• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #mc akademija

Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle

Prošlogodišnji kandidat MasterChefa Manuel Crnobrnja u poznatom je kulinarskom showu učio izlaziti iz zone komfora i biti inovativan, a nama je pokazao kako piletinu učiniti spektakularnom.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 13.01.2025 12:00 komentari
viber Created with Sketch.
Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle
Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle (Foto:Nova Studio)

Galerija Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle 3 Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle 3 Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle 3 Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle 3

U trendu Kviz općeg znanja - 4 Za razgibavanje Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna

Manuel Crnobrnja u prošlogodišnjem polufinalu Masterchefa pao je na jelenu, mesu je trebalo još nekoliko minutica da bude savršeno pečeno, a toliko je bilo potrebno i za plasman u finale.

Zbog te glavne komponente na tanjuru nije uspio izboriti ulazak u finale, ali danas, kaže, ne žali ni za čim i sa sobom nosi nebrojeno puno sretnih trenutaka, ali i kulinarskih trikova iz tog showa.

Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle (Foto: Nova Studio)

Neke od njih pokazao nam je na jelu koje će piletinu, za kojom najčešće posežemo u dućanima, učiniti zanimljivijom i malo drugačijom. Cekin batak i zabatak idealan je za spravljanje polusfere koju je Manuel punio s gljivama. Sočno tamnije pileće meso dodatno je obogatio espumom, odnosno pjenom od parmezana i poslužio ga uz kremu od cvjetače sa smeđim maslacem, čipsom od batata i gelom od cikle.

Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Krema od povrća bit će ukusnija sa smeđim maslacem, kaže Manuel, jer joj daje bogat orašasti okus. Cekin pileći batak i zabatak otkostite (u trgovinama je dostupan i već unaprijed otkošteni), te ga sjeckalicom uz začine, malo vrhnja i gustin razraditi u glatku smjesu, koju ćete staviti u kalup.

Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle (Foto: Nova Studio)

Gel je poslužio na dva načina – od njega je izrezivao trokutiće, a ostatak je razradio štapnim mikserom u željenu teksturu, koju je onda lako na tanjur staviti pomoću dozirke. Espuma od parmezana može se napraviti i bez sifona, koji većina nema kod kuće, koristeći štapni mikser, samo je bitno da je vrhnje u koje ste rastopili parmezan toplo.

Za hrskavu komponentu uvijek je dobar izbor čips, ovoga puta od batata. Kod njega je bitno da ulje ne prelazi 160 Celzijevih stupnjeva jer bi mogao zagoriti po rubovima, a ne imati tu željenu hrskavost. Kako svi ti savjeti izgledaju u praksi, pogledajte u našem videu, a niže vam donosimo i recept uz koji ih možete isprobati i sami.

Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle (Foto: Nova Studio)

Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana, čipsom od batata i gelom od cikle

Sastojci:

  • 400 Cekin pilećeg batka i zabatka
  • 100 g smeđih šampinjona
  • 10 g gustina
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • 200 ml soka od cikle
  • 1 g agar-agara
  • 500 g cvjetače
  • 100 g maslaca
  • 50 g mascarponea
  • 100 g parmezana
  • 1 cijeli batat
  • 500 ml mlijeka
  • 500 ml suncokretova ulja
  • sol
  • papar
  • ¼ žličice cimeta

Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle (Foto: Nova Studio)

Priprema:

1. Očistite Cekin pileći batak i zabatak od kosti i kože. Narežite ga na manje komade te izblendajte sa 100 ml vrhnja za kuhanje uz dodatak gustina, soli i papra.

2. Nasjeckajte gljive na fini brunnoise te ih sotirajte na malo maslinova ulja uz sol, papar i cimet. Kada izgubi tekućinu, maknite ih s vatre.

3. Smjesu od pilećeg batka i zabatka ravnomjerno rasporedite u prethodno nauljeni kalup i ostavite manju prazninu, odnosno udubinu. Prazninu ispunite farsom od gljiva te sve pokrijte s još malo smjese. Pecite 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva.

3. Za vrijeme pečenja naše polusfere napravite kremu od cvjetače. Cvjetaču narežite na manje komade te je kuhajte u 500 ml mlijeka otprilike 30 minuta.

4. Dok se cvjetača kuha, napravite smeđi maslac tako da lagano zagrijavate maslac dok ne osjetite orašastu notu u mirisu a on poprimi zlatno smeđu boju. Tada ga maknite s vatre.

5. Procijedite cvjetaču, dodajte joj mascarpone, smeđi maslac, sol i papar te sve zajedno izradite štapnim mikserom u svilenkastu kremu.

6. Za gel prokuhajte sok od cikle i agar-agar. Kuhajte dvije minute od trenutka kada zavrije. Nakon toga ohladite ga i pričekajte da se stisne. Kada se stisne, izradite ga pomoću štapnog miksera do svilenkaste teksture.

7. Za čips od batata izrežite batat mandolinom na tanke ploške te ga pržite u suncokretovu ulju zagrijanom na 160 stupnjeva jednu minutu. Potom ga izvadite na papirnati ručnik kako bi se upila masnoća.

8. U 200 ml vrhnja za kuhanje dodajte parmezan. Zagrijavajte do vrenja. Maknite s vatre i štapnim mikserom formirajte pjenu tako što njime dodirujete samo površinu tekućine.

9. Sve komponente servirajte poput Manuela ili po svom izboru.

Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle Manuel Crnobrnja: Polusfera od piletine s gljivama, espumom od parmezana i gelom od cikle (Foto: Nova Studio)

Dobar tek!


