Želite li pečenom mesu s roštilja podariti dodatnu dubinu okusa, marinirajte ga prije stavljanja na rešetku.
Točnije, u marinadu dodajte riblji umak. Ili barem tako tvrdi Annie Petito koja je za Cook Illustrated kreirala savršeno sočan recept za otkoštena pileća prsa s roštilja.
Riblji umak je klasični dodatak jugoistočne azijske kuhinje koji se radi od fermentirane ribe. Hrani daje slanost i umami okus, pa se dodaje najrazličitijim jelima i sastojcima.
U Hrvatskoj se najčešće može naći u trgovinama zdrave hrane i po cijeni od dvadesetak kuna za bočicu od 700 ml.
Ne samo da otkoštenim pilećim prstima daje dubinu okusa, već i pojačava oznake od rešetki na pečenom mesu, tvrdi Annie Petito. I ne brinite, piletina neće imati okus po ribi.
Sastojci za marinadu za otprilike 200 grama otkoštenog pilećeg prsa:
80 ml vode
3 žlice ribljeg umaka
2 žlice meda
1 čajna žličica soli
½ čajne žličice papra
1 velika vrećica sa zatvaračem
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za marinadu, ulijte u vrećicu, ubacite meso u nju, izmasirajte meso s marinadom, istisnite sav zrak i zatvorite vrećicu. Stavite vrećicu u hladnjak na barem pola sata prije pečenja roštilja. Dobar tek!