• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Restoran DeLuca: Uzbudljiva kuhinja u Brelima prkosi ostatku rivijere

Ružica Jukičić, chefica koja uvjerljivo vlada kuhinjom restorana DeLuca, zapanjuje svojom vještinom i kreativnošću...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 10.10.2019 15:02 komentari
viber Created with Sketch.
Brela - 4
Brela - 4 (Foto:NB)

Galerija Brela - 1 14 Brela - 2 14 Brela - 3 14 Brela - 4 14

U trendu Podzemni grad Paklenice - 1 Od tajnog do javnog Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta Pohano meso Štajerski recept U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja

Osobit je doživljaj sjediti na terasi Puža u Brelima, uživati u babljem ljetu s pogledom na sunce koje se ljeska na plavoj površini. Zapleše pokoja zraka i po Stininoj vugavi u čaši, pašteti koja krije esenciju mora i tuni koja nastaje u kuhinji vještog chefa Gorana Staničića.

Ne preostaje ništa drugo do duboko udahnuti tu čaroliju i sanjariti o Mediteranu kakav je nekoć bio, djelićima nostalgije koja i dalje živi zabetonirana u arhitekturi brutalizma i moderne, gostoljubivosti i običajima koji oblače novo chic ruho.

Restoran hotela čije ime progovara o Brelima s prirodom dijeli zajednički jezik, isprepliće se s njome i škaklja maštu, u misli vraća svečane frizure i večernje toalete koje su nekoć vladale terasama, kad se zahuktao turizam na tom komadiću Jadrana.

Tuna u Pužu Tuna u Pužu (Foto: NB)

Jedan je od aduta šetnica uz obalu s koje puca pogled na plaže što su se upisale na ljestvice najljepših. Jedna od misica zasigurno je Punta rata, koja s Kamenom Brela predstavlja jedinstvenu sinergiju. Poput malog otoka što se nalazi tridesetak metara od plaže, ne višeg od desetak metara, Kamen je spomenik prirode koji jednako salijeću instagramuše kao i iskreni zaljubljenici u igru prirode.

No Brela su puno više od šljunčane plaže, moćnog Biokova i mora po kojem klize jahte milijunaša i ribarske brodice. Kako bi mogla stati rame uz rame s popularnim turističkim destinacijama u Grčkoj, Turskoj i Italiji, brine se najveća snaga Bluesuna, zaposlenici s vizijom koji neumorno pronalaze nova rješenja kako bi gosti imali što raditi.
I doista, u šetnji obalom puca pogled na jednu od najvećih privatnih jahti na svijetu, onu ruskog bogataša Andreja Meljničenka. Ako je njemu dobro u Brelima, ni mi nemamo ništa protiv – baš kao ni brojne Skandinavke koje štrapaciraju stazicom do hotela Soline na medicinsku masažu i koji krug po bazenu između ostalih aktivnosti.

Ružica Jukičić, Tomislav Kožić i Goran Staničić Ružica Jukičić, Tomislav Kožić i Goran Staničić (Foto: Silvija Munda / G.E.T. Report)

A chef's choice dinner u hotelu Soline očekuje nas za koji sat. Doznajemo da će to biti pravi spektakl užitka kako bi se još jednom proslavilo rođenje DeLuce, restorana koji od lokalnih namirnica stvara uzbudljiva jela.

Ružica Jukičić, chefica koja uvjerljivo vlada kuhinjom restorana DeLuca, zapanjuje svojom vještinom i kreativnošću te služi kao uzor svim mladim ženama koje se žele probiti na gastronomskoj sceni.

Vrsna kuharica neumorno skuplja nagrade, a neke od dražih su joj one s natjecanja u Istanbulu, gdje je predstavila Hrvatsku i pomela konkurenciju od oko 2000 kuhara iz 25 zemalja osvojivši tri medalje. No to je tek početak priče. Kad ne osvaja žirije, Ružica žedno skuplja nova znanja poput onih iz nutricionističkih sfera kao što je primjerice intolerancija na hranu.

Otok Hvar, Hrvatska Zanimljivosti Veliko priznanje! Hvar proglašen najboljim otokom u Europi

Jedna od zvijezda večeri koja će joj se pridružiti u kuhinji na demonstraciji što sve mogu Soline dobitnik je gastronomskog Oscara za 2019. Gault&Millaua, Hrvoje Zirojević. Osim već spomenutog Gorana Staničića, tu je i Tomislav Kožić, korporativni chef Bluesuna te dalmatinska pastry čarobnica Antonija Nikolić, uz pomoć mladog šegrta o kojem ćemo još slušati - Božidara Akrapa.

