Ok, ok, naši susjedi Slovenci imaju prilično jaku gastronomsku scenu i solidan broj restorana s Michelinovim zvjezdicama. Dovoljno je spomenuti samo ime Ane Roš, da se odmah osjeti strahopoštovanje prema modernoj slovenskoj kuhinji. E pa, ako ste očekivali priču o nekom restoranu ovjenčanom prestižnom zvjezdicom, prevarili ste se, ali ako vas put nanese u grad koji vam možda i nije prvi izbor za izlet, šteta je ne isprobati ukusnu hranu.

Okolnosti su me već par puta odvele u sasvim zgodni slovenski grad Celje, o kojem ste nedavno mogli i čitati na našem portalu. Autom iz Zagreba treba oko dva sata, granica se prođe kod Kumrovca, a s obzirom da autocestom ne štedite gotovo ništa vremena (možda 10 – ak minuta, a prelazite značajno više kilometara), ići njome nije mudra odluka. Može se doći i vlakom, iz Zagreba polaze jedan u 7 ujutro i drugi u 11:50 (ili 12:50, ovisno o danu), ali vlakom se malo i nezgodno vraćati, jer iz Celja isti vozi tek oko 20 sati.

Celje - 5 Celje - 5 (Foto: Shutterstock)

No dobro, dosta o prijevozu, pozabavimo se gastro preporukom! Prijatelj i ja smo sjeli u Stari pisker, mjesto u samom centru grada poznato po izvrsnom mesu. Bome, to je vidljivo i u samom restoranu, jer u komori leže impresivni komadi, ali mi smo se ipak odlučili ovaj put za nešto skromniju varijantu, te preskočili raskošne okuse bifteka, barem na onaj klasični način steaka.

Naručili smo isto – picanha steak sendvič, odnosno hamburgere, ali koji unutra nemaju klasičnu pljeskavicu, već komade rezanog steaka, u kombinaciji s rikulom, prženim kolutima luka, majonezom od hrena te chimichurri umakom. Uz to sve, dodali smo i pomfrit, te pola litre točenog. Hrana je piće su došli brzo, za maksimalno 10 minuta – i mogu samo reći pohvale. Steak je bio srednje pečen (prilikom narudžbe to pita i konobar), a lager koji je zapravo proizvod ovog restorana, uz njega se savršeno sljubio. Ono što bi moglo biti bolje su prženi krumpirići, jer u biti dobijete najobičniji zaleđeni pomfrit.

Celje - 2 Celje - 2 (Foto: Vedran Jurić)

Cijena – s obzirom na druge, i više nego fer (uzevši u obzir što dobijete). Svaki burger je došao 14,90 eura, a pomfrit još 2,5. Dodajte k tome dva piva, svako po 4 eura i doći ćete do iznosa nešto manjeg od 43 eura.

Eto, nije najjeftinije na svijetu, ali ako ste mesožder, Stari pisker vas sigurno neće razočarati. Tako da, kad se jednom zateknete u Celju, ne morate dvaput misliti gdje na ručak ili večeru.

Skriveni biser idealan za izlet iz Zagreba: Seosko domaćinstvo na kojem nema stresa Turistična kmetija Pri Martinovih, općina Brežice u Sloveniji - 3 Turistična kmetija Pri Martinovih, općina Brežice u Sloveniji - 6 Turistična kmetija Pri Martinovih, općina Brežice u Sloveniji - 7 +3 Turistična kmetija Pri Martinovih, općina Brežice u Sloveniji - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju