Rižoto sa sirom i šparogama jednostavnan je recept koji vrišti "proljeće". Priprema se jednostavno, a kuhanje koje traje oko pola sata veselit će vas opojnim mirisima koji će se širiti iz lonca i postajati sve konkretniji svakim novim sastojkom koji dodate.
Šparoge, bijelo vino, grašak, parmezan i bosiljak savršeno se nadopunjuju, a rezultat je prava fantazija okusa. Uostalom, baš kao i sve što dolazi iz talijanskih kuharica (i kuhinja). Dobar tek!
Rižoto sa sirom i šparogama - sastojci:
- 90 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja (2 žlice + 60 ml)
- 450 g šparoga, očišćenih
- 1 veliki poriluk, bijeli i blijedozeleni dijelovi, tanko narezani
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- 400 g riže
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana na sitno
- 120 ml suhog bijelog vina
- 720 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- 130 g smrznutog graška
- 30 g parmezana, naribanog
- 60 ml vrhnja za kuhanje
- 30 g maslaca
- 4 žlice svježeg bosiljka, usitnjenog, plus za posluživanje
Rižoto sa sirom i šparogama - priprema:
- U velikom loncu ili dubljoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice ulja. Rasporedite šparoge u tavu da budu u jednom sloju i poklopite. Nakon dvije minute ih okrenite i pirjajte još dvije minute. Izvadite šparoge iz lonca i posolite ih.
- Obrišite lonac kuhinjskim papirom. Ulijte preostalo ulje i kad se zagrije, dodajte nasjeckani poriluk. Posolite i pržite ga, stalno miješajući, oko 3 minute. Umiješajte rižu i češnjak i pustite da se pirjaju oko 2 minute. Ulijte vino i kuhajte 2 do 3 minute.
- Umiješajte temeljac, 1/2 čajne žličice soli i papar i pustite da lagano kuha. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte dok riža ne omekša.
- Šparoge narežite na komadiće duge 2,5 centimetra.
- U lonac dodajte grašak i kuhajte oko 2 minute. Maknite s vatre. Dodajte parmezan, vrhnje i maslac te miješajte dok se maslac ne otopi. Umiješajte šparoge i bosiljak, začinite solju i paprom. Na kraju pospite s još bosiljka i poslužite.
Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.