Jagoda, borovnica, limeta i čokolada, zvijezde su novog jelovnika dobro poznate zagrebačke slastičarnice Orijent koja je ponosno otvorila vrata nove lokacije u Novom Zagrebu pa ih možete isprobati u Sigetu. Cijena jednog kolača je 4,05 eura. Kolači prigodno nazvani Le Quattro Stagioni posveta su godišnjim dobima i namirnicama koje diktira sezona, a u potrazi za najboljim okusom odlučili smo izvaditi žličice i testirati ih. 

Glatke i sjajne glazure u jarkim bojama ne mogu proći ispod radara, pogotovo intenzivno zelena limeta i crvena jagoda. I dok su neki kušači komentirali kako im ne ulijevaju povjerenje jer djeluju umjetno, našlo se i onih koji smatraju da bi se zaigrane boje mogle svidjeti klincima. Kada smo ih kušali zaključili smo da je dramatičnost u očima promatrača, ali ne i na nepcu jer glazure daju sjajne, prirodne okuse. 

Čokolada i jagoda su prikupile najviše pohvala, nježna borovnica je nekako pala u drugi plan, a buntovno osvježavajuća limeta, složili smo se, nije people pleaser - ali će se svidjeti onima koji biraju kiselkaste okuse. Kada smo se dohvatili noža pokazalo se meko srce kolača koje daje dodatnu notu zaigranosti. Sama baza od keksa s bijelom čokoladom i bademima, na kojoj se nalaze varijacije nadjeva, fina je, hrskava, maslačasta i teksturom izvrsna protuteža mousseu.

Proljeće

Jagoda kao predstavnica proljeća spaja mousse, srce od džema od jagoda, bijelu čokoladu i sjeckane pistacije. Onima koji nisu u timu čokolada nego voće osobito se svidjela, ali ljubitelji pistacija napomenuli su kako se osjete tek u tragovima. Lijepo izbalansiran kolač u kojem ništa ne iskače suptilna je posveta jagodi i proljeću.

Kolači slastičarnice Orijent - 1 Kolači slastičarnice Orijent - 1 (Foto: Tibor Marochini)

Ljeto

Okus ljeta predstavlja borovnica u kombinaciji s pločicom marcipana, mousseom i insertom od džema od borovnice. Plahu borovnicu zanimljivom čini marcipan, ali od četiri kolača ovaj je najlakše zaboraviti. Idealna je za ljubitelje delikatnih, laganih i kremastih okusa.

Kolači slastičarnice Orijent - 10 Kolači slastičarnice Orijent - 10 (Foto: Tibor Marochini)

Jesen

Jesenski ugođaj donosi spoj moussea od limete, insert od limete i lemon-curda te glazure koju čine naranča i krokant. U Orijentovoj paleti četiri okusa, limeta se svidjela samo zagriženim ljubiteljima reskih okusa, ali oni kušači koji ne padaju na dominantne kiseline nisu tražili repete. Nama je intenzivno zelena kocka od limete sinonim ljeta, a ne jeseni upravo zbog svoje svježine…

Kolači slastičarnice Orijent - 12 Kolači slastičarnice Orijent - 12 (Foto: Tibor Marochini)

Zima

Zima je u znaku čokoladnog moussea, čilija, inserta od lješnjaka, karamele, bijele čokolade i papra. Tim čokolada s ovim je kolačem došao na svoje i rekao da ova slastica ima najviše karaktera, i to na dobar način. Bacili smo pogled na sastojke i nestrpljivo iščekivali kakvu će predstavu složiti papar i čili u ustima, ali vatromet je izostao. Lijepi začinski aftertaste u kombinaciji s ostalim sastojcima čini primamljiv zalogaj koji funkcionira u svako doba godine.

Kolači slastičarnice Orijent - 9 Kolači slastičarnice Orijent - 9 (Foto: Tibor Marochini)

Kamo na pite i bureke u Zagrebu? 5 mjesta na kojima možete omastiti brk Duvanjski burek Krumpiruša, ilustracija Restoran i konoba Marinero - 1 +0 Duvanjski burek

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju