Molekularna kuhinja spoj je znanosti, umjetnosti i gastronomije koja mijenja način na koji doživljavamo hranu. Ova inovativna kulinarska tehnika koristi kemiju i fiziku kako bi transformirala sastojke u oblike, teksture i okuse koje nismo navikli viđati na tanjuru. Zamislite pjenu od parmezana, kavijar od naranče ili sladoled koji se priprema tekućim dušikom – sve to spada u čarolije molekularne gastronomije.

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak

Glavna ideja molekularne kuhinje je igranje s očekivanjima – koriste se tehnike poput sferifikacije, emulgacije ili dehidracije kako bi se tradicionalna jela pretvorila u nešto potpuno novo. Iza svega stoji znanstvena preciznost, pa molekularni chefovi često više nalikuju laboratorijskim tehničarima nego klasičnim kuharima.

Iako se često povezuje s luksuznim restoranima i spektakularnim prezentacijama, molekularna kuhinja nije samo za elitu – njena svrha je otvoriti nova vrata kreativnosti i promijeniti način na koji razmišljamo o hrani. Jednom kad ju isprobate, shvatit ćete zašto je zovu pravim gastronomskim spektaklom! Prije dvije godine u MasterChefu je chef Filip Horvat demonstrirao molekularnu kuhinju na primjeru recepta za morsku carbonaru pa ako se želite okušati u pripremi nećeg novog i neuobičajenog - samo hrabro!