Tiramisu je tradicionalni talijanski desert koji se sastoji od piškota namočenih u kavu i bogato oplemenjenih kremom od mascarponea. I to vjerojatno svi znaju.
No jeste li znali da postoji i "lakša", osvježavajuća verzija puna vitamina C? Ili smo si barem mi tako opravdali izradu ovog sočnog kolača s dodatkom likera limoncello, koji se pravi od limuna.
Za sirup od limoncella:
- 240 ml likera limoncello
- 240 ml vode
- 100 g šećera
- 180 ml svježe iscijeđenog soka limuna
- 40 piškota
Za kremu od mascarponea:
- 450 g mascarponea
- 350 g vrhnja za šlag
- 150 g džema od limuna
- 60 g šećera u prahu
Priprema limoncello tiramisua:
- U loncu zagrijte limoncello, vodu, šećer i limunov sok na umjerenoj temperaturi i uz često miješanje dok se šećer ne otopi do kraja.
- Stavite sirup sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Za to vrijeme mikserom istucite vrhnje u šlag. Umiješajte u njega šećer u prahu.
- U posebnoj zdjeli izmiksajte mascarpone s džemom od limuna.
- Pažljivo umiješajte šlag u smjesu od mascarponea i limuna.
- Umočite piškote u sirup od limoncella te ga položite u vatrostalnu posudu u kojoj ćete pripremiti kolač.
- Piškote posložite jednu do druge u red tako da u potpunosti prekrijete dno posude.
- Preko piškota umočenih u sirup premažite polovicu kreme od mascarponea, šlaga i limuna.
- Preko smjese ponovo stavite piškote umočene u sirup te cijeli kolač završite s ostatkom kreme.
- Ukrasite kolač s malo limunove korice ako imate organski uzgojene plodove.
- Stavite kolač u hladnjak na barem šest sati ili preko noći.
- Poslužite ohlađeno. Uživajte!
10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa +3