Rižoto sa sirom i šparogama jednostavnan je recept koji vrišti "proljeće". Priprema se jednostavno, a kuhanje koje traje oko pola sata veselit će vas opojnim mirisima koji će se širiti iz lonca i postajati sve konkretniji svakim novim sastojkom koji dodate.

Šparoge, bijelo vino, grašak, parmezan i bosiljak savršeno se nadopunjuju, a rezultat je prava fantazija okusa. Uostalom, baš kao i sve što dolazi iz talijanskih kuharica (i kuhinja). Dobar tek!

Rižoto sa sirom i šparogama - sastojci:

  • 90 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja (2 žlice + 60 ml)
  • 450 g šparoga, očišćenih
  • 1 veliki poriluk, bijeli i blijedozeleni dijelovi, tanko narezani
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • 400 g riže
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana na sitno
  • 120 ml suhog bijelog vina
  • 720 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 130 g smrznutog graška
  • 30 g parmezana, naribanog
  • 60 ml vrhnja za kuhanje
  • 30 g maslaca
  • 4 žlice svježeg bosiljka, usitnjenog, plus za posluživanje

Rižoto sa sirom i šparogama - priprema:

  1. U velikom loncu ili dubljoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice ulja. Rasporedite šparoge u tavu da budu u jednom sloju i poklopite. Nakon dvije minute ih okrenite i pirjajte još dvije minute. Izvadite šparoge iz lonca i posolite ih.
  2. Obrišite lonac kuhinjskim papirom. Ulijte preostalo ulje i kad se zagrije, dodajte nasjeckani poriluk. Posolite i pržite ga, stalno miješajući, oko 3 minute. Umiješajte rižu i češnjak i pustite da se pirjaju oko 2 minute. Ulijte vino i kuhajte 2 do 3 minute.
  3. Umiješajte temeljac, 1/2 čajne žličice soli i papar i pustite da lagano kuha. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte dok riža ne omekša.
  4. Šparoge narežite na komadiće duge 2,5 centimetra.
  5. U lonac dodajte grašak i kuhajte oko 2 minute. Maknite s vatre. Dodajte parmezan, vrhnje i maslac te miješajte dok se maslac ne otopi. Umiješajte šparoge i bosiljak, začinite solju i paprom. Na kraju pospite s još bosiljka i poslužite.

Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Pečene šparoge s limunom u aluminijskoj foliji Hrana i piće Najlakši recept za divne pečene šparoge idealne i za uskrsni stol

Šparoge zapečene sa sirom Hrana i piće 7 sastojaka dovoljno je za savršene šparoge: Zapečene su sa sirom, a super se slažu s mesom

Pesto od šparoga Hrana i piće Pesto od šparoga: Sezonski dodatak koji podiže baš svaku kombinaciju na tanjuru

Cezarova salata sa šparogama Hrana i piće Malo drugačija Cezarova salata: Iskoristite sezonu divljih šparoga