Pečene mrkve mogu biti odličan prilog različitim jelima. Prirodno su slatke i savršeno se sljubljuju sa slanim zalogajima, a pogotovo pečenim mesom.
Njihovu prirodnu slatkoću podcrtat će javorov sirup i smeđi šećer, a ako ste ljubitelji ljutog – obavezno dodajte i nešto čili praha.
Za ovaj recept ne treba vam puno sastojaka, ali ni znanja u kuhinji. Složite sve na lim za pečenje i stavite u pećnicu. I to je to!
Sastojci za pečene mrkve:
- 1 kg srednje velikih mrkva
- 100 g rastopljenog maslaca
- 70 g smeđeg šećera
- 70 ml javorovog sirupa
- ½ čajne žličice čili praha
- sol po želji
Priprema pečenih mrkvi:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Lim za pečenje prekrijte s papirom za pečenