Miješa se u sve i svašta, a nakon ovog članka, kad još dodatno saznate njezine koristi, stavljat ćete je valjda i na – pizzu. Malo se šalimo, no ako na nešto valja djecu navikavati odmalena, to je onda svakako – mrkva!

Nedavno je jedno istraživanje provedeno u Britaniji, pokazalo kako je mrkva prilično omiljena među mladima, ali i starijima. Naime, čak 65 posto ispitanika od 5 do 17 godina navelo je mrkvu kao najdraže povrće, a ako pitate odrasle, broj je još veći, te njih 80 posto smatra mrkvu najdražim povrćem (ako klasificiramo rajčicu kao voće).

Bilo kako bilo, evo razloga zbog kojih biste morali bez imalo razmišljanja jesti mrkvu...

1. Bogata važnim nutrijentima

Iako je bogata vlaknima i vitaminom C, najvažnije što mrkva nosi svakako je beta-karoten. Prema istraživanjima, mrkva je najznačajniji izvor beta-karotena, a jednom kad naše tijelo konzumira beta-karotene, pretvara ih u vitamin A, koji je izuzetno važan za imunološki sistem, ali i pomaže srcu, bubrezima i plućima da rade kako treba.

2. Poboljšava zdravlje oka

Vaši su roditelji bili u pravu kad su vam govorili „jedi mrkvu i bolje ćeš vidjeti“. Istina je, mrkva je jedna od najboljih namirnica za očuvanje vida. To je, uostalom, potvrdilo i istraživanje provedeno na Harvardu, prema kojem je znatno manja šansa za bilo kakve očne degeneracije ako konzumirate velike količine beta-karotena.

3. Protiv starenja

Zahvaljujući obilju karotenoida mrkva je izvrsna za zaštitu staničnih oštećenja djelovanjem slobodnih radikala jer usporava stanično starenje. Također nudi zaštitu i protiv upala organizma. 

4. Protiv karcinoma

Istraživanje Američkog instituta za istraživanje karcinoma pokazuje kako jedenje mrkve može smanjiti rizik od razvoja raka jednjaka, želuca, pluća i nekih drugih vrsta karcinoma. Također, i u časopisu Nutrition nedavno je objavljena studija po kojoj jedenje dvije do četiri mrkve tjedno smanjuje rizik od raka debelog crijeva za 17 posto.

5. Poboljšanje oralnog zdravlja

Hrskavo, čvrsto povrće poput mrkve djeluje kao prirodno abrazivno sredstvo i pomaže u struganju zubnih naslaga i čestica hrane sa zuba. U studiji objavljenoj u časopisu Physiology & Behavior utvrđeno je i da hrskavo povrće poput mrkve i celera uvelike povećava proizvodnju sline, što pomaže očistiti zaostalu hranu i neutralizirati bakterije koje mogu uzrokovati karijes i neugodan zadah iz usta.

6. Poboljšava mentalno zdravlje

Mozak vam ne funkcionira najbolje? Jedite mrkvu! U jednoj studiji objavljenoj u British Journal of Nutrition istraživači su proveli niz testova kako bi uočili odnos između visokog unosa biljne hrane i kognitivnih funkcija. Od sve testirane biljne hrane otkrili su da je posebno mrkva imala jedan od najvećih pozitivnih učinaka na kognitivne performanse.

Istraživanje iz Journal of Alzheimer's Disease također sugerira da beta-karoten u soku od mrkve može pojačati rad mozga i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti, dok je studija objavljena u Journal of Agriculture and Food Chemistry pokazala da dnevna konzumacija mrkve može pomoći u smanjenju rizika moždanog udara za golemih 68 posto.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju