• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #mc akademija

Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle

Prošlogodišnji kandidat MasterChefa Manuel Crnobrnja u poznatom je kulinarskom showu učio izlaziti iz zone komfora i biti inovativan, a nama je pokazao kako piletinu učiniti spektakularnom.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 13.01.2025 12:00 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle 3 Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle 3 Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle 3 Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle 3

U trendu Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Svinjski odresci u umaku od luka i piva Umak iz raja Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta

Manuel Crnobrnja u prošlogodišnjem polufinalu Masterchefa pao je na jelenu, mesu je trebalo još nekoliko minutica da bude savršeno pečeno, a toliko je bilo potrebno i za plasman u finale.

Zbog te glavne komponente na tanjuru nije uspio izboriti ulazak u finale, ali danas, kaže, ne žali ni za čim i sa sobom nosi nebrojeno puno sretnih trenutaka, ali i kulinarskih trikova iz tog showa.

Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle (Foto: Nova Studio)

Neke od njih pokazao nam je na jelu koje će piletinu, za kojom najčešće posežemo u dućanima, učiniti zanimljivijom i malo drugačijom. Cekin batak i zabatak idealan je za spravljanje polusfere koju je Manuel punio s gljivama. Sočno tamnije pileće meso dodatno je obogatio espumom, odnosno pjenom od parmezana i poslužio ga uz kremu od cvjetače sa smeđim maslacem, čipsom od batata i gelom od cikle.

Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Krema od povrća bit će ukusnija sa smeđim maslacem, kaže Manuel, jer joj daje bogat orašasti okus. Cekin pileći batak i zabatak otkostite (u trgovinama je dostupan i već unaprijed otkošteni), te ga sjeckalicom uz začine, malo vrhnja i gustin razraditi u glatku smjesu, koju ćete staviti u kalup.

Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle (Foto: Nova Studio)

Gel je poslužio na dva načina – od njega je izrezivao trokutiće, a ostatak je razradio štapnim mikserom u željenu teksturu, koju je onda lako na tanjur staviti pomoću dozirke. Espuma od parmezana može se napraviti i bez sifona, koji većina nema kod kuće, koristeći štapni mikser, samo je bitno da je vrhnje u koje ste rastopili parmezan toplo.

Za hrskavu komponentu uvijek je dobar izbor čips, ovoga puta od batata. Kod njega je bitno da ulje ne prelazi 160 Celzijevih stupnjeva jer bi mogao zagoriti po rubovima, a ne imati tu željenu hrskavost. Kako svi ti savjeti izgledaju u praksi, pogledajte u našem videu, a niže vam donosimo i recept uz koji ih možete isprobati i sami.

Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle (Foto: Nova Studio)

Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana, čipsom od batata i gelom od cikle

Sastojci:

  • 400 Cekin pilećeg batka i zabatka
  • 100 g smeđih šampinjona
  • 10 g gustina
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • 200 ml soka od cikle
  • 1 g agar-agara
  • 500 g cvjetače
  • 100 g maslaca
  • 50 g mascarponea
  • 100 g parmezana
  • 1 cijeli batat
  • 500 ml mlijeka
  • 500 ml suncokretova ulja
  • sol
  • papar
  • ¼ žličice cimeta

Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle (Foto: Nova Studio)

Priprema:

1. Očistite Cekin pileći batak i zabatak od kosti i kože. Narežite ga na manje komade te izblendajte sa 100 ml vrhnja za kuhanje uz dodatak gustina, soli i papra.

2. Nasjeckajte gljive na fini brunnoise te ih sotirajte na malo maslinova ulja uz sol, papar i cimet. Kada izgubi tekućinu, maknite ih s vatre.

3. Smjesu od pilećeg batka i zabatka ravnomjerno rasporedite u prethodno nauljeni kalup i ostavite manju prazninu, odnosno udubinu. Prazninu ispunite farsom od gljiva te sve pokrijte s još malo smjese. Pecite 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva.

3. Za vrijeme pečenja naše polusfere napravite kremu od cvjetače. Cvjetaču narežite na manje komade te je kuhajte u 500 ml mlijeka otprilike 30 minuta.

4. Dok se cvjetača kuha, napravite smeđi maslac tako da lagano zagrijavate maslac dok ne osjetite orašastu notu u mirisu a on poprimi zlatno smeđu boju. Tada ga maknite s vatre.

5. Procijedite cvjetaču, dodajte joj mascarpone, smeđi maslac, sol i papar te sve zajedno izradite štapnim mikserom u svilenkastu kremu.

6. Za gel prokuhajte sok od cikle i agar-agar. Kuhajte dvije minute od trenutka kada zavrije. Nakon toga ohladite ga i pričekajte da se stisne. Kada se stisne, izradite ga pomoću štapnog miksera do svilenkaste teksture.

7. Za čips od batata izrežite batat mandolinom na tanke ploške te ga pržite u suncokretovu ulju zagrijanom na 160 stupnjeva jednu minutu. Potom ga izvadite na papirnati ručnik kako bi se upila masnoća.

8. U 200 ml vrhnja za kuhanje dodajte parmezan. Zagrijavajte do vrenja. Maknite s vatre i štapnim mikserom formirajte pjenu tako što njime dodirujete samo površinu tekućine.

9. Sve komponente servirajte poput Manuela ili po svom izboru.

Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle (Foto: Nova Studio)

Dobar tek!


