Mladi chef Filip Horvat, koji je gostovao u MasterChefu u posljednjem stres-testu te čije su jelo Marko Kolak i Tihomir Krklec morali replicirati, kandidatima je donio svoj recept za morsku carbonaru. Kako vama ide izrada jela molekularne kuhinje, provjerite sami pripremom morske poslastice chefa Horvata.

Sastojci za morsku carbonaru:

  • lignje
  • 150 g dimljenog špeka
  • 10 g maslaca
  • 200 g vrhnja za šlag
  • 20 g žumanjka
  • 0,8 g xanthane
  • 2 g crnila od sipe
  • 5 g gluco praha
  • sol
  • papar
  • 1 žumanjak
  • maslinovo ulje
  • soja sos
  • 5 g algina
  • 12 g želatine u listićima
  • 50 g kappa carrageenana

Filip Horvat Hrana i piće Chef Filip Horvat otvoreno o pačjim želučekima, neurednosti i ustrajnosti u branši

Priprema morske carbonare:

  1. Špek zasmeđite na maslacu, dodajte vrhnje za šlag, infuzirajte 20 minuta. Hladite 25 minuta. Izradite štapnim mikserom, dodajte 20 g žumanjka i gluco, sol, papar i crnilo od sipe. Dodajte xanthanu i pomiješajte sa štapnim mikserom.
  2. Od 5 g algina i 1 l vode napravite kupku. Promiješajte štapnim mikserom.
  3. U zaimaču stavljajte 15 g smjese pa žumanjak pa 15 g smjese i umočite u kupku. U kupki ostavite 3 min. Izvadite i prebacite u čistu vodu.
  4. 2 l vode i 300 g špeka infuzirajte i napravite temeljac od špeka.
  5. Lagano ugrijte temeljac, soja sos i sol. Dodajte kappu i pustite da zakipi. Maknite sa strane i dodajte nabubrene listiće želatine. Pustite da se ohladi. Ponovno ugrijte.
  6. Metalni štrajher zamrznite i ubacite u vruću smjesu, kad se lagano smjesa primi (oko 7 sekundi) odmah ubacite u ledenu vodenu kupku. Lagano skinite sa štrajhera i režite penne.
  7. Lignje sotirajte na tavici s paprom i maslacem.
  8. Maslinovo ulje blendajte sa svježim vlascem i procijedite kroz fino sito ili gazu.
  9. Servirajte po pokaznom primjeru.

Zarolana Pavlova: Recept za fantastičnu roladu sa šlagom i voćem Rolada - 4 Rolada - 3 Rolada - 5 +3 Rolada - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju