Svadbena ili nedjeljna juha talijanski je klasik koji miriše na češnjak i mesne okruglice, a dovoljno je zasitna da može poslužiti i kao samostalno jelo.

Iako se mogu čuti priče o tome kako se ova juha u Italiji poslužuje na svadbama, njezino ime zapravo je - pogrešno shvaćeno i prevođeno. Na talijanskom ono glasi minestra maritata i odnosi se na ukusnu kombinaciju povrća i - mesa, koji se jako dobro slažu, kao da su - vjenčani. 

Sastojci za talijansku svadbenu juhu: 

  • 450 g miješanog mljevenog mesa
  • 1/2 šalice krušnih mrvica
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina
  • 1/2 žličice origana
  • 1/2 šalice parmezana
  • 1 veliko jaje
  • sol, papar
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 mrkve
  • 1 luk
  • manji komad celera
  • 4 češnja češnjaka
  • 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 šalica sitne tjestenine
  • 200 g špinata
  • parmezan, za posluživanje


Priprema talijanske svadbene juhe:

1. Mesu dodajte krušne mrvice, sjeckani peršin, origano, parmezan, jaje, žličicu soli i 1/4 žličice papra. Promiješajte smjesu i oblikujte okruglice.

2. Zagrijte žlicu maslinova ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Pecite okruglice u nekoliko tura povremeno okrećući, oko 4 minute pa ih prebacite na upijajući papir.

3. Zagrijte žlicu maslinovog ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte sjeckanu mrkvu, luk i celer i pirjajte dok povrće ne omekša oko 6 - 8 minuta, dodajte sjeckani češnjak i pirjajte još minutu.

4. Ulijte temeljac, začinite juhu solju i paprom po ukusu i pustite da zavrije. Dodajte tjesteninu i okruglice, smanjite vatru da lagano zavrije pa poklopite i kuhajte dok tjestenina ne omekša i polpete se skuhaju, oko 10 minuta. U posljednjoj minuti kuhanja dodajte špinat. Poslužite toplo uz parmezan.

Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle +2 Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju