Dok se natjecatelji showa MasterChef, koji pratimo na Novoj TV, suočavaju sa sve težim izazovima, a atmosfera se zahuktava, sve smo bliže top deset kandidata u najgledanijoj televizijskoj kuhinji.
Članovi žirija, chefovi Stjepan Vukadin, Damir Tomljanović i Melkior Bašić do sada su podijelili mnoge praktične savjete koji koriste natjecateljima, ali i gledateljima gladnima kulinarskog znanja. Zahvaljujući njihovim zrncima mudrosti možemo biti kreativniji u kuhinji, pripremiti slasnija jela, ali i uštedjeti na budžetu. Tako, primjerice, na pitanje koja je nepravedno zanemarena namirnica Melkior Bašić hvali ribu druge kategorije, zahvaljujući kojoj možete pripremiti perfektan ručak.
Chef Stjepan Vukadin smatra da se i od krumpira mogu napraviti kulinarska čuda, ako znamo kako, a i mljeveno meso u raznim formama podcijenjena je namirnica u rukama chefa Damira Tomljanovića. Da i sitnice čine veliku razliku u okusima i mirisima hrane natjecatelji nam dokazuju iz emisije u emisiju, a u nastavku smo izdvojili i nekoliko itekako korisnih savjeta žirija.
Nove epizode MasterChefa pratite od ponedjeljka do četvrtka na Novoj TV.
Savršeni rižot
Rižoto se začinjava tijekom kuhanja, tj. na samom početku kako bi riža upila sol.
Krušne mrvice u umaku
Ako se krušne mrvice stavljaju u umak, obavezno se prvo trebaju prosijati. Potom se rade na tavi kao zaprška, a tek se onda podlijevaju tekućinom kako bi sve zajedno tvorilo umak.
Zadržavanje sočnosti kruške
Kruška traži minimalnu termičku obradu kako bi ostala sočna i podatna, mekana, kakva je zapravo.
Zadržavanje hrskavosti
Lisnato tijesto i krema koja sadrži veću količinu vlage ne kombiniraju se ako se želi zadržati hrskavost. Odnosno hrskava komponenta se ne zalijeva tekućinom, jer je ona omekša.
Blitva u soparniku
U soparnik se stavlja stara blitva, jer ako se koristi svježa, soparnik će se smočiti. Stara se blitva mota u smotuljak i reže se na tanke trakice.