Ako niste ljubitelj klasičnih hrenovki, izbjegavate unos procesirane hrane ili ste se jednostavno zaželjeli malo promjene – ovo je pravi recept za vas. Donosimo vam recept za hot-dog u kojem su glavne zvijezde – mrkve.

Da, dobro ste pročitali. Uz malo truda s guljenjem te s dobrom marinadom, od poniznih mrkvi možete napraviti ukusnu “kobasicu” za senzacionalni hot-dog koja uopće nema okus po korjenastom povrću.

Evo kakvo ovu gastronomsku magiju izvode Jasmine i Chris s YouTube kanala Sweet Simple Vegan.

Sastojci za lažni hot-dog:
5-6 srednje velikih mrkvi 
400 ml povrtnog temeljca
50 ml jabučnog octa
3 žlice umaka od soje
2 žlice javorova sirupa
1 žlica tekućeg dima
1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
1-2 češnja češnjaka
¼ čajne žličice crnog papra

Priprema:
1. Operite i očistite mrkve. Uz pomoć ljuštilice za povrće oblikujte svježu mrkvu tako da nalikuje hrenovci.

2. U lonac ulijte povrtni temeljac, jabučni ocat, umak od soje, javorov sirup, tekući dim, dimljenu papriku u prahu, češnjak i papar.

Umjesto javorova sirupa možete staviti i med.

3. Zagrijte marinadu na umjerenoj temperaturi i uronite u nju mrkve. Kuhajte sve zajedno otprilike desetak minuta, dok mrkve ne omekšaju.

4. Dok se mrkve hlade, upalite roštilj.

5. Izvadite mrkve iz marinade, premažite ih biljnim uljem po želji te ispecite na roštilju tri do pet minuta sa svake strane dok se termički ne obrade do kraja te ne dobiju tragove od pečenja.

6. Ubacite lažne hrenovke u peciva za hot-dog i spojite s umacima po želji. Dobar tek!

Cijeli proces transformacije mrkvi u hot-dog pogledajte na Instagram profilu Jasmine Briones s bloga Sweet Simple Vegan.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju