• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Imamo recept i nije uopće kompliciran: Božanstveno mekana junetina koja se može rezati vilicom

Ovo aromatično i sočno jelo uglavnom se priprema u pećnici, a s obzirom da vam za njegu pripremu treba oko 3,5 sati savršen je izbor za nedjeljni ručak ili posebnu večeru.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 26.10.2025 07:34 komentari
viber Created with Sketch.
Sporo pečena junetina sa zapečenim sirom
Sporo pečena junetina sa zapečenim sirom (Foto:Midjourney)

Najbolji način da omekšate žilav komad mesa jest da ga izložite dugotrajnoj termičkoj obradi na niskim temperaturama. Na ovome principu počiva i recept za sporo pečenu junetinu s lukom, vinom i sirom Gruyere.

Riječ je o aromatičnom i sočnom jelu koji se uglavnom priprema u pećnici, a s obzirom da vam za njegu pripremu treba oko 3,5 sati savršen je izbor za nedjeljni ručak ili posebnu večeru.

Možemo ga nazvati i svojevrsnom kombinacijom junećeg pečenja i francuske juhe od luka i sira, a koju je najbolje poslužiti s nešto prepečenog francuskog kruha poput baguettea.

Sporo pečena junetina s lukom i sirom - sastojci:

  • 1,5 kg junećeg vrata ili lopatice bez kosti
  • 700 ml mesnog temeljca
  • 150 g naribanog sira Gruyere
  • 120 ml suhog crnog vina
  • 4 manja luka
  • 1 žlica luka u prahu
  • 1 čajna žličica sušenog timijana
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • 1 čajna žličica sušenog peršina
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji

Sporo pečena junetina s lukom i sirom - priprema:

  1. Komad mesa izvadite iz hladnjaka dvadesetak minuta prije početka priprema da dosegne sobnu temperaturu. Posušite višak vlažnosti s površine mesa papirnatim ručnikom. Pomiješajte luk u prahu, češnjak u prahu, te soli i papar pa ovom mješavinom natrljajte meso sa svih strana.
  2. U dubljoj tavi od lijevanog željeza zagrijte malo ulja pa na njemu zapecite mesa sa svih strana dok ne dobije zlatno-smeđu koricu. Za to će vam biti potrebno otprilike tri do četiri minute po strani. Izvadite meso iz tave i stavite je sa strane.
  3. Na istoj tavi i na preostaloj masnoći prepržite luk koji ste narezali na krupnije kriške. Posolite luk i pirjajte ga oko 10 minuta dok se ne počne karamelizirati.
  4. Tada ga podlijte s vinom i kuhajte oko dvije do tri minute dok se tekućina ne reducira. Potom ga podlijte i mesnim temeljcem. U tavu vratite meso i začinite s timijanom i peršinom. Kad prokuha tekućina, poklopite tavu (ili lonac) i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva oko tri sata.
  5. Na pola pečenja preokrenite meso i nastavite termičku obradu dok meso ne postane tako mekano da se može rezati vilicom.
  6. Meso izvadite iz tekućine i razdvojite ga vilicom, a tekućinu od pečenja kuhajte na štednjaku oko 15 minuta dok se ne zgusne. Vratite meso u umak, pospite sve zajedno s naribanim sirom te zapecite u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko pet minuta dok se sir ne otopi i lagano ne porumeni. Poslužite s prepečenim kruhom. Dobar tek!

U trendu Baerle-Nassau / Baarle-Hertog - 5 Pazite kamo stajete Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom Piletina u umaku od vina coq au vin blanc Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku Svinjski kotlet možete spremiti za 15-ak minuta Gotovo za 15-ak minuta Kada želite brzi ručak pun proteina, ovi prefini svinjski kotleti savršen su izbor

Sočno i puno okusa: Koliko dugo treba marinirati meso za najbolji rezultat? Svinjski kotlet s umakom na bazi meda Pečeni svinjski file s povrćem Junetina u umaku od maslaca i češnjaka +5 Trgana junetina

