Molekularna kuhinja spoj je znanosti, umjetnosti i gastronomije koja mijenja način na koji doživljavamo hranu. Ova inovativna kulinarska tehnika koristi kemiju i fiziku kako bi transformirala sastojke u oblike, teksture i okuse koje nismo navikli viđati na tanjuru. Zamislite pjenu od parmezana, kavijar od naranče ili sladoled koji se priprema tekućim dušikom – sve to spada u čarolije molekularne gastronomije.

U trendu Spud Bud Spud Bud Hit-krumpiri zbog kojih se čekalo u ogromnim redovima na Dolcu sele se na more Šetnica kroz Kanal sv. Ante - 2 Kao iz bajke Četiri i pol kilometra ljepote: Put na kojem se spajaju grad i more, priroda i povijest Ribarska kuća u uvali Magrovica, Dugi otok, Airbnb - 2 Pravi mali raj Dva metra od mora: Ribarska kućica na Dugom otoku za istinsku uživanciju

Glavna ideja molekularne kuhinje je igranje s očekivanjima – koriste se tehnike poput sferifikacije, emulgacije ili dehidracije kako bi se tradicionalna jela pretvorila u nešto potpuno novo. Iza svega stoji znanstvena preciznost, pa molekularni chefovi često više nalikuju laboratorijskim tehničarima nego klasičnim kuharima.

Iako se često povezuje s luksuznim restoranima i spektakularnim prezentacijama, molekularna kuhinja nije samo za elitu – njena svrha je otvoriti nova vrata kreativnosti i promijeniti način na koji razmišljamo o hrani. Jednom kad ju isprobate, shvatit ćete zašto je zovu pravim gastronomskim spektaklom! Prije dvije godine u MasterChefu je chef Filip Horvat demonstrirao molekularnu kuhinju na primjeru recepta za morsku carbonaru pa ako se želite okušati u pripremi nećeg novog i neuobičajenog - samo hrabro!