• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Zagrebačka Gibanica: Novo mjesto koje donosi drukčiji način guštanja u starinskim kolačima

Ono čime Gibanica osvaja je spremnost slastičara Filipa Matoka da inspiraciju crpi iz korijena. Čuvar hrvatske tradicije želi da njegovi vršnjaci, kao i neke nove generacije, nikada ne zaborave okuse i nazive domaćih slastica...
Nika Borovac 23.11.2021 16:51 komentari
viber Created with Sketch.
Gibanica - 8
Gibanica - 8 (Foto:Nika Borovac)

Galerija Gibanica - 6 5 Gibanica - 5 5 Gibanica - 8 5 Gibanica - 7 5

U trendu Piletina i gljive u finom umaku Tjedni jelovnik Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu Zgornje Jezersko neotkriveni je biser Slovenije Za vikend-izlet Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili Health'n'Joy Domaće i slasno Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane

 „Kaj je ovo nekaj novo? Kad ste otvorili? A jel' ima gibanice? Čital sam nekaj o vama da radite bakine kolače, al' i moderne. Svaka vam čast!“

Šušur i pljusak pitanja u netom otvorenoj Gibanici, slastičarnici desetak koraka udaljenoj od Branimir centra u Zagrebu ne jenjava. Baš kao niti entuzijazam vlasnika i slastičara Filipa Matoka, koji se naglavačke bacio u posao, pandemiji u brk.

Pred goste nosi mađarice, medene pite, oraščiće, čupavce i zlevanke te spremno odgovara na pitanja gostiju. Govori im da za gibanicu treba doći ujutro jer brzo nestane (a nema mu smisla posluživati nešto nije friško). Dok kuha kavu pod maskom mnogi neće primijetiti da Filip ima tek 22 godine, ali da su svjećice na torti tek broj otkriva njegov životopis. Kao i kolači u kojima se ogledaju birani sastojci i vještina pripreme.

Ono čime Gibanica osvaja je Filipova spremnost da inspiraciju crpi iz korijena. Mladi čuvar hrvatske tradicije želi da njegovi vršnjaci, kao i neke nove generacije, nikada ne zaborave okuse i nazive domaćih slastica. Iako takav koncept u Lijepoj Našoj nije endemska vrsta, ono po čemu je Gibanica posebna je to što će vam ondje na tanjuru poslužiti dva kolača za cijenu jednog. Uz bakinu inačicu dolazi i moderna varijacija na temu: prošlost i sadašnjost na malome pladnju.

Ne radi se o marketinškom triku nego prilici da se usporedi staro i novo, promisli o tradiciji, ali i modernoj varijanti. Sastojci koji se koriste su slični, ali su zato tehnike pripreme drugačije. Tako je primjerice za modernu medenu pitu kao inspiracija poslužio francuski kolačić s orašastim maslacem (financier) s crnim ribizom, kremom od vanilije te mousse od meda i cimeta.

Gibanica - 1 Gibanica - 1 (Foto: Nika Borovac)

Moderna mađarica je stopostotna čokolada: od biskvita do crémeuxa, kreme od mliječne čokolade i temperirane dekoracije s kakaom koja daje gorkastu notu. Moderna zljevanka je hit: u košarici od prhkog tijesta s malo kukuruznog brašna naći ćete kremu od dvije vrste sira i mousseom od limuna. Cijena pladnja s dva kolača je oko 28 kuna, a makovnjaču i orehnjaču ćete platiti 14 kuna.

Osim kremastih kolača, u Gibanici možete pronaći i suhe kekse: „mašinske“ koje Filip radi na bakinoj staroj mašini koja se generacijama koristila u njegovoj obitelji za čajne keksiće što mirišu na vaniliju i limun, a pakira ih i za van u dekorativnim kutijama od 200 grama.

U kuharskoj školi u Zaboku Filip je učio je kako se rade domaće pite, kolači i keksi te se zainteresirao za slastičarstvo. Želju za napredovanjem potpirilo je i zlato koje je osvojio na školskom natjecanju, a rasplamsala se u Bluesun hotelu Kaj, gdje je radio s jednom od najboljih hrvatskih slastičarki, Petrom Jelenić. S njom je usavršavao moderne tehnike i dodatno se educirao. Zatim je radio kratko i u slovenskim Termama Olimia da bi potom prešao u zagrebački restoran Apetit City gdje je odlučio otići korak naprijed, otvoriti slastičarnicu koja će prerasti u pastry shop, mjesto u kojem će imati potpunu slobodu razvijati vlastiti koncept.

„Petra Jelenić izrazito cijeni domaću namirnicu, što me osobito privuklo njezinom načinu rada. Baš kao i Petrina vještina, energičnost, preciznost i red u kuhinji. Jedna od njenih slastica koju nikada neću zaboraviti je torta od palačinki, baš kao i savršeni macarons. Sanju Gregorius iz Apetita i dalje zovem cheficom; zahvalan sam joj na svemu što me naučila, kako kulinarskom znanju, tako i savjetima oko poslovanja“, priča nam Filip dodajući kako kod njega nema kompromisa kada je riječ o izbjegavanju umjetnih dodataka i stvaranja slastica od nule, bez gotovih sastojaka.

„Ne volim kad kolači izgledaju umjetno. Primjerice, ružičastu glazuru dobivam od aromatične izabele koju dobivam u Loboru, a ne pomoću boja i praškova“, kaže mladi slastičar koji koristi belgijsku čokoladu, vrhunski maslac, kao i namirnice po koje svrati u mala obiteljska gospodarstva na putu iz rodne Marije Bistrice do Zagreba, kada ide na posao.

Filip ponosno ističe da je dijete sa sela koje se naviklo na rad od jutra do mraka. Tako, uostalom funkcionira i cijela njegova obitelj od koje ima veliku podršku. Otkako je bio dječak pomagao je baki u kuhinji te se brinuo o domaćim životinjama. I danas se Filip neumorno bavi konjima: Zini i Rokiju, kada ne radi u Gibanici ili smišlja recepte i nove planove. Od bake, koja obožava gibanice je i potekao i naziv slastičarnice.

„Htio sam vratiti dašak tradicije, bakinih kolača koji podsjećaju na djetinjstvo kako bi današnji klinici kada odrastu znali kaj je naše. Za sada imamo pet vrsta kolača, a radim i obiteljske tartove od jabuke, vanilije i šumskog voća, čokolade, kruške i badema. Veličine su za osam osoba, a cijena im je od 110 kuna. Po dogovoru se mogu naručiti i torte, a tko poželi može kupiti i štruklje te dovršiti ih kod kuće kako bi na stol stigli topli“, otkriva nam slastičar kojem upornosti i želje za napredovanjem ne nedostaje.

Ceker Bar: Šarmantna terasa u Samoboru za uživanje u domaćim kolačima, bermetu i gvircu Ceker Bar, Samobor Ceker Bar, Samobor - 3 Ceker Bar, Samobor - 6 +8 Ceker Bar, Samobor - 5

  • #gdje sjesti
  • #gibanica
  • #slastičarnica
  • #filip matok
  • #kolači
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Veličanstveni kanjon Drežanke: Pogledajte fotografije nestvarnih prizora u susjedstvu
Skrivena nagrada
Veličanstveni kanjon Drežanke: Pogledajte fotografije nestvarnih prizora u susjedstvu
Varivo od leće i dimljene vratine recept
Za ručak ili večeru
Najbrži recept za pravo zimsko varivo od leće i dimljene vratine, jako je ukusno
Čokoladni keksi s orasima bez brašna recept
Prefini su
Da biste ispekli ove čokoladne kekse s orasima ne treba vam brašno, ulje ni maslac
Punjena jaja božićna drvca recept
Ukras i zakuska
Ova punjena jaja savršeno su predjelo za blagdane, okus je fantastičan, a napraviti ih možete začas
Kad okusi postanu identitet: dobro došli u Europsku regiju gastronomije 2026.
Oglas
Kad okusi postanu identitet: dobro došli u Europsku regiju gastronomije 2026.
Krumpir kao glavna zvijezda stola: Hasselback krumpir sa slaninom zapečen u vrhnju
Jako fino
Krumpir kao glavna zvijezda stola: Hasselback krumpir sa slaninom zapečen u vrhnju
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
SAD poručio Ukrajini da se mora povući iz Donecka ako želi mir
sastanak u berlinu
Ovo se Ukrajincima neće svidjeti, SAD postavio uvjet Zelenskom: "Na ovo moraš pristati"
Europski čelnici: u jamstva za Ukrajinu uključiti mirovnjake pod europskim vodstvom
dogovor o okončanju rata
Stigla reakcija europskih čelnika nakon sastanka, oglasio se i Zelenski: "Ovo je bolno"
Željko Kerum završio u zatvoru
Na splitskim Bilicama
Željko Kerum završio u zatvoru, otkriveno zbog čega
show
Anđa Marić otvorila dušu o svom sinu
''Osjećam se odgovornom...''
Javno i bolno priznanje Anđe Marić: ''Moj sin je ovisnik, alkoholičar...''
Demi Lovato u raskošnoj haljini pokazala svoju novu liniju
Nevjerojatna transformacija
Drastičan gubitak kilograma potpuno je promijenio ženu koju svi pamte po oblinama
Rob Reiner i sin Nick Reiner posvađali su se prije tragedije koja je šokirala svijet
svijet je šokiran
Večer prije jezivog čina: Slavni redatelj i sin žestoko su se posvađali usred zabave?
zdravlje
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Dugotrajna prehlada: Zašto kašalj ne prolazi ni nakon mjesec dana?
Piše liječnik
Dugotrajna prehlada: Zašto kašalj ne prolazi ni nakon mjesec dana?
zabava
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Zanimljivo rješenje
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Scena s beogradskog aerodroma nasmijala Europu! Pogledajte urnebesan znak
Zanimljivo rješenje
Scena s beogradskog aerodroma nasmijala Europu! Pogledajte urnebesan znak
tech
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
Bila je domina, no sad je velika tech poduzetnica: Ova žena odlučila je doista stati na kraj osvetničkoj pornografiji
Primoralo ju osobno iskustvo
Procurile eksplicitne fotografije bivše domine, njezin potez nakon toga danas pomaže mnogima
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Sergio Reguilon (28) novi je član Intera iz Miamija
Zov MLS-a
Inter Miami dobio (ne)očekivano pojačanje: U najboljim igračkim godinama odlazi u Ameriku
Istra i Rijeka nastavit će utakmicu uz rijetko viđeno pravilo, moglo bi se dogoditi nešto nezamislivo
ZNA SE I KAD
Istra i Rijeka nastavit će utakmicu uz rijetko viđeno pravilo, moglo bi se dogoditi nešto nezamislivo
VIDEO Pikado ima novog princa: Čudesni klinac slavio u čudesnom meču, favorit gotovo razbio stol!
MA, KAKAV MEČ!
VIDEO Pikado ima novog princa: Čudesni klinac slavio u čudesnom meču, favorit gotovo razbio stol!
tv
MasterChef: Krunoslav na mukama zbog kutije iznenađenja - što je žiri pripremio za kandidate?!
TEŽAK IZAZOV
Krunoslav na mukama zbog kutije iznenađenja - što je žiri pripremio za kandidate?!
MasterChef: Otkrijte koje jelo najbolje opisuje Marijev karakter! Nikada nećete pogoditi!
ZVUČI ODLIČNO!
Otkrijte koje jelo najbolje opisuje Marijev karakter! Nikada nećete pogoditi!
U dobru i zlu: Rekao je da će napraviti sve da pomogne, ali na ovo ne želi pristati
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Rekao je da će napraviti sve da pomogne, ali na ovo ne želi pristati
putovanja
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
šaroliki iznosi
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
Rekordni pad investicija i maloprodaje — najveća ekonomija svijeta ulazi u opasnu zonu
znak za uzbunu
Rekordni pad investicija i maloprodaje — najveća ekonomija svijeta ulazi u opasnu zonu
lifestyle
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
sve
Anđa Marić otvorila dušu o svom sinu
''Osjećam se odgovornom...''
Javno i bolno priznanje Anđe Marić: ''Moj sin je ovisnik, alkoholičar...''
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Sergio Reguilon (28) novi je član Intera iz Miamija
Zov MLS-a
Inter Miami dobio (ne)očekivano pojačanje: U najboljim igračkim godinama odlazi u Ameriku
Health'n'Joy
Domaće i slasno

Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane

Health'n'Joy u ponudi ima limitiranu ponudu blagdanskih kolačića i grickalica koje možete darovati najmilijima ili poslužiti na svečanom stolu... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kolači slastičarnice Orijent - 4 Hrana i piće
    Vadimo žličice

    Ne mogu proći ispod radara: Isprobali smo kolače iz novootvorene zagrebačke slastičarnice Orijent

  • Glôd - 17 Hrana i piće
    Gladni okusa

    Iz ljubavi prema otoku: Mala hvarska slastičarnica u kojoj uzbudljivi kolači ispisuju posvetu tradiciji

  • Health'n'Joy Hrana i piće
    Domaće i slasno

    Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close