Šparoge su sjajan prilog za jelo uz meso, ribu ili povrće. Mi vam predlažemo iznimno jednostavnu, ali ukusnu verziju iz pećnice.
Očišćene šparoge začinite sa solju i paprom, poškropite s maslinovim uljem i nešto češnjaka, a potom stavite peći u pećnicu. Na pola pečenja prekrijte ih sirom i zapecite zajedno.
Upotrijebiti možete različite vrste topivog sira – od gaude i cheddara do mozzarelle i parmezana.
Ovako pripremljene šparoge možete poslužiti uz pečeno meso, ali toliko su fine da ih možete jesti i samostalno bez ikakvih dodataka.
Zapečene šparoge sa sirom - sastojci:
- 400 g očišćenih šparoga
- 150 g naribanog sira mozzarella
- 50 ml maslinova ulja
- 30 g parmezana
- 1-2 češnja češnjaka
- sol i papar
Zapečene šparoge sa sirom - priprema:
- Očišćene šparoge posolite i popaprite po želji. Posložite ih u jednom ravnomjernom sloju na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
- Nasjeckani češnjak pomiješajte s maslinovim uljem, pa smjesu prelijte preko šparoga – dobro namažite povrće s uljem.
- Pecite šparoge u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta. Tada posložite sir preko šparoga i vratite ih na pećnicu na još 10-ak minuta dok se sir ne rastopi i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- Poslužite pečene šparoge kao prilog uz jelo po želji. Dobar tek!
Pet jela sa šparogama koja morate probati ovog proljeća