Galerija
Iako se netom otvorila, pizzeria na Instagramu ima više od tri tisuće pratitelja, a jedan od razloga za to je poznata vlasnica Ljupka Gojić Mikić - koja je u gastronomske vode ozbiljnije ušla kada je prije koju godinu otvorila slastičarnicu Jolie Petite Patisserie, također na Knežiji. Ljupka vlasnica medijima je objasnila kako ime pizzerije ima simboličnu vrijednost njoj i njenom teamu, a mi dodajemo kako do nje možete stići i četrnajsticom pa od stanice na Savskoj hodati pet minuta do odredišta na kojem vas čekaju slasne napoletane. Njihovi nazivi govore više svjetskih jezika, a svi se referiraju na sretnu četrnajsticu: Vierzehn, Quatorze, Quattordici, Catorce… Osim pizza, na jelovniku će biti i drugih jela, poput salata i nezaobilaznih deserata.
"Osim velikih pizza, uveli smo i nešto što nećete naći na svakom kutu grada – degustacijske gurmanske mini pizze. Tri različite mini pizze na jednoj dasci idealne su za dijeljenje, kušanje i one koji žele probati “sve”. Svaki dan radimo ograničen broj ovih malih pizza, pa su rezervirane za one koji vole doći ranije ili znaju što žele čim sjednu“, otkrivaju u pizzeriji, a cijena degustacijskih pizza je 30 eura.
Na meniju imaju i gurmanske salate: Buču, Cikoriju i Papričnjak složene kao kompletan obrok za one koji žele nešto lakše, ali i dalje jako ukusno.
"Tu su i panuozzo napolitana pizza-sendviči: Šalša, Špinica i Hrenka – sendviči od pizza tijesta punjeni kombinacijama poput komiške šalše i inćuna, tri vrste sira i baby špinata ili roastbeefa s hrenom. Za kraj – ili početak, ne sudimo – čeka vas Jolie Petite Tiramisu, naš mali tiramisu u ograničenim količinama svaki dan", dodaju u Četrnajstici.
Kad slatko nestane - nestane. Isto vrijedi i za degustacijske mini pizze, pa ako ih želite isprobati, isplati se doći na vrijeme. Zanimalo nas je i što se krije iza simboličnog broja u nazivu, jer adresa je Kalinovica 2, a ne 14.
"Broj 14 za nas nema marketinšku priču. Ne označava tramvajsku liniju, ni poštanski broj. On označava trenutak. Trenutak kad smo odlučili raditi ono što volimo. Trenutak kad je sve kliknulo — tišina, peć, kruh, ljudi. Zato broj 14 ne vičemo. Pustimo ga da živi kroz svaki detalj, kroz svaki zalogaj“, kažu u novoj pizzeriji. Radno vrijeme je svaki dan od 12:00 do 23:00.
U prvim danima nakon otvorenja rade po principu tko prvi, njegova pizza i ne primaju rezervacije, ali već tijekom idućeg tjedna bit će moguće unaprijed rezervirati stol. Cijene pizza se kreću od otprilike 8,50 do 19,00 eura, salate i panuozzo su od oko 10 do 18 eura, a deserti su 6 eura.
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

