Šum mora, pogled na pučinu dok pod prstima osjećate teksturu starog bračkog kamena, miris ružmarina i dobre spize, te moderni pogled na rustikalnu, tradicionalnu kuhinju dovoljni su razlozi koji će vas privući da ove godine posjetite Bol na Braču.

Prolazeći uz uske kale s jedne i bolsku rivu koja vrvi ljudima cijele sezone, s druge strane, za one željne upijanja otoka na iskonski način, naići ćete na šarmantnu zelenu oazu, potpuno izdvojenu od gradske vreve, dok će vanjski štekat onima željnih vreve mjesta, pružiti sve po što su došli. Glavni “krivac” za ovu moderno tradicionalnu atmosferu, na jednom od turistički najprivlačnijih mjesta u Hrvatskoj je Boket78, restoran smješten u kući koja potječe iz 1903. godine, a bila je u vlasništvu obitelji Cvitanić. Kako bi odali počast obitelji i zadržali brački dijalekt, nastao je „boket“ (brački – buket cvijeća), dok brojka 78 simbolizira Vidovu goru koja je vidljiva iz vrta restorana, a čija je visina 778m.

Nakon 20 godina iskustva u ugostiteljstvu, vlasnik Danijel Čamber prepoznao je da je lanjski projekt, osnovan na istom mjestu, Beer&More, privukao urbanu publiku u Bol, no osjetio je da još uvijek nešto nedostaje, zbog čega se odlučio na novo ruho. 

Boket78 - 12 Boket78 - 12 (Foto: Prosper Filipović)

„Osluškujući želje gostiju, osjetili smo da ne prikazujemo dovoljno ljepote mediteranske kuhinje i odlučili smo dati potpuni omaž otoku i Dalmaciji. Zadržali smo urbani smjer s kojim smo krenuli, no usmjerili smo ga u tradicionalne recepte. Ove godine donosimo dalmatinska jela na urban i moderan način, napravljena od svježih sastojaka s otoka Brača kako biste posjetom našem restoranu mogli osjetiti cijeli otok na jednome mjestu“, istaknuo je.

Pri odabiru namirnica, podržavaju male lokalne proizvođače i hrvatske vinare, te zadržavaju cijeli proces od nastanka jela, do završnog iskustva gosta, upravo na otoku, čime dobivate potpuno iskustvo koje mještani imaju tijekom cijele godine.

Chef Marko Marinović, koji ima bogato iskustvo rada u renomiranim splitskim restoranima, donosi svima poznata jela iz tradicionalne mamine kuhinje, na potpuno drugačiji način, što će turistima biti najbolji pokazatelj prave dalmatinske kužine i načina života, a zakinuti neće ostati ni vegetarijanci, ni vegani. Menu planira tijekom cijele sezone ostati isti, osim u slučaju deficita lokalnih namirnica.

Kako bi atmosfera ostala autentična za mjesto, za interijer i uređenje restorana i terase, zaslužni su dizajnerica Morana Stinčić i kipar Igor Lenard. Kreirali su svojevrsni atrij, zadržavajući tradicionalnu mediteransku arhitekturu korištenjem prirodnih materijala koji su ručno obrađivani, te stvaranjem unikatnog zida koji funkcionira i kao samostalno umjetničko djelo. Koračanje širokim željeznim stepenicama u boji hrđe, vodi vas do terase odakle se pruža pogled na Vidovu goru i unutrašnji dio otoka, gdje su apsolutno dobrodošli i naši četveronožni prijatelji.

Hrana koja hladi: 10 namirnica koje pomažu da preživimo toplinski val +0 Čaj od krizanteme

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju