• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Zagrebačka Gibanica: Novo mjesto koje donosi drukčiji način guštanja u starinskim kolačima

Ono čime Gibanica osvaja je spremnost slastičara Filipa Matoka da inspiraciju crpi iz korijena. Čuvar hrvatske tradicije želi da njegovi vršnjaci, kao i neke nove generacije, nikada ne zaborave okuse i nazive domaćih slastica...
Nika Borovac 23.11.2021 16:51 komentari
viber Created with Sketch.
Gibanica - 8
Gibanica - 8 (Foto:Nika Borovac)

Galerija Gibanica - 6 5 Gibanica - 5 5 Gibanica - 8 5 Gibanica - 7 5

U trendu Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna Trentino, Italija - 6 Primamljiva ponuda Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"

 „Kaj je ovo nekaj novo? Kad ste otvorili? A jel' ima gibanice? Čital sam nekaj o vama da radite bakine kolače, al' i moderne. Svaka vam čast!“

Šušur i pljusak pitanja u netom otvorenoj Gibanici, slastičarnici desetak koraka udaljenoj od Branimir centra u Zagrebu ne jenjava. Baš kao niti entuzijazam vlasnika i slastičara Filipa Matoka, koji se naglavačke bacio u posao, pandemiji u brk.

Pred goste nosi mađarice, medene pite, oraščiće, čupavce i zlevanke te spremno odgovara na pitanja gostiju. Govori im da za gibanicu treba doći ujutro jer brzo nestane (a nema mu smisla posluživati nešto nije friško). Dok kuha kavu pod maskom mnogi neće primijetiti da Filip ima tek 22 godine, ali da su svjećice na torti tek broj otkriva njegov životopis. Kao i kolači u kojima se ogledaju birani sastojci i vještina pripreme.

Ono čime Gibanica osvaja je Filipova spremnost da inspiraciju crpi iz korijena. Mladi čuvar hrvatske tradicije želi da njegovi vršnjaci, kao i neke nove generacije, nikada ne zaborave okuse i nazive domaćih slastica. Iako takav koncept u Lijepoj Našoj nije endemska vrsta, ono po čemu je Gibanica posebna je to što će vam ondje na tanjuru poslužiti dva kolača za cijenu jednog. Uz bakinu inačicu dolazi i moderna varijacija na temu: prošlost i sadašnjost na malome pladnju.

Ne radi se o marketinškom triku nego prilici da se usporedi staro i novo, promisli o tradiciji, ali i modernoj varijanti. Sastojci koji se koriste su slični, ali su zato tehnike pripreme drugačije. Tako je primjerice za modernu medenu pitu kao inspiracija poslužio francuski kolačić s orašastim maslacem (financier) s crnim ribizom, kremom od vanilije te mousse od meda i cimeta.

Gibanica - 1 Gibanica - 1 (Foto: Nika Borovac)

Moderna mađarica je stopostotna čokolada: od biskvita do crémeuxa, kreme od mliječne čokolade i temperirane dekoracije s kakaom koja daje gorkastu notu. Moderna zljevanka je hit: u košarici od prhkog tijesta s malo kukuruznog brašna naći ćete kremu od dvije vrste sira i mousseom od limuna. Cijena pladnja s dva kolača je oko 28 kuna, a makovnjaču i orehnjaču ćete platiti 14 kuna.

Osim kremastih kolača, u Gibanici možete pronaći i suhe kekse: „mašinske“ koje Filip radi na bakinoj staroj mašini koja se generacijama koristila u njegovoj obitelji za čajne keksiće što mirišu na vaniliju i limun, a pakira ih i za van u dekorativnim kutijama od 200 grama.

U kuharskoj školi u Zaboku Filip je učio je kako se rade domaće pite, kolači i keksi te se zainteresirao za slastičarstvo. Želju za napredovanjem potpirilo je i zlato koje je osvojio na školskom natjecanju, a rasplamsala se u Bluesun hotelu Kaj, gdje je radio s jednom od najboljih hrvatskih slastičarki, Petrom Jelenić. S njom je usavršavao moderne tehnike i dodatno se educirao. Zatim je radio kratko i u slovenskim Termama Olimia da bi potom prešao u zagrebački restoran Apetit City gdje je odlučio otići korak naprijed, otvoriti slastičarnicu koja će prerasti u pastry shop, mjesto u kojem će imati potpunu slobodu razvijati vlastiti koncept.

„Petra Jelenić izrazito cijeni domaću namirnicu, što me osobito privuklo njezinom načinu rada. Baš kao i Petrina vještina, energičnost, preciznost i red u kuhinji. Jedna od njenih slastica koju nikada neću zaboraviti je torta od palačinki, baš kao i savršeni macarons. Sanju Gregorius iz Apetita i dalje zovem cheficom; zahvalan sam joj na svemu što me naučila, kako kulinarskom znanju, tako i savjetima oko poslovanja“, priča nam Filip dodajući kako kod njega nema kompromisa kada je riječ o izbjegavanju umjetnih dodataka i stvaranja slastica od nule, bez gotovih sastojaka.

„Ne volim kad kolači izgledaju umjetno. Primjerice, ružičastu glazuru dobivam od aromatične izabele koju dobivam u Loboru, a ne pomoću boja i praškova“, kaže mladi slastičar koji koristi belgijsku čokoladu, vrhunski maslac, kao i namirnice po koje svrati u mala obiteljska gospodarstva na putu iz rodne Marije Bistrice do Zagreba, kada ide na posao.

Filip ponosno ističe da je dijete sa sela koje se naviklo na rad od jutra do mraka. Tako, uostalom funkcionira i cijela njegova obitelj od koje ima veliku podršku. Otkako je bio dječak pomagao je baki u kuhinji te se brinuo o domaćim životinjama. I danas se Filip neumorno bavi konjima: Zini i Rokiju, kada ne radi u Gibanici ili smišlja recepte i nove planove. Od bake, koja obožava gibanice je i potekao i naziv slastičarnice.

„Htio sam vratiti dašak tradicije, bakinih kolača koji podsjećaju na djetinjstvo kako bi današnji klinici kada odrastu znali kaj je naše. Za sada imamo pet vrsta kolača, a radim i obiteljske tartove od jabuke, vanilije i šumskog voća, čokolade, kruške i badema. Veličine su za osam osoba, a cijena im je od 110 kuna. Po dogovoru se mogu naručiti i torte, a tko poželi može kupiti i štruklje te dovršiti ih kod kuće kako bi na stol stigli topli“, otkriva nam slastičar kojem upornosti i želje za napredovanjem ne nedostaje.

Ceker Bar: Šarmantna terasa u Samoboru za uživanje u domaćim kolačima, bermetu i gvircu Ceker Bar, Samobor Ceker Bar, Samobor - 3 Ceker Bar, Samobor - 6 +8 Ceker Bar, Samobor - 5

  • #gdje sjesti
  • #gibanica
  • #slastičarnica
  • #filip matok
  • #kolači
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Iz prve ruke
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Stavljate li ga u sarmu? Sporni sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Sto ljudi...
Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Kuća Hidden Heaven, Sungar, Gorski kotar, Airbnb
Mir i tišina
Skriveni raj u malom goranskom mjestu za idilično zimovanje
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Oglas
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Izvučen je Eurojackpot
SRETNI DOBITNIK
Izvučen je Eurojackpot! Pogledajte kamo ide veliki dobitak
Otac poginulog Mateja (17): "Čekao ga je poklon za rođendan. A spremali smo sprovod"
Tragedija u susjedstvu
Potresna ispovijest oca poginulog Mateja: "Bio je unakažen. Tijelo su bacili u grmlje i pravili se ludi"
Udruge za mentalno zdravlje nakon slučaja časne sestre
Apelirali
Udruge za mentalno zdravlje nakon slučaja časne sestre: "Riječ je o privatnoj tragediji osobe u psihičkoj krizi"
show
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Jao…
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
tech
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
Zanimljivo i zabrinjavajuće
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
sport
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
JUNAK UTAKMICE
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
Navijači BVB-a istaknuli gigantsko pismo preko cijele tribine
Evo o čemu se radi
FOTO Prizor za pamćenje! Navijači razvukli golemo pismo za MUP preko cijele tribine
Dani Olmo zabio za Barcelonu pa se ozlijedio: Morao je izaći
Pa jel moguće?
VIDEO Dani Olmo zabio za preokret, a onda šok: Morao je izaći iz igre!
tv
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Jurica Jurašković napustio MasterChef nakon turbulentnog izazova
SRČANI BORAC!
Jurica Jurašković napustio MasterChef nakon turbulentnog izazova
MasterChef: Eksplozija u MasterChef kuhinji! Leti, leti, leti – blender!
NEMA OZLIJEĐENIH
Eksplozija u MasterChef kuhinji! Leti, leti, leti – blender!
putovanja
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Meloni želi zlatne rezerve proglasiti narodnim vlasništvom – no iza toga se krije druga namjera
Nacionalizam i novac
Meloni želi zlatne rezerve proglasiti narodnim vlasništvom – no iza toga se krije druga namjera
lifestyle
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Jennifer Aniston u bijelim tenisicama i širokim trapericama
Kraljica jednostavnosti
Jennifer Aniston: Street style kombinacija koju jednako obožavaju njujorške i zagrebačke ulice
Bloomova kombinacija u košulji i čizmicama od brušene kože
I fine čizmice
Nova kombinacija dokazuje da Bloom izrasta u pravog malog gospodina
sve
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
JUNAK UTAKMICE
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
Navijači BVB-a istaknuli gigantsko pismo preko cijele tribine
Evo o čemu se radi
FOTO Prizor za pamćenje! Navijači razvukli golemo pismo za MUP preko cijele tribine
Kolači slastičarnice Orijent - 4
Vadimo žličice

Ne mogu proći ispod radara: Isprobali smo kolače iz novootvorene zagrebačke slastičarnice Orijent

Izvadili smo žličice i testirali četiri kolača koji slave godišnja doba iz slastičarnice Orijent, a ovo je naš "strašni sud"... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kolači slastičarnice Orijent - 4 Hrana i piće
    Vadimo žličice

    Ne mogu proći ispod radara: Isprobali smo kolače iz novootvorene zagrebačke slastičarnice Orijent

  • Premium krafne slastičarnice Orijent u Zagrebu - 5 Hrana i piće
    Prodaju 5000 krafni

    Zagrebačka slastičarnica koja radi premium krafne s kremom od pistacije, karamelom, pa čak i pekmezom od borovnice

  • Glôd - 17 Hrana i piće
    Gladni okusa

    Iz ljubavi prema otoku: Mala hvarska slastičarnica u kojoj uzbudljivi kolači ispisuju posvetu tradiciji

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close