Brela - 5 Brela - 5 (Foto: Silvija Munda / G.E.T. Report)

Kad ne gostuje u Brelima, Tomislav Kožić suvereno vlada Bluesun Akademijom, gdje radi kao mentor i predavač u hotelu u Mariji Bistrici, a korporativni chef Bluesuna može se pohvaliti i titulom maître de cuisine.

U očekivanju večere doznali smo da restoran u brutalističom hotelu Soline ime duguje arhitektu čije su Soline životno djelo – Juliju De Luci. Deviza jelovnika su autohtoni okusi Mediterana u modernoj interpretaciji koja obljubljuju Stina vina od grožđa iz čuvenih osunčanih bračkih vinograda.

„Moderno, jednostavno i autohtono“, tri su riječi kojima Ružica Jukičić, opisuje kulinarsku filozofiju.

Nestrpljivo očekivana večera počeka je koktelom od prošeka i čaja te riječima mladog i ambicioznog Josipa Rikića, direktora hotelskih operacija u Bluesun Hotels & Resorts. Viziju netom renoviranog hotela Soline i restorana koji nudi drukčiju priču u Brelima, ali i cijeloj Makarskoj rivijeri objasnio je nazočnima, stavljajući u prvi plan ljude na kojima leži snaga.

Josip Rikić Josip Rikić (Foto: Silvija Munda / G.E.T. Report)

Doznajemo da se ponuda DeLuce temelji na atipičnom mediteranskom slow foodu koji će se neprestano razvijati. Počelo se tiho, bez velike pompe i reklame da bi uvod kojim se dala naslutiti svježina promišljenog jelovnika mogao prodisati i razvijati se narednih sezona.

Niz užitka na Večeri domaće hrane i vina otvorio je Zirojević carpacciom od tune s ganacheom od guščje jetre, kremom od graška i mariniranom ljubičastom kapulom. Uz Stininu vugavu krenula je igra struktura, okusa i mirisa koji svakim zalogajem dokazuju Zirojevićev osjećaj za namirnicu. Prekrasni balans i okusi koji dugo ostaju u ustima navode da se zaboravi sve ostalo – i ostane u trenutku.

Slijedilo je nešto nježniji orzotto s bundevom i mariniranom srdelom na podlozi od tikvice Tomislava Kožića i Stinini pošip. Jelo chefa Gorana Staničića kulminiralo je odvažnošću i drskim okusima koji se s jednako uzbudljivim pošipom pronalaze u čudnovatoj harmoniji. File sabljarke u umaku od kapara i maslina, rimski njoki i mousse od škampa ostavljaju bez riječi, u intimnom promišljanju nad okusima koji titraju pod nepcem, pulsirajući životnom energijom.

Brela - 1 Brela - 1 (Foto: NB)

Kontemplaciju je prekinuo zvuk tribidraga koji se slijeva u čaše i kompozicija okusa chefice koju bismo slobodniji mogli povezati sa smirajem sezone, uravnoteženom slagalicom mariniranog komorača, kreme od slanutka, confitirane janjetine i kobasica nadahnutima luganigama, ali bez tipičnih zimskih začina koji bi mogli zamaskirati tanjur. Feminizam na djelu stigao je poput tanjura za utjehu, a žar koji se osjeti u svakom zalogaju dovoljno je jak da zagrije kad bure i kiše zamijene sunce na Brelima.

Desert Antonije Nikolić, kodnog imena Always može se jesti zauvijek. Konkretan, a lepršav, pun okusa, ali ne i šećera posveta je lješnjacima koji se divno isprepliću s tonkom, svježim sirom, kruškom, Maraschinom… od svega ponešto, ničega previše – desert koji je zaokružio Bluesun priču s mjehurićima Godimenta mnogima je izmamio obećanje o povratku u De Lucu. Tko zna, možda i posjet Braču koji se vidi s ponistre, otoku na kojem nastaje Stinin ponos.

10 mjesta u koja će se najviše putovati 2020. godine Buri Ram, Tajland Milwaukee, Wisconsin, SAD Vanuatu +6 Guadalajara, Meksiko

