Mrkva ili latinski Daucus carota korjenasto je povrće iz porodice umbelliferae. Na našim prostorima jede se već tisuću godina – u sirovom, ali i u kuhanom obliku.
Uzgojeno je više desetaka različitih vrsta mrkve. Najpopularnija je ona narančaste boje, no na svjetskom tržištu mogu se pronaći u nijansama od nježne žute do tamnoljubičaste.
Jarke boje mrkve ukazuju ne veliku količinu vitamina i minerala koje se nalaze u njoj, a posebice antioksidansa beta-karotena, koji se u ljudskom tijelu pretvara u vitamin A. Njezina svakodnevna konzumacija dobra je za očuvanje zdravlja.
Zašto je dobro jesti mrkvu?
- mrkva je bogata antioksidansima koji imaju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, sadrži hranjive tvari koje snaže imunitet i poboljšavaju cjelokupno stanje organizma
- pomaže u očuvanju zdravlja vida
- poboljšava izgled kože
- bogata je prehrambenim vlaknima koja ubrzavaju probavu
- čuva zdravlje srca i cijelog krvožilnog sustava
- čisti organizam i potiče rad jetre
Kako pripremiti mrkvu?
Mrkva je iznimno fleksibilna namirnica koju karakterizira slatkast okus pa se može pripremati na različite načine – u raznim juhama, varivima i gulašima, ali i slasticama poput torti. Možemo je jesti sirovu, kuhati, pirjati i peći.
Mrkve možete jesti sirove, kuhane, pečene ili pirjane (Foto: Shutterstock)
U nastavku teksta pronađite čak sedam uzbudljivih recepata s mrkvom.
Marokanska salata od mrkve
Marokanska salata od mrkve uzbudljiv je spoj različitih začina i okusa. U njoj ćete najčešće naći kumin, kajenski papar, pa čak i malo cimeta. Okuse će zaokružiti limun ili naranča, nešto grožđica ili datulja, ali i svježe začinsko bilje.
Hot-dog od mrkve
Ako niste ljubitelj klasičnih hrenovki, izbjegavate unos procesirane hrane ili ste se jednostavno zaželjeli malo promjene – ovo je pravi recept za vas. Donosimo vam recept za hot-dog u kojem su glavne zvijezde – mrkve.
Uz malo truda s guljenjem te s dobrom marinadom, od poniznih mrkvi možete napraviti ukusnu "kobasicu" za senzacionalni hot-dog koji uopće nema okus po korjenastom povrću.
Namaz od mrkve
Umjesto u juhu mrkvu stavite na kruh. Napravite vrlo jednostavan, ali ukusan namaz od mrkve i pečenog češnjaka.
Pire od mrkve
Mrkve možete iskoristiti i za pripremu kremastog pirea koji ima prirodno sladak okus te će se izvrsno sljubiti s brojim jelima – od pečene piletine i puretine do slasnih svinjskih šnicla.
Od mrkve i leće skuhajte gustu juhu (Foto: Getty Images)
Gusta juha od mrkve
Slasnu mrkvu kombinirajte s crvenom lećom i nešto povrtnog temeljca kako biste skuhali ukusnu juhu. Štapnim mikserom transformirajte je u svileno glatko jelo koje ćete uživati jesti na žlicu.
Pečene mrkve
Prirodnu slatkoću mrkve podcrtajte javorovim sirupom i smeđim šećerom, a ako ste ljubitelj ljute hrane, obavezno dodajte i nešto čili praha.
Halva od mrkvi
Gajar ka Halwa ili u prijevodu halva od mrkvi tradicionalna je indijska slastica. Ovaj desert priprema se od naribanih mrkvi koje se polako kuhaju u punomasnom mlijeku i začinima, a poslužuju s tostiranim oraščićima i grožđicama.
Zdravo, zdravije, mrkva: 6 razloga zbog kojih bismo češće trebali jesti narančastu kraljicu povrća +2