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Koka po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #mc akademija
  • #cekin
  • #Manuel Crnobrnja
  • #Masterchef Akademija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Elegantan snack za svaku prigodu: hrskave košarice s DOBRO pršutom
Elegantan snack za svaku prigodu: hrskave košarice s DOBRO pršutom
Elegantan snack za svaku prigodu: hrskave košarice s DOBRO pršutom
Najkul ulica na svijetu u 2025. godini
Nije turistička zamka!
Najkul ulica na svijetu u 2025. nalazi se u Čudesnom Gradu, treba je posjetiti barem jednom u životu
Imamo sreću da živimo u ovom dijelu svijeta: Danas je Međunarodni dan Mediterana
Od vizije do promjene
Imamo sreću da živimo u ovom dijelu svijeta: Danas je Međunarodni dan Mediterana
Švedske palačinke od krumpira: Fine debeljuce koje najbolje pašu uz prženu slaninu
Raggmunk
Švedske palačinke od krumpira: Fini zalogaji koji najbolje pašu uz slaninu
Zimsko kupanje s pogledom na Alpe: Bazen zbog kojeg ćete poželjeti otputovati u Austriju
Bajka!
Zimsko kupanje s pogledom na Alpe: Vrući bazen zbog kojeg ćete poželjeti otputovati u Austriju
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Advent u Europi
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Ekskluzivno
Provjereno otkriva: Thompsonovi objekti u Čavoglavama izgrađeni bez ijednog dokumenta
Vremenska prognoza: Na istoku snijeg, pod Velebitom olujna bura
Vremenska prognoza
Za jednu regiju upaljen crveni alarm, stiže i snijeg: Meteorologinja otkriva kakav nas vikend čeka
FOTOGALERIJA Pretres Mikulićevog doma trajao više od četiri sata: Pogledajte što su istražitelji oduzeli kad su završili
Akcija USKOK-a
FOTO Novac i meso kao mito? Uhićeni navodno sve dogovarali putem telefona i hvalili se
show
Danijela Dvornik pokazala dnevni boravak koji je ukrasila za blagdane
''naradila sam se!''
Danijela Dvornik pokazala svoj dnevni boravak: ''Traje ova moja generalka!''
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
Preminuo Shpat Kasapi
kolege u šoku
Glazbena zvijezda iznenada preminula u 41. godini, iza sebe je ostavio suprugu i sina
zdravlje
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Ovaj dentalni zahvat dramatično poboljšava vaše zdravlje – a većina ljudi to ne zna!
stomatolog vam može produžiti život
Ovaj dentalni zahvat dramatično poboljšava vaše zdravlje – a većina ljudi to ne zna!
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito pušite?
Ovo morate znati
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito pušite?
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Samo na Balkanu: Majstori se snašli, ali snimka zabrinula gledatelje
Što kažete?
Samo na Balkanu: Majstori se snašli, ali snimka zabrinula gledatelje
tech
Novi tragovi ukazuju na nešto neočekivano o povijesti nastanjivosti Marsa
Dosad se vjerovalo drugačije
Novi tragovi ukazuju na nešto neočekivano o povijesti nastanjivosti Marsa
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
VIDEO Novi ukrajinski kopneni borbeni dron pokazuje što slijedi na modernim ratištima
Velika vatrena moć, nula rizika za ljudstvo
VIDEO Novi ukrajinski kopneni borbeni dron pokazuje što slijedi na modernim ratištima
sport
Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiće u Hrvatsku
spektakl!
VIDEO Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiže u Hrvatsku
Igor Štimac zaplakao pred novinarima nakon velike pobjede u Europi
emotivac
Igor Štimac zaplakao pred novinarima nakon velike pobjede u Europi
Dinamo bez krvi i volje, a trener baca floskule: Sramota od igre i angažmana
Komentar Ivice Mede
Dinamo bez krvi i volje, a trener baca floskule: Sramota od igre i angažmana
tv
MasterChef: Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
NEUGODNO
Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
Kumovi: Nikome ne dopuštaju da mu priđe, samo je jedna “osoba” imala tu čast
KUMOVI
Nikome ne dopuštaju da mu priđe, samo je jedna “osoba” imala tu čast
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Zimsko kupanje s pogledom na Alpe: Bazen zbog kojeg ćete poželjeti otputovati u Austriju
Bajka!
Zimsko kupanje s pogledom na Alpe: Vrući bazen zbog kojeg ćete poželjeti otputovati u Austriju
novac
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
lifestyle
Zagreb špica: Thom Browne torba u obliku psa u street style izdanju
Ne, oči vas ne varaju
Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
sve
Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiće u Hrvatsku
spektakl!
VIDEO Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiže u Hrvatsku
Igor Štimac zaplakao pred novinarima nakon velike pobjede u Europi
emotivac
Igor Štimac zaplakao pred novinarima nakon velike pobjede u Europi
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Iva Novosel: Rolada od pilećeg zabatka s komponentama na tanjuru koje zabavljaju - 2
Pokrovitelj Cekin

Iva Novosel: Rolada od pilećeg zabatka s komponentama na tanjuru koje zabavljaju

Iva Novosel u prošlogodišnjem MasterChefu naučila je kako je dobra priprema u kuhinji bit svega, ali i kako se snaći kada nešto pođe po krivu. U tom trenutku iz neke prvobitne ideje na kraju se stvori kreativno jelo i fantastičan recept za koji će svi pitati. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close