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Koka po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #mc akademija
  • #cekin
  • #Manuel Crnobrnja
  • #Masterchef Akademija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ulica zaboravljenog vremena, Karanac, Baranja
U srcu Baranje
Pola sata od Osijeka: Ulica zaboravljenog vremena savršeno je mjesto za jednodnevni izlet
Kućica od 24 kvadrata za odmor na Murteru, Airbnb
60 eura za noć
Nekoliko koraka od mora: Kućica od 24 kvadrata na Murteru za divan odmor
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
Škafetin
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
Uključite se i budite promjena koju trebate: Hrvatska postaje središte sportskih zbivanja
Europski tjedan sporta
Uključite se i budite promjena koju trebate: Hrvatska postaje središte sportskih zbivanja
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Za razgibavanje
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Bajkovito
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Za razgibavanje
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
Škafetin
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
FOTO Dramatična intervencija u Slavoniji! Vatrogasci spašavali radnike prignječene ispod zida
ostali prignječeni
FOTO Užas u Slavoniji: Na radnike se srušio zid
Poljska i dalje u stanju visoke pripravnosti: Otkrili tko je poslao dron iznad vladine zgrade
Dovršena istraga
Otkriveno tko je upravljao dronom u Poljskoj: Krivac ipak nije Bjelorus
Profesor i poduzetnik žali se da nema kadrova u privatnom sektoru zbog visokih plaća u javnom
KRITIKE VLADINIH MJERA
Poduzetnik o inflaciji: "Cijena sata rada keramičara veća je od one sveučilišnog profesora ili liječnika"
show
Pogledajte neugodan trenutak između Kate Middleton, kraljice Camille i Melanije Trump
video je viralan
Neugodnjak! Pogledajte čudan trenutak razgovora Camille i Melanije o kojem svi pričaju
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
Tko je političarka Sanda Livia Maduna?
ima tek 32 godine
Tko je naša atraktivna zastupnica čiji životopis sve više privlači hrvatsku javnost?
zdravlje
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
Oprez!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
zabava
Prizor iz zoološkog vrta u Sarajevu zgrozio posjetitelje, a stigao je i odgovor uprave vrta
Zanimljivo
Prizor iz zoološkog vrta u Sarajevu zgrozio posjetitelje, a stigao je i odgovor uprave vrta
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Pokažite što znate!
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Splićaninov parking ostavio publiku bez riječi! Neki si stvarno svašta dopuštaju
Zanimljivo rješenje
Splićaninov parking ostavio publiku bez riječi! Neki si stvarno svašta dopuštaju
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Opasan ruski dron prkosi sankcijama: Ima mlazni pogon, satelitsku navigaciju i prepun je komponenti iz Kine i Zapada
Geran-3
Opasan ruski dron prkosi sankcijama: Ima mlazni pogon, satelitsku navigaciju i prepun je komponenti iz Kine i Zapada
Srbi moderniziraju oklopna vozila, ovo su detalji
Kupili ih od Mađara
Srbi moderniziraju oklopna vozila, ovo su detalji
sport
Livaković nakon velike drame predstavljen u Gironi: "Modrić mi je lijepo govorio..."
Objasnio situaciju
Livaković nakon velike drame predstavljen u Kataloniji: "Modrić mi je lijepo govorio..."
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Hrvatska nogometna reprezentacija napredovala je za jedno mjesto na najnovijoj ljestvici FIFA-e
Evo o čemu se radi
Hrvatska preskočila Njemačku i smiješi nam se scenarij iz bajke!
tv
U dobru i zlu: Sada će cijela obitelj biti pod pritiskom - zašto je to napravila?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sada će cijela obitelj biti pod pritiskom - zašto je to napravila?
MasterChef: Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
ZANIMLJIV ODABIR!
Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
Skrivena sudbina: Donio joj je dobre vijesti, ali može li vratiti njezino povjerenje?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Donio joj je dobre vijesti, ali može li vratiti njezino povjerenje?
putovanja
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Za razgibavanje
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
novac
Jedna mediteranska zemlja ozbiljno se naoružava. Potrošit će 25 milijardi eura, uskoro joj stiže četvrta fregata Belharra
Napeti odnosi
Jedna mediteranska zemlja ozbiljno se naoružava. Potrošit će 25 milijardi eura, uskoro joj stiže četvrta fregata Belharra
Ovo je deset hrvatskih gradova s najuspješnijim tvrtkama. Treće mjesto je iznenađenje
Gdje je bogatstvo?
Ovo je deset hrvatskih gradova s najuspješnijim tvrtkama. Treće mjesto je iznenađenje
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
lifestyle
Znate li da postoji kolač posvećen Robertu Redfordu?
Žene su oduševljene
Imamo recept za kolač nazvan po Robertu Redfordu, provjerite zašto se tako zove
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Kombinacija Catherine Middleton za svečanu večeru u Windsoru
PRIVUKLA PAŽNJU
Zlatno izdanje Catherine Middleton nema niti jednu manu. Svi se slažu da izgleda savršeno
sve
Pogledajte neugodan trenutak između Kate Middleton, kraljice Camille i Melanije Trump
video je viralan
Neugodnjak! Pogledajte čudan trenutak razgovora Camille i Melanije o kojem svi pričaju
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
Tko je političarka Sanda Livia Maduna?
ima tek 32 godine
Tko je naša atraktivna zastupnica čiji životopis sve više privlači hrvatsku javnost?
Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 8
Pokrovitelj Cekin

Lora Cepetić: Kako otkostiti pile za roladu i iskoristiti baš sve od njega za blagdanski ručak ili večeru

U našoj Masterchef Akademiji prošlogodišnja finalistica Masterchefa pokazala nam je kako otkostiti pile, a da ostane u komadu idealno za blagdansku roladu te kako iskoristiti baš sve od pileta za jelo kojim ćete zadiviti najdraže. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close