  • #gdje sjesti
  • #brela
  • #soline
  • #berulia
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Meki prutići od dizanog tijesta: Mirisno savršenstvo vrijedno čekanja
Lako
Meki prutići od dizanog tijesta: Mirisno savršenstvo idealno za grickanje uz sve!
Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti
Ponos nacije
Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti
Grije i želudac i dušu: Gusta pileća juha s finom tjesteninom s jajima
Bez vrhnja
Grije i želudac i dušu: Recept za gustu pileću juhu s finom tjesteninom
Recept za prave gurmane: Buffalo piletina - ali kao pizza
Raskošno
Recept za prave gurmane: Jedinstvena "buffalo" pizza s piletinom
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Drvena, topla i neodoljivo šarmantna: Kuća za odmor i uživanje u ljepotama Gorskog kotara
Kod Mrkoplja
Drvena, topla i neodoljivo šarmantna: Kuća za odmor i uživanje u ljepotama Gorskog kotara
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Prazne pedijatrijske ordinacije: trećini domova zdravlja nedostaje pedijatar, roditelji prisiljeni na hitnu
Zvono za uzbunu
Došli s bolesnom bebom na pregled, nisu mogli vjerovati što im se dogodilo: "Šokirali smo se, kako je onda u manjim sredinama?"
Ruski susjed sprema se za rat: "Ovo neće biti kao 1940. godine"
Na prvoj liniji
Ruski susjed sprema se za rat: "Ovo neće biti kao 1940. godine"
Na granici pokušao unijeti 40 tisuća eura gotovine bez prijave: Carinici novac pronašli u naslonu za ruke
opalili ga po džepu
Pao na granici: Nije napravio ono što mnogi putnici i vozači "zaboravljaju"
show
Oženio se sin Ante Gele
"Bilo je divno i posebno!"
Sin našeg glazbenika stao pred oltar: "Moj prvorođeni, moj ponos!"
Lidija Bačić okrenula novo poglavlje u životu i otkrila o kojoj temi ne želi ni čut
drastična promjena
Lidija Bačić okrenula novo poglavlje u životu: ''Pa znaš što, čudno je i meni, ali...''
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
zdravlje
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
zabava
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Urnebesno
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
Pokažite što znate!
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
tech
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Sigurnost u prvom planu
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Uvode se ograničenja na popularnoj platformi: Evo u kojem slučaju više nećete moći slati poruke na WhatsAppu
Počinju testiranja
Uvode se ograničenja na popularnoj platformi: Evo u kojem slučaju više nećete moći slati poruke na WhatsAppu
sport
Žena uhvatila muža na tribini s ljubavnicom? Svi su ostali u šoku zbog njenog poteza
Bizarno!
VIDEO Žena uhvatila muža na tribini s ljubavnicom? Svi su ostali u šoku zbog njenog poteza
Andy Bara objasnio Srbima: "Vatreni imaju nešto što vama nedostaje, a to je..."
Usporedio obje reprezentacije
Andy Bara objasnio Srbima: "Vatreni imaju nešto što vama nedostaje, a to je..."
Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
budućnost je tu
VIDEO Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
tv
MasterChef: Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
ZA NAJHRABRIJE
Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
Kumovi: Hoće li obitelj Macan uspjet vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Hoće li obitelj Macan uspjeti vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
MasterChef: Nakon što je Sandra napustila natjecanje, za Eliasa je uslijedilo iznenađenje!
BROJ SE SMANJUJE
Nakon što je Sandra napustila natjecanje, za Eliasa je uslijedilo iznenađenje!
putovanja
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
novac
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
gdje je hrvatska?
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
Koliko je zapravo ruska nafta ključna za indijsko gospodarstvo?
ENERGETSKI MIX
Koliko je zapravo ruska nafta ključna za indijsko gospodarstvo?
Ovo je deset najplaćenijih nogometaša svijeta u 2025.
Forbesova lista
Ovo je deset najplaćenijih nogometaša svijeta u 2025.
lifestyle
Značenje imena Kaja
Simbolizira vedrinu
Tradicionalno, a unikatno: Značenje imena koje su kćeri dali Helena i Dominik Livaković
Recept za lisnato s pudingom
Ne može lakše
Recept za finu pitu s pudingom: Hrskava izvana, mekana unutra - priprema je doista laka
Severina u smeđoj kožnatoj jakni 2025.
Komotna, topla i šik
Najpopularnija jesenska jakna stvarno zaslužuje pažnju, a nosi je i Severina
sve
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Značenje imena Kaja
Simbolizira vedrinu
Tradicionalno, a unikatno: Značenje imena koje su kćeri dali Helena i Dominik Livaković
Recept za lisnato s pudingom
Ne može lakše
Recept za finu pitu s pudingom: Hrskava izvana, mekana unutra - priprema je doista laka
Stara Škola - 1
Ana Roš

Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

"Iz doline Soče, Istra mi je uvijek bila nadohvat ruke, ne samo geografski, već i emotivno. Ova suradnja odražava moje uvjerenje da najbolja kuhinja uvijek nastaje kroz dijalog i suradnju", otkriva Ana Roš. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Shanti by Namaste - 7 Hrana i piće
    Fešta okusa i mirisa

    Restoran koji je ispunio obećanje: Shanti by Namaste u Novom Zagrebu odlično kuha, ali i ruši predrasude

  • Vrata Bilogore Hrana i piće
    Vrata Bilogore

    Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"

  • Stara Škola - 1 Hrana i piće
    Ana Roš

    Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close