Terasa restorana Vinodol u središtu Zagreba jučer je bila poput male tržnice domaćih proizvoda. Stolovi na kojima su se mogli pronaći klasici poput sira i vrhnja, ali i nešto „egzotičnije“ morske šparoge (salikornije) te čokoladni namazi od tartufa, kao i šušur kušača koji su marljivo istraživali boje i okuse sezone, stvorili su osobit ugođaj koji je najavio jesenski jelovnik.
„Naša ideja bila je pokazati neke od proizvođača i OPG-ova s kojima Vinodol svakodnevno radi i čije namirnice koristi u jelima na svom tjednom i à la carte jelovniku.
Demonstracijama kuhara u toploj kuhinji te Klare i Kristijana, koji su pripremali hranu pred gostima, željeli smo pokazati da se tjestenine u Vinodolu rade ručno, te da u sekciji hladne kuhinje restoran nudi izbor jela koja su u izvedbi, tehnikama i okusima progresivna, pri čemu se opet koristi hrvatska namirnica“, kažu u Vinodolu, gdje čak 97 ljudi u servisu i kuhinji radi kao velika složna obitelj. Restoran ima i vlastitu mesnicu te slastičarnicu u kojoj se uz kolače radi tjestenina i kruh.
Sir za štrukle (Foto: Sanjin Kaštelan)
Tijesto za štrukle koje je nastajalo pod marljivim Klarinim rukama i razvlačilo unedogled bez pucanja izazivalo je puno pozornosti, no osim osjećaja za čvrstoću tijesta i vješto baratanje za izvrstan okus ključni su sastojci.
Sir koji se nabavlja za štrukle proizvodi OPG Pećnik, obiteljsko gospodarstvo koje se bavi proizvodnjom svježih, kuhanih, dimljenih sireva i kiselog vrhnja te liptauera. Pećnikov domaći sir koji se neumorno degustirao na „tržnici“ prikupljao je same pohvale, a otkrili smo i da je u njemu tajna izvrsnog okusa štrukli.
Jedno od iznenađenja zasigurno je bila i Truffella noir, svilenkasti namaz od tartufa i čokolade koji se prekrasno slažu i nadopunjuju. Proizvodi ga obitelj Karlić iz Paladina (Buzet). Pod brendom Gir mogu se naći brojne delicije s tartufima, poput maslinovih ulja i likera, ali i cijelih tartufa, svježih i smrznutih.
Janjetina koja se okretala na ražnju hipnotizirajući publiku u Vinodol dolazi s farme obitelj Lenac (Zelin Mrzlovodički). Romanovska ovca karakteristična je po aromatičnom i sočnom mesu, a restoran njihovu janjetinu priprema na ražnju nakon što prođe sezona paške janjetine.
Pršutana Smjeli iz Dugopolja na sjevernoj strani Mosora, od koje restoran Vinodol uzima pršut za hladne plate, ima i odličnu pancetu, a prepoznatljiva je i po pečenici (kareu).
Vrhunski pršut (Foto: Sanjin Kaštelan)
Najbolje od mora, uključujući i vino koje je odležavalo ispod mora s jedinstvenim „etiketama“ potpisuje Adriatic Shell. Dimljene dagnje, ukiseljeni motar i salikornija te marinirani file trlje njihove su delicije. Ravioli nadjeveni skutom u umaku od dimljenih dagnji i cherry rajčica, te ukiseljena skuša sa salikornijom koje su pripremili chefovi Vinodola oduševili su posjetitelje „tržnice“.
Tvrtka Farmeraj bavi se distribucijom povrća, voća i začina od malih proizvođača i farmi. Od njihovih proizvoda u Vinodolu je poslužen crudo s dipovima i žele od pečene paprike s espumom od kozjeg sira.
OPG Oštarić s otoka Paga (Kolan) bavi se proizvodnjom paškoga sira i ovčje skute koji se služe u restoranu. Mesnica i klaonica Kanurić s eko certifikatom restoran opskrbljuje teletinom koja je osobito ukusna pripremljena ispod peke. Kod Kanurića nabavljaju i svježe meso od kojeg se radi smjesa za pljeskavice po vlastitoj recepturi, a na tržnici su ponuđene u mini verziji.
Od vinarije i uljare Škegro iz Ljubuškog Vinodol nabavlja ekstradjevičansko maslinovo ulje Krš što se koristi za hladno začinjanje jela, a Buretići iz tvrtke Bregi d.o.o proizvode suhomesnate proizvode i kuhane šunke. Imaju i eko certifikat.
Morske etikete (Foto: Sanjin Kaštelan)
Na kuhanu šunku u brioš tijestu koja se mogla kušati jednako su bili ponosni i chefovi i proizvođači. Sandi i Maja Orbanić stoje iza mljekare Latus iz Žminja koja proizvodi kravlju skutu, mlade kravlje te zrele kravlje i ovčje sireve. Na tržnici se kušao roastbeef na kremi od sira Veli Jože s brokulom.
Grad u kojem su temperature toliko visoke da ljudi žive ispod zemlje +7