Naizgled običan tmurni utorak jučer je obilježio živahni event u centru Zagreba: Tvornica Kulture u Šubićevoj 2 predstavila je svoj restoran prigodna naziva Sindikat Food Club.

Pritom su – da nastavimo u klasnom izričaju – napravili malu gastro-event revoluciju te u svom klupskom programu spojili dobru kuhinju i živu glazbu. Prisustvovali smo otvorenju, naravno, uz maksimalne mjere zaštite.

Tijekom večeri zabavljali su nas soul & funky majstori Soul Fingersi, a fino su nas nahranili chef Kristijan Tabet i kolege sa svojim mesnim, ribljim, vegetarijanskim i veganskim menijem.

Nije pristojno, ali nismo odoljeli: gledali smo drugima u tanjur

Za predjelo su nas dočekala fina „pufasta“ peciva s mesom i salatom od kupusa u umaku slatko-ljutkastog okusa te kruščići s proteinskim namazom u kojem je dominirao sezam.

Glavno jelo ljubitelja mesa bili su fish and chips i odlična sočna barbeque rebra, koji će biti dio stalne ponude u restoranu.

Vegetarijanski dio naše posade uživao je u okusima dimljenog tofua, hokkaido bundeve te salate od cikle i luka s dodatkom šipka i bučina ulja koje su ocijenili kao zanimljivo, raznoliko i ukusno.

Lijepa je to opcija za večeru uz čašu vina koje nećete zaboraviti ne samo zbog okusa već i zbog imena: poznata Galićeva G-točka.

Za ljubitelje piva tu je Grif Oatmeal Stout, koji će odlično sjesti uz fish and chips.

Kuhar je u kasne noćne sate nakon raskošne večere i pokoje čaše više imao milosti s desertom: lagani čokoladni mousse na podlozi od mandarine bio je savršen spoj gorkog i slatkog - ne previše slatkog, ionako smo se kolektivno zbucmali tijekom izolacije.

Industrijski štih prije nego što je to bilo „kul“

Prostor između Branimirove tržnice, gimnazija u Križanićevoj i Kvatrića danas je pomalo pust: tržnica je izgubila svoju vrevu, kultni klub Kulušić danas je obilježen rešetkama i grafitima, Zvonimirova zjapi praznim poslovnim prostorima, sve je samo sjena u odnosu na ono što je nekad bilo.

Osvrnuli smo se i na jučerašnje zatvaranje kultnog zagrebačkog kluba Jabuka, uz tugu i nadu da će Tvornica ovim potezom otvoriti novo sretno poglavlje na zagrebačkoj kulturnoj i gastronomskoj sceni.

Pogoni Tvornice dušu su dali za restoran u modernom industrijskom štihu, između zidova od crvene cigle i pod diskretnom rasvjetom žaruljica.

Pred očima su nam prolazili flashovi uspomena na stare dane kada smo ovdje plesali i pjevali uz Pixiese, Dropkick Murphyse, Buena Vista Social Club, Faithless, Leningrad Cowboyse, Nick Cavea, Josipu Lisac, Punčke, Gorana Bareta & Majke…

Ali i na neke manje slavne trenutke preznojavanja od loše ventilacije ili kolona na ulazu u toalet. Srećom, best of dio je ostao, a sve ostalo preuređeno po standardima kojih se ne bi posramili ni klubovi Berlina.

Tvornica je dokazala kako Zagreb uspješno drži korak s europskim trendovima.

Što se kuha ove jeseni u Tvornici?

Dosadašnji najveći caffe bar u Zagrebu sada će biti otvoren i kao Sindikat restoran, a svakog vikenda čekaju vas zanimljive večeri uz odličnu hranu i poznate glazbenike.

Menije će pripremati najpoznatiji hrvatski chefovi tako da ćete znati da ste u sigurnim rukama povedete li ovdje prijatelje ili poslovne partnere na večeru.

Već ovog mjeseca zabavljat će vas Mile Kekin i Natali Dizdar, a u hladnom studenom grijat će vas Vatra, Šajeta, Neno Belan, Detour i drugi. Sve to uz finu klopu koju će za vas pripremiti chefovi Tom Gretić, David Skoro, Kristijan Tabet, Mate Janković i Deni Srdoč.

Uz prihvatljive cijene, dobru glazbu i odlične chefove, ne sumnjamo kako će ovo postati novo IN mjesto u gradu za sve mlade, urbane i one koji se tako osjećaju.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju