Jezici od bakalara, srce tune i tripe grdobine zvuče kao redci kakvog čarobnjačkog recepta za ljubavni napitak, što i nije (morskim) miljama daleko od istine. U bezuvjetnu ljubav prema moru i gotovo nestvarnu sinergiju kojom chefovi David Skoko i Janez Bratovž stvaraju jela kojima ne nedostaje uzbuđenja, publika se mogla uvjeriti u Bicku na Mare's trippu, jednom od rijetkih zagrebačkih restorana što otvoreno slavi iznutrice, zapostavljene namirnice koje u pravim rukama postaju predmet želje onih koji vole fino jesti.

Bickove kontinentalne i morske Nutrijade, odnosno festivali iznutrica, neumorno skupljaju nove obožavatelje. Dođu i oduševe se oni koji nisu mogli ni zamisliti da će komadićem kruha pobožno skupljati preostale arome jetre morskog psa i varenika s tanjura, ne brinući previše o bontonu.

Na tanjurima koji slave unutarnju ljepotu morskog svijeta i iskorištavanje svakog pojedinog dijela ribe nema mjesta „fejku“. Delikatne namirnice poput srca, jezika ili jetre valja znati pripremiti, poigrati se teksturama, utišati divlje note i naglasiti pritajene esencije.

„Nemojte se zavaravati, danas nećete fino jesti. Napravili smo kompletan meni na iznutricama, to je hardcore. Nekima će zubi poispadati“, u dobrom raspoloženju je objavio prvi slijed David Skoko, chef jednog od najpoznatijih i najpopularnijih hrvatskih restorana Batelina u Banjolama kod Pule i najavio konfitiranu potrbušinu morskog psa s kornetom punjenim mousseom od jetre istog „grabežljivca“ te moruzgvom od džema paprike i chillija, zaokruženo varenikom (reduciranim moštom).

Odličnoj atmosferi pridonio je i enolog, prvi čovjek Agrolagune, Milan Budinski koji je napravio selekciju kako zna i umije, obzirom na složenost jelovnika te se u Skokinom stilu našalio kako je došao u Bicko jer „treba isprati“ to što su kuhari pripremili.

Uz prvi slijed, nazvan Pasja ljubav pila se Agrolagunina ružica iz 2019., a slijed nakon u čašama se našla malvazija iz iste godine kako bi se „ljubila“ s biskvitom i butargom Janeza Bratovža . Taj kulinarski virtuoz koji je za ovu priliku došao iz cijenjenog ljubljanskog JB-a, potpisuje tanjur u kojem je najprije zamirisalo more, osmijeh navukla slatkoća rajčice, a zatim su se inćuni su pobrinuli za dnevnu dozu umamija zbog kojeg poželimo usporiti vrijeme.

Defile tanjura se nastavio uz Terru Rossu i Jezikovu pikanteriju chefova iz Bicka, Vjekoslava Gelemanovića i Karla Kovačevića - jezik od bakalara na kremi od peršina s krumpirom i dehidriranim maslinama ponudio je igru tekstura, a nakon toga su na stol stigle Janezove božanstvene tripice grdobine pune slasti i dima. Potom je uslijedio srčani udar.

Za Tuna heart attack „kriv“ je Skoko koji je srce tune poslužio s čimulicama i umakom od sezama te finom kremom od inćuna, češnjaka kuhanog na pari i mrkve, a Milan Budinski odabrao Festigiu Castello 2016., vrhunsko i nagrađivano vino od merlota i syraha, koje služi kao primjer što je sve usprkos vrućim ljetima moguće postići na crvenici szapadne Istre kojom se poigrava svježi povjetarac s mora.

Karlo Kovačević pobrinuo se da gosti ne odu kući s gorkim okusom, odnosno bez deserta pa se uz semifreddo od badema s malinom i umakom od naranče pio Muškat ruža iz 2018. Gosti su se objeručke predali bademima i aromi ružinih latica, kao i obećanjima o skorom dolasku u zagrebački hram iznutrica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju