslužiti i kao samostalno jelo.
Iako se mogu čuti priče o tome kako se ova juha u Italiji poslužuje na svadbama, njezino ime zapravo je - pogrešno shvaćeno i prevođeno. Na talijanskom ono glasi minestra maritata i odnosi se na ukusnu kombinaciju povrća i - mesa, koji se jako dobro slažu, kao da su - vjenčani.
Sastojci za talijansku svadbenu juhu:
- 450 g miješanog mljevenog mesa
- 1/2 šalice krušnih mrvica
- 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina
- 1/2 žličice origana
- 1/2 šalice parmezana
- 1 veliko jaje
- sol, papar
- 1 žlica maslinova ulja
- 2 mrkve
- 1 luk
- manji komad celera
- 4 češnja češnjaka
- 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 šalica sitne tjestenine
- 200 g špinata
- parmezan, za posluživanje
Priprema talijanske svadbene juhe:
1. Mesu dodajte krušne mrvice, sjeckani peršin, origano, parmezan, jaje, žličicu soli i 1/4 žličice papra. Promiješajte smjesu i oblikujte okruglice.
2. Zagrijte žlicu maslinova ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Pecite okruglice u nekoliko tura povremeno okrećući, oko 4 minute pa ih prebacite na upijajući papir.
3. Zagrijte žlicu maslinovog ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte sjeckanu mrkvu, luk i celer i pirjajte dok povrće ne omekša oko 6 - 8 minuta, dodajte sjeckani češnjak i pirjajte još minutu.
4. Ulijte temeljac, začinite juhu solju i paprom po ukusu i pustite da zavrije. Dodajte tjesteninu i okruglice, smanjite vatru da lagano zavrije pa poklopite i kuhajte dok tjestenina ne omekša i polpete se skuhaju, oko 10 minuta. U posljednjoj minuti kuhanja dodajte špinat. Poslužite toplo uz parmezan.
Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle +2