• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #masterchef

Samo za odlikaše: 3 savršena jela prema receptima članova žirija MasterChefa

I dok čekamo večerašnje polufinale emisije MasterChefa možemo se i sami okušati u pripremi jela koja potpisuje strogi žiri...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 29.12.2021 13:41 komentari
viber Created with Sketch.
MasterChef - 4
MasterChef - 4 (Foto:Nova TV)

Galerija Kruška chefa Melkiora Bašića 4 Foie gras chefa Stjepana Vukadina 4 Brancin s kvarnerskim knedlama prema receptu Damira Tomljanovića 4 MasterChef - 5 4

U trendu Planinarsko sklonište Skorpovac - 5 Nakon požara Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu Piletina i krumpir u vrhnju Kremasto Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?

U MasterChef kuhinji napetost se može rezati nožem. Natječe se još samo troje kandidata, a snage će odmjeriti u riječkom restoranu ''Nebo''. Naime, novi izazovi ih čekaju u hotelu Hilton, gdje će trojac u profesionalnoj kuhinji hotela morati replicirati tri slijeda jela jednog od najboljih hrvatskih chefova, Denija Srdoča.

I dok čekamo večerašnje polufinale emisije MasterChefa možemo se i sami okušati u pripremi jela koja potpisuje strogi žiri. Recepti su za kulinarske odlikaše, i sve one kojima nije problem zasukati rukave i prionuti na pripremu jela za koja treba izdvojiti nešto strpljenja i upornosti. Kruška chefa Melkiora Bašića, foie gras chefa Stjepana Vukadina i brancin s kvarnerskim knedlama prema receptu Damira Tomljanovića čekaju na vas.

Ne propustite polufinale MasterChefa!

Kruška chefa Melkiora Bašića Kruška chefa Melkiora Bašića (Foto: Nova TV)

Kruška chefa Melkiora Bašića

Sastojci:

Kruška abata
Med
Limun
Cimet
Vrhnje za šlag
Bjelanjak
Želatina
Voda
Bijela čokolada
Kakao maslac
Šećer
Žuta boja
Smeđa boja
Čokolada
Maslac
Bademovo brašno
Brašno

Priprema: 

Pire od kruške
500 g očišćene kruške izmiksati s medom i malo limuna u blenderu u pire.

Punjenje od kruške
250 g kruške narezati na kockice i s medom i limunom staviti u duboku tavu. Kuhati dok kockice ne postanu mekane. Dodati malo cimeta. Hladni pire pomiješati s kockicama kruške. Napuniti sferu i staviti u šoker da se ohladi.

Mousse od kruške
125 g vrhnja za šlag izmiksati i staviti u hladnjak. 30 g bjelanjaka izmiksati i spremiti u hladnjak. 200 g pirea od kruške i med ugrijati do vrenja (ne smije zakipiti). Dodati 6 g prethodno namočene želatine i pustiti da se ohladi.
Prvo lagano špatulom umiješati prethodno tučene bjelanjke, a zatim lagano umiješati i tučeno vrhnje. Smjesom napuniti dresir vrećicu. Puniti kalupe s malo više od pola mousse-a pa staviti unutra zaleđenu sferu od kruške te napuniti do kraja mousse-om. Staviti u šoker i pustiti da se zaledi.

Glazura od bijele čokolade
Rastopiti 500 g kakao maslaca i dodati 500 g bijele čokolade. Sve rastopiti. Temperatura glazure treba biti oko 30 stupnjeva. U zaleđenu krušku staviti ražnjić te ju umočiti u glazuru od čokolade, lagano je okretati i kad se stisne staviti na silikonski podmetač.

Glazura natural glaze
230 g vode, 300 g šećera i 170 g vrhnja za šlag zagrijati do predvrenja (ne smije zakipiti). Namoćiti 15 g želatine u malo vode dok ne nabubri. U ugrijanu glazuru dodati namočenu želatinu te žutu i smeđu boju. Glazura se mora ohladiti do 40 stupnjeva.
Krušku s ražnjićem i glazurom od bijele čokolade umočiti u drugu glazuru, lagano okretati i kad se stisne staviti na silikonski podmetač. Lagano posipati kakao po vrhu pa staviti u frižider.

Stabljika čokolade
Rastopiti 100 g čokolade. Uliti jako malo vode. Pustiti da se počne hladiti, povremeno promiješati. Kad dobije teksturu plastelina oblikovati stabljiku.

Zemlja (crumble)
100 g hladnog maslaca, 100 g šećera, 100 g bademovog brašna, 75 g brašna i 25 g kakao praha staviti u mikser i miksati špatulom da se dobije zrnasta smjesa. U plehu na silikonskoj podlozi staviti par minuta na hlađenje prije pečenja. Peći u ugrijanoj pećnici na 160 stupnjeva, cca 12 minuta.

Foie gras chefa Stjepana Vukadina Foie gras chefa Stjepana Vukadina (Foto: Nova TV)

Foie gras chefa Stjepana Vukadina

Sastojci:

Guščja jetra
Luk
Maslac
Sol
Šećer
Papar
Lovor list
Konjak
Borovnice
Smeđi šećer
Agar agar
Rotkvice
Žuta mrkva
Daikon
Limun
Naranča
Štapić vanilije
Klinčić
Baguette
Crveni papar
Ružmarin
Suncokretovo ulje
Maslinovo ulje
Sok od naranče
Med
Šećer
Voda
Želatina
Menta
Aperol
Jaja
Vrhnje
Ulje od bijelih tartufa
Crni tartuf
Bademi

1. Guščju jetru (sobne temperature) očistiti od svih žilica. Dvije glavice luka nasjeckati na sitno. 80 g maslaca istopiti na tavi i dodati luk. Zažutiti do zlatno žute boje. Dodati 600 g jetre narezane na manje komade. Dodati sol, šećer, papar i lovorov list te sjediniti. Podliti s konjakom i flambirati. Prohladiti jetru u šokeru dok se maslac ne počne povezivati.

2. Prebaciti smjesu u blender i dobro razraditi. Provjeriti začinjenost te puniti paštetu u silikonske kalupe. Kalupe staviti u šoker dok se jetra ne stegne da ju možemo izvaditi iz kalupa.

3. Pola luka sitno nasjeckati. Dinstati na maslacu te dodati 200 g borovnica. Dodati žlicu smeđeg šećera te reducirati. Borovnice miksati u blenderu, propasirati kroz sito. U pasiranu smjesu dodati agar agar i staviti hladiti dok se smjesa ne stisne. Ponovno je razraditi štapnim mikserom dok ne dobijemo svilenkasti gel.

4. Rotkvice, žutu mrkvu i daikon narezati na mandolinu i oblikovati u obliku kruga. Iscijediti pola limuna i pola naranče. U limun i naranču dodati sol, sjemenke od pola štapića vanilije i 2 klinčića. Sve zagrijati na 50 stupnjeva. Povrće marinirati u smjesti od naranče i limuna.

5. Tanke šnite baguettea aromatizirati s uljem od crvenog papra i ružmarina koje smo prethodno napravili te staviti preko metalnog kalupa. Pećnicu ugrijati na 220 stupnjeva, ugasiti pećnicu pa staviti pleh s krekerom i tako završiti kreker u pećnici.

6. 100 g soka od naranče i 10 g meda izmiješati štapnim mikserom. Napuniti silikonske kalupe i staviti u šoker na zamrzavanje. Zagrijati 75 g šećera i 75 g vode i napraviti sirup. U 400 g hladne vode dodati 40 g želatine, promiješati. Dodati 100 g šećernog sirupa, promiješati. Ugrijati do 100 stupnjeva pa ohladiti do 70 stupnjeva. Na iglu nabosti sfere iz kalupa. Umočiti u smjesu želatine i šećera par puta.

7. Napraviti šećerni sirup u omjeru 2:1 (voda – šećer). Dodati par listića mente. Koricu naranče kuhati u sirupu dok se sirup ne reducira. Izvaditi koricu iz tekućine i staviti na papirnati ubrus.
8. 2 žlice šećera podliti s Aperolom. Reducirati do pola. Želatinu potopiti u malo hladne vode, kad nabubri dodati želatinu u toplu redukciju. Staviti u posudu i u frižider.

9. 4 jaja skuhati, odvojiti žumanjak. Žumanjak razraditi s malo vrhnja i uljem od bijelih tartufa, začiniti. Naribati crni tartuf u namaz i razraditi.

Brancin s kvarnerskim knedlama prema receptu Damira Tomljanovića Brancin s kvarnerskim knedlama prema receptu Damira Tomljanovića (Foto: Nova TV)

Brancin s kvarnerskim knedlama prema receptu Damira Tomljanovića

Sastojci:

Brancin
Škampi
Krumpir
Mrkva
Celer
Cvjetača
Peršin
Luk
Češnjak
Limun
Shimeyi gljive
Mljevene pistacije
Prah od vrganja
Prah od rajčice
Jaje
Panko mrvice
Vrhnje za kuhanje
Gelcrem fred
Maslinovo ulje
Suncokretovo ulje
Sok od mrkve
Soya lecitin
Gussnel
Koncentrat rajčice
Brašno glatko
Brašno oštro
Sol
Papar
Maslac

Priprema: 

1. Skuhati krumpir i napraviti tijesto za njoke od kuhanog krumpira, glatkog brašna, praha od rajčice i jaja. Začiniti. Napuniti sa škampom i ikrom od škampi te panirati u panko mrvicama i pržiti u dubokom ulju.

2. Ispeći češnjak u foliji, protisnuti ga, dodati malo vrhnja za kuhanje i napraviti kremu štapnim mikserom.

3. Očistiti ribu od iznutrica i škrga. Ne skidati ljuske. Filetirati ribu te razrezati po dužini i odvojiti gornji dio leđa. Začiniti i pustiti 3-5 min. da sol uđe u meso. Vrelim uljem dovršiti termičku obradu ribe pred sam kraj, to jest serviranje.

4. Nasjeckati peršin, dodati malo vode. Prije miksanja začiniti ga. Nakon što smo ga usitnili procijediti kroz fino sito. U tu tekućinu postepeno dodavati gel cream freddo, cca 2-4 g do željene gustoće i razraditi opet s štapnim mikserom.

5. Od korjenastog povrća, crnog vina, koncentrata rajčice (na vrh noža), ribljih ostataka i vode na maslinovom ulju napraviti riblji temeljac. Začiniti na kraju. Ukoliko je potrebno zgusnuti Gussnelom. Umak ujedno služi i kao začin ribi tako da treba biti moćniji okusom. Nastojati što više ukuhati/ reducirati umak.

6. Pola litre soka od mrkve pomiješati sa 7g soja lecitina i pola iscijeđenog limuna. Sa štapnim mikserom napraviti zrak. Začiniti po potrebi. Postupak odraditi u što široj posudi.

7. Napraviti čips od češnjaka. Sotirati gljive. Cvjetaču skuhati izakiseliti limunom.

8. Pomiješati mljevene pistacije i oštro brašno u omjeru 3:1. Povezati maslacem sobne temperature. Peći na 120 stupnjeva, cca 25 min. Začiniti po potrebi. Bademe blaširati i oguliti. Narezati na mandolinu i zapeći u pećnici.

  • #masterchef
  • #Recepti
  • #melkior bašić
  • #foie gras
  • #stjepan vukadin
  • #brancin
  • #Damir Tomljanović
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Oglas
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele
Okusi Mediterana
Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele
Billionaires' Row u Palm Beachu na Floridi, SAD
Ulica milijardera
Podzemni tunel vodi direktno do privatne plaže: Ovako izgledaju kuće u "ulici" u kojoj žive najbogatiji ljudi na svijetu
Vatreni u Pragu: Nogometna strast i čarolija Zlatnog grada
Neodoljiva prilika
Vatreni u Pragu: Ponuda za "nogometno" putovanje u kombinaciji s čarolijom Zlatnog grada
Jesenski odmor u Njivicama: Doživite magiju otoka Krka bez gužvi
Odlične ponude
Jesenski odmor u Njivicama: Doživite magiju otoka Krka bez gužvi
Jesenske šetnje prirodom: gdje se uputiti u Zagrebu i okolici
U zdravom tijelu...
Jesenske šetnje prirodom: 5 staza u Zagrebu i okolici koje će s lakoćom svladati i veliki i mali
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
Užas kod Senja: Automobil sletio u more, poginule četiri osobe
NESREĆA na Jadranskoj magistrali
Strava kod Senja: Automobil sletio u more, poginule četiri osobe
Nesreća kod Šibenika: Teško ozlijeđen muškarac
Opasno prestrojavanje
Detalji teške nesreće na autocesti: Putnici hitno prevezeni u bolnicu, među njima i djeca
show
Enrique Iglesias objavio na Instagramu fotku iz djetinjstva
miljenik žena
Znate li tko je dječak s fotke? S ljubavi iz mladosti čeka četvrto dijete
Tko je Nikki Lilly?
bolest ju nije ograničila!
Ova djevojka sinonim je za hrabrost i borbu milijunima ljudi diljem svijeta
Baby Lasagna razočaran organizacijom koncerta u Turskoj
loše vijesti
Baby Lasagna razočaran zbog iznenadne situacije: "Žao mi je zbog ovoga..."
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Regresija bolesti: Što znači kad to piše na nalazu?
Piše liječnik
Regresija bolesti: Što znači kad to piše na nalazu?
zabava
Ovaj se kviz možda čini lagan, no provjerit će svaki kutak vašeg znanja
Pokažite što znate!
Ovaj se kviz možda čini lagan, no provjerit će svaki kutak vašeg znanja
Spuštali perilicu s drugog kata zgrade, pogledajte kakve im je probleme zadala
Zakoni fizike
Spuštali perilicu s drugog kata zgrade, pogledajte kakve im je probleme zadala
Što kućne mačke rade kad pobjegnu iz kuće? Jedan vlasnik otkrio i podijelio snimku
Dan u životu
Što kućne mačke rade kad pobjegnu iz kuće? Jedan vlasnik otkrio i podijelio snimku
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
Jasan se razlog
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
sport
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Maksimalan učinak
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harry Kanea!
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
tv
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
KUMOVI
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
U dobru i zlu: Pokušao joj je promijeniti mišljenje, ali ona ne želi ništa s njim
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušao joj je promijeniti mišljenje, ali ona ne želi ništa s njim
U dobru i zlu: Krivi sebe za ono što se dogodilo
U DOBRU I ZLU
Krivi sebe za ono što se dogodilo
putovanja
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali…Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Lejla Filipović izdanje razigrala detaljima ukrašenima životinjskim uzorkom
ELEGANTNO I U TRENDU
Cijela kombinacija je top, ali najviše pažnje privlače tenisice Lejle Filipović
sve
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Maksimalan učinak
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harry Kanea!
Masterchef - 4
Savjeti za 10

5 jednostavnih trikova žirija MasterChefa za slasna jela s kojima ćete oduševiti

Članovi žirija, chefovi Stjepan Vukadin, Damir Tomljanović i Melkior Bašić do sada su podijelili mnoge praktične savjete koji koriste natjecateljima, ali i gledateljima, a ovoga puta smo skupili pet zlatnih trikova za pripremu jela s blitvom, ribom, lisnatim tijestom... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Aktualno
    MasterChef 2023

    Najvruća televizijska kuhinja se vraća: Žiri uzbuđen zbog povratka na male ekrane

  • Masterchef - 4 Aktualno
    Stjepan, Damir i Melkior

    Počinje novi Masterchef: Pogledajte uzbudljivi kviz koji otkriva koliko se zapravo članovi žirija poznaju

  • Masterchef - 4 Hrana i piće
    Savjeti za 10

    5 jednostavnih trikova žirija MasterChefa za slasna jela s kojima ćete oduševiti

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close