• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Zagrebačka Gibanica: Novo mjesto koje donosi drukčiji način guštanja u starinskim kolačima

Ono čime Gibanica osvaja je spremnost slastičara Filipa Matoka da inspiraciju crpi iz korijena. Čuvar hrvatske tradicije želi da njegovi vršnjaci, kao i neke nove generacije, nikada ne zaborave okuse i nazive domaćih slastica...
Nika Borovac 23.11.2021 16:51 komentari
viber Created with Sketch.
Gibanica - 8
Gibanica - 8 (Foto:Nika Borovac)

Galerija Gibanica - 6 5 Gibanica - 5 5 Gibanica - 8 5 Gibanica - 7 5

U trendu Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Pečena purica S hrskavom kožicom Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura

 „Kaj je ovo nekaj novo? Kad ste otvorili? A jel' ima gibanice? Čital sam nekaj o vama da radite bakine kolače, al' i moderne. Svaka vam čast!“

Šušur i pljusak pitanja u netom otvorenoj Gibanici, slastičarnici desetak koraka udaljenoj od Branimir centra u Zagrebu ne jenjava. Baš kao niti entuzijazam vlasnika i slastičara Filipa Matoka, koji se naglavačke bacio u posao, pandemiji u brk.

Pred goste nosi mađarice, medene pite, oraščiće, čupavce i zlevanke te spremno odgovara na pitanja gostiju. Govori im da za gibanicu treba doći ujutro jer brzo nestane (a nema mu smisla posluživati nešto nije friško). Dok kuha kavu pod maskom mnogi neće primijetiti da Filip ima tek 22 godine, ali da su svjećice na torti tek broj otkriva njegov životopis. Kao i kolači u kojima se ogledaju birani sastojci i vještina pripreme.

Ono čime Gibanica osvaja je Filipova spremnost da inspiraciju crpi iz korijena. Mladi čuvar hrvatske tradicije želi da njegovi vršnjaci, kao i neke nove generacije, nikada ne zaborave okuse i nazive domaćih slastica. Iako takav koncept u Lijepoj Našoj nije endemska vrsta, ono po čemu je Gibanica posebna je to što će vam ondje na tanjuru poslužiti dva kolača za cijenu jednog. Uz bakinu inačicu dolazi i moderna varijacija na temu: prošlost i sadašnjost na malome pladnju.

Ne radi se o marketinškom triku nego prilici da se usporedi staro i novo, promisli o tradiciji, ali i modernoj varijanti. Sastojci koji se koriste su slični, ali su zato tehnike pripreme drugačije. Tako je primjerice za modernu medenu pitu kao inspiracija poslužio francuski kolačić s orašastim maslacem (financier) s crnim ribizom, kremom od vanilije te mousse od meda i cimeta.

Gibanica - 1 Gibanica - 1 (Foto: Nika Borovac)

Moderna mađarica je stopostotna čokolada: od biskvita do crémeuxa, kreme od mliječne čokolade i temperirane dekoracije s kakaom koja daje gorkastu notu. Moderna zljevanka je hit: u košarici od prhkog tijesta s malo kukuruznog brašna naći ćete kremu od dvije vrste sira i mousseom od limuna. Cijena pladnja s dva kolača je oko 28 kuna, a makovnjaču i orehnjaču ćete platiti 14 kuna.

Osim kremastih kolača, u Gibanici možete pronaći i suhe kekse: „mašinske“ koje Filip radi na bakinoj staroj mašini koja se generacijama koristila u njegovoj obitelji za čajne keksiće što mirišu na vaniliju i limun, a pakira ih i za van u dekorativnim kutijama od 200 grama.

U kuharskoj školi u Zaboku Filip je učio je kako se rade domaće pite, kolači i keksi te se zainteresirao za slastičarstvo. Želju za napredovanjem potpirilo je i zlato koje je osvojio na školskom natjecanju, a rasplamsala se u Bluesun hotelu Kaj, gdje je radio s jednom od najboljih hrvatskih slastičarki, Petrom Jelenić. S njom je usavršavao moderne tehnike i dodatno se educirao. Zatim je radio kratko i u slovenskim Termama Olimia da bi potom prešao u zagrebački restoran Apetit City gdje je odlučio otići korak naprijed, otvoriti slastičarnicu koja će prerasti u pastry shop, mjesto u kojem će imati potpunu slobodu razvijati vlastiti koncept.

„Petra Jelenić izrazito cijeni domaću namirnicu, što me osobito privuklo njezinom načinu rada. Baš kao i Petrina vještina, energičnost, preciznost i red u kuhinji. Jedna od njenih slastica koju nikada neću zaboraviti je torta od palačinki, baš kao i savršeni macarons. Sanju Gregorius iz Apetita i dalje zovem cheficom; zahvalan sam joj na svemu što me naučila, kako kulinarskom znanju, tako i savjetima oko poslovanja“, priča nam Filip dodajući kako kod njega nema kompromisa kada je riječ o izbjegavanju umjetnih dodataka i stvaranja slastica od nule, bez gotovih sastojaka.

„Ne volim kad kolači izgledaju umjetno. Primjerice, ružičastu glazuru dobivam od aromatične izabele koju dobivam u Loboru, a ne pomoću boja i praškova“, kaže mladi slastičar koji koristi belgijsku čokoladu, vrhunski maslac, kao i namirnice po koje svrati u mala obiteljska gospodarstva na putu iz rodne Marije Bistrice do Zagreba, kada ide na posao.

Filip ponosno ističe da je dijete sa sela koje se naviklo na rad od jutra do mraka. Tako, uostalom funkcionira i cijela njegova obitelj od koje ima veliku podršku. Otkako je bio dječak pomagao je baki u kuhinji te se brinuo o domaćim životinjama. I danas se Filip neumorno bavi konjima: Zini i Rokiju, kada ne radi u Gibanici ili smišlja recepte i nove planove. Od bake, koja obožava gibanice je i potekao i naziv slastičarnice.

„Htio sam vratiti dašak tradicije, bakinih kolača koji podsjećaju na djetinjstvo kako bi današnji klinici kada odrastu znali kaj je naše. Za sada imamo pet vrsta kolača, a radim i obiteljske tartove od jabuke, vanilije i šumskog voća, čokolade, kruške i badema. Veličine su za osam osoba, a cijena im je od 110 kuna. Po dogovoru se mogu naručiti i torte, a tko poželi može kupiti i štruklje te dovršiti ih kod kuće kako bi na stol stigli topli“, otkriva nam slastičar kojem upornosti i želje za napredovanjem ne nedostaje.

Ceker Bar: Šarmantna terasa u Samoboru za uživanje u domaćim kolačima, bermetu i gvircu Ceker Bar, Samobor Ceker Bar, Samobor - 3 Ceker Bar, Samobor - 6 +8 Ceker Bar, Samobor - 5

  • #gdje sjesti
  • #gibanica
  • #slastičarnica
  • #filip matok
  • #kolači
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe nedavno se vratio iz Njemačke
velika tragedija
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe vratio se iz Njemačke: "Imali su četvero djece, kupio im je namještaj i evo..."
U Bedekovčini ubio ženu pa sebe
SLIJEDI OČEVID
Strava u Zagorju! Ubio ženu pa sebe, cure detalji zločina
Pucnjava u Australiji
VIŠE JE ŽRTAVA
UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Najmanje 12 ubijenih u pucnjavi na popularnoj plaži, među njima i djeca: "Prizori su šokantni"
show
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
zdravlje
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
zabava
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
Wow!
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici odmah trebaju nadograditi softver
Najopasnija vrsta propusta
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici trebaju odmah napraviti ovu stvar
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
sport
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Kumovi: Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
KUMOVI
Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
putovanja
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Kolači slastičarnice Orijent - 4
Vadimo žličice

Ne mogu proći ispod radara: Isprobali smo kolače iz novootvorene zagrebačke slastičarnice Orijent

Izvadili smo žličice i testirali četiri kolača koji slave godišnja doba iz slastičarnice Orijent, a ovo je naš "strašni sud"... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kolači slastičarnice Orijent - 4 Hrana i piće
    Vadimo žličice

    Ne mogu proći ispod radara: Isprobali smo kolače iz novootvorene zagrebačke slastičarnice Orijent

  • Premium krafne slastičarnice Orijent u Zagrebu - 5 Hrana i piće
    Prodaju 5000 krafni

    Zagrebačka slastičarnica koja radi premium krafne s kremom od pistacije, karamelom, pa čak i pekmezom od borovnice

  • Glôd - 17 Hrana i piće
    Gladni okusa

    Iz ljubavi prema otoku: Mala hvarska slastičarnica u kojoj uzbudljivi kolači ispisuju posvetu tradiciji

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close