Tiramisu je tradicionalna talijanska slastica napravljena od piškota umočenih u kavu, premazana bogatom kremom na bazi mascarpone sira te posipana kakaom.
Uspješnost i struktura kolača ovisi o omjeru kave i piškota, odnosno koliko ćete dugo kekse umakati u tekućinu. Prekratko umakanje keksa u kavi rezultirat će pretjerano suhim kolačem, dok će predugo umakanje dovesti do nestabilnog deserta koji se rastapa u tekućini.
Srećom, postoje i mali trikovi za pripremu ove slastice. Cijeli desert možete napraviti s nekim kraticama – u čaši.
Sastojci:
250 grama sira mascarponea
85 grama kondenziranog mlijeka
75 ml hladne vode
5-6 piškota
3 žlice instant kave
3 žlice likera od kave
2 žlice vruće vode
1 žlica ekstrakta vanilije
1 žlica kakaa u prahu
Priprema:
1. Mikserom istucite mascarpone, kondenzirano mlijeko i ekstrakt vanilije u glatku gustu kremu.
2. Pomiješajte instant kavu s vrućom vodom i dobro promiješajte. U instant kavu potom ulijte hladnu vodu i liker od kave.
3. Otrgnite komadiće piškota i umočite ih u pripremljenu tekućinu od kave. Držite ih umočene par sekunda, pa ih prebacite u čašu po želji.
4. Preko kreme od mascarponea dodajte namočene piškote. Ponavljajte postupak dok ne ispunite čašu do vrha.
5. Na kraju posipajte kakaom u prahu.
6. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!