  • #recept
  • #junetina
  • #sporo pečena junetina
  • #francuska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
3 puta viša od Mount Everesta: Najveća planina u Sunčevom sustavu
Planina Olimp
3 puta viša od Mount Everesta: Najveća planina u Sunčevom sustavu
Jeste li čuli za Hanle? Ovo malo himalajsko selo živi - među zvijezdama
Rezervat tamnog neba
Jeste li čuli za Hanle? Ovo malo himalajsko selo živi - među zvijezdama
Bombon! Čudesni dio Istanbula čije se ulice, zgrade i bazar ne zaboravljaju
Koga vodite?
Bombon! Čudesni dio Istanbula čije se ulice, zgrade i bazar ne zaboravljaju
Sporo pečena junetina sa zapečenim sirom recept
Savršeni nedjeljni ručak
Imamo recept i nije uopće kompliciran: Božanstveno mekana junetina koja se može rezati vilicom
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Za oko pola sata
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu, i to s cijelim jajem
Škola kuhanja
Najukusnija i najpovoljnija: Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Namagarčili su vas prije deset godina, a sada se priprema novi udar na džepove građana: Imamo savjet za sve stanare
muke po razdjelnicima
Namagarčili su vas prije deset godina, a sada se priprema novi udar na džepove građana: Imamo savjet za sve stanare
Ubojstvo u Zagrebu: 43-godišnjak ubio 40-godišnjaka
istraga u tijeku
Užas u Zagrebu: Prvo su zajedno pili, a onda ga je ubio
S grobova kradu lampione, aranžmane...
Ništa im nije sveto
Počelo je: Kradu sve što stignu, ali ima rješenja kako to spriječiti
show
Seve kroz suze priznala što joj je sin rekao: "Mama, ti ne znaš što je..."
dirljiv koncert
Seve kroz suze priznala što joj je sin rekao: "Mama, ti ne znaš što je..."
Nedan Tatarinov otvorio Instagram profil
evo kako je ona reagirala
Bivši suprug Maje Šuput iznenadio potezom nakon razvoda od pjevačice!
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Lupus: Bolest koja napada većinom žene i može se jako zakomplicirati! Evo koji su simptomi
Zahvaća kožu, zglobove, bubrege ...
Lupus: Bolest koja napada većinom žene i može se jako zakomplicirati! Evo koji su simptomi
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Ovo se zove čisti horor: Svjetla na površini rijeke nisu krijesnice, istina je puno strašnija
Samo za hrabre!
Ovo se zove čisti horor: Svjetla na površini rijeke nisu krijesnice, istina je puno strašnija
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
LOL
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
Prizor s Črnomerca nasmijao gledatelje: "Sve pametniji auti, sve tupaviji ljudi"
Malo se izgubio
Prizor s Črnomerca nasmijao gledatelje: "Sve pametniji auti, sve tupaviji ljudi"
tech
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Nevidljivi stanovnici našeg neba otkrili nov i moćan alat u potrazi za izvanzemaljskim životom
Zanimljivo otkriće
Nevidljivi stanovnici našeg neba otkrili nov i moćan alat u potrazi za izvanzemaljskim životom
Scenarij koji je neizbježan: Ova karta otkriva tko će prvi nestati pod morem koje nezaustavljivo raste
Znanstvenici upozoravaju
Scenarij koji je neizbježan: Ova karta otkriva tko će prvi nestati pod morem koje nezaustavljivo raste
sport
VIDEO Katastrofa za UFC: Godinu dana se čekalo borbu za teškašku titulu, završila je poništena nakon četiri minute
NIJE MOGLO GORE
VIDEO Katastrofa za UFC: Godinu dana se čekalo borbu za teškašku titulu, završila je poništena nakon četiri minute
Lyon pod istragom zbog igranja Rachida Ghezzala protiv Utrechta u Europskoj ligi
Podnesena žalba
Dinamo bi mogao profitirati od skandala u Lyonu: Poništava se rezultat prvog kola EL-a?
Vitor Lima intervju: Igrati za Hrvatsku je moj san, već sam se krenuo bojati da se neće ostvariti"
NAPOKON U KOCKICAMA
Vitor Lima: "Igrati za Hrvatsku je moj san, a snovi su sad postali stvarnost"
tv
MasterChef: Josipov odgovor na Stjepanovo pitanje u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
NAPETO!
Josipov odgovor u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
U dobru i zlu: Prava modna ikona - na televiziji kao i privatno
U DOBRU I ZLU
Prava modna ikona - na televiziji kao i privatno
MasterChef: Josip iskreno izjavio: "Vidi se da je netko već počeo kalkulirati!" Saznajte o kome govori!
ZANIMLJIVO!
Josip iskreno izjavio: "Vidi se da je netko već počeo kalkulirati!" Saznajte o kome govori!
putovanja
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
Rastrgat ćete ga u hipu: Kruh punjen češnjakom i sirom
Lako i slasno
Pripremit ćete ga za nekoliko minuta, a rastrgati u hipu: Kruh punjen češnjakom i sirom
novac
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Pokrovitelj tokić
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
lifestyle
Doris Dragović u bijelim tenisicama na koncertu u Makarskoj
UVIJEK SVOJA
Doris Dragović: Najudobnije tenisice i hlače u "najjesenskijoj" boji za koncert u Makarskoj
Ulična moda Zagreb u čipkastim najlonkama i robusnim čizmama
Privukla poglede
Plavuša iz centra Zagreba: Čipkaste najlonke kojima su robusne čizme fantastičan par
Slastičarna u Osijeku osvaja svojim prelijepim i šarmantnim uređenjem
Osječani je obožavaju
Slastičarnica u Osijeku osvaja svojim prelijepim uređenjem, a kolači izgledaju poput čiste fantazije
sve
Doris Dragović u bijelim tenisicama na koncertu u Makarskoj
UVIJEK SVOJA
Doris Dragović: Najudobnije tenisice i hlače u "najjesenskijoj" boji za koncert u Makarskoj
VIDEO Katastrofa za UFC: Godinu dana se čekalo borbu za teškašku titulu, završila je poništena nakon četiri minute
NIJE MOGLO GORE
VIDEO Katastrofa za UFC: Godinu dana se čekalo borbu za teškašku titulu, završila je poništena nakon četiri minute
Lyon pod istragom zbog igranja Rachida Ghezzala protiv Utrechta u Europskoj ligi
Podnesena žalba
Dinamo bi mogao profitirati od skandala u Lyonu: Poništava se rezultat prvog kola EL-a?
Piletina u umaku od vina
coq au vin blanc

Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku

Polagano kuhanje omogućuje da se svi okusi sjedine: temeljac dobiva dubinu i bogatstvo okusa zahvaljujući slanini i gljivama, a vino i vermut daju svježinu. U međuvremenu, povrće i piletina postaju mekani i sočni, savršeno kuhani... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close