Od svih hrvatskih otoka i otočića, Brač ima najvišu planinu. Vidova gora broji 780 metara, a nazvana je po crkvici sv. Vida koja je bila podignuta na vrhu. Za vedra vremena odatle se pruža prekrasan pogled na Bol, Hvar, Vis, kao i druge otočiće i otoke, a za lijepih dana mogu se vidjeti čak i vrhovi talijanskih planina preko mora.

Djelić te ljepote koju je objektivom zabilježio fotograf Romeo Ibrišević možete vidjeti u našoj galeriji. Nekoć davno Iliri su tu bili sagradili sigurnu obrambenu kulu, no danas se na vrhu uzdiže velik križ od bijelog bračkoga kamena visine od 12 metara.

S Vidove gore puca pogled i na najpopularnije mjesto na Braču – Zlatni rat, šljunčani poluotočić koji je proglašen geološkim spomenikom prirode. Ovisno kako puše vjetar, Zlatni rat se pomiče i mijenja oblik. I dok je ta čudesna plaža najpopularnija ljeti, nađete li se izvan sezone na Braču možete iskoristiti lijepe dane za uspon na Vidovu goru.

Vela staza

Glavni prilaz do Vidove gore je asfaltirana cesta iz smjera Nerežišća. No na raspolaganju je i mnogo atraktivnija planinarska staza – Vela ili Rimska staza koja kreće iz Bola. Planinske markacije u Bolu započinju kod crkve Gospe od Karmela, sijeku prilaznu cestu za Bol, vode kroz zaselak Podborje i krševiti teren sve do vrha. Planinarska staza duga je oko 5,3 kilometra s prosječnim nagibom od 19 posto, a da biste je prešli trebat će vam oko dva sata, ovisno o tome u kakvoj ste formi. Krški krajolik, mirisi borova i ptice koje možete ugledati na putu čine planinarenje još ljepšim, a na vrhu se možete i nagraditi u odmorištu Vladimir Nazor.

Vidova gora - 9 Vidova gora - 9 (Foto: Romeo Ibrišević)

Gažul 

Nedaleko je i Gažul, malo pastirsko naselje kamenih kućica i torova, gdje možete naći planinarsku kuću, otvorenu prema dogovoru, kao i istoimeno seosko domaćinstvo. Jela od bračke janjetine ondje se najviše cijene. Do Gažula vodi makadamski put koji se spaja sa asfaltiranom cestom nedaleko skretanja za Vidovu goru. U okolici je i špilja Kopačina, dugačka 12 metara, koja je važno pretpovijesno nalazište na otoku. Do špilje se dolazi pješice za dvadesetak minuta putem sjeverozapadno od Donjeg Humca, 500 m zapadno od kamenoloma Gnjilac.

Pustinja Blaca 

Jedno od mjesta na otoku koja svakako vrijedi posjetiti je Pustinja Blaca, koja se smjestila na južnoj strani otoka Brača, između Bola i Milne. Nekadašnje pustinjačko prebivalište, a kasnije i zvjezdarnica danas služi kao primjer ljudske upornosti – bez obzira na divlju prirodu i škrti okoliš, stanovnici su Pustinji Blaci osigurali izniman povijesni, umjetnički i znanstveni značaj.

Dioklecijanove odaje gastroluksuza: Splitski restoran ZOI na povijesnoj lokaciji zna kako razmaziti i najistančanija nepca Restoran ZOI Restoran ZOI Restoran ZOI +16 Restoran ZOI

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju