Galerija
  
    
                    
        
          
          
          
          
          
Mladi chef Filip Horvat, koji je gostovao u MasterChefu u posljednjem stres-testu te čije su jelo Marko Kolak i Tihomir Krklec morali replicirati, kandidatima je donio svoj recept za morsku carbonaru. Kako vama ide izrada jela molekularne kuhinje, provjerite sami pripremom morske poslastice chefa Horvata.
Sastojci za morsku carbonaru:
- lignje
 - 150 g dimljenog špeka
 - 10 g maslaca
 - 200 g vrhnja za šlag
 - 20 g žumanjka
 - 0,8 g xanthane
 - 2 g crnila od sipe
 - 5 g gluco praha
 - sol
 - papar
 - 1 žumanjak
 - maslinovo ulje
 - soja sos
 - 5 g algina
 - 12 g želatine u listićima
 - 50 g kappa carrageenana
 
Priprema morske carbonare:
- Špek zasmeđite na maslacu, dodajte vrhnje za šlag, infuzirajte 20 minuta. Hladite 25 minuta. Izradite štapnim mikserom, dodajte 20 g žumanjka i gluco, sol, papar i crnilo od sipe. Dodajte xanthanu i pomiješajte sa štapnim mikserom.
 - Od 5 g algina i 1 l vode napravite kupku. Promiješajte štapnim mikserom.
 - U zaimaču stavljajte 15 g smjese pa žumanjak pa 15 g smjese i umočite u kupku. U kupki ostavite 3 min. Izvadite i prebacite u čistu vodu.
 - 2 l vode i 300 g špeka infuzirajte i napravite temeljac od špeka.
 - Lagano ugrijte temeljac, soja sos i sol. Dodajte kappu i pustite da zakipi. Maknite sa strane i dodajte nabubrene listiće želatine. Pustite da se ohladi. Ponovno ugrijte.
 - Metalni štrajher zamrznite i ubacite u vruću smjesu, kad se lagano smjesa primi (oko 7 sekundi) odmah ubacite u ledenu vodenu kupku. Lagano skinite sa štrajhera i režite penne.
 - Lignje sotirajte na tavici s paprom i maslacem.
 - Maslinovo ulje blendajte sa svježim vlascem i procijedite kroz fino sito ili gazu.
 - Servirajte po pokaznom primjeru.
 

              
              
              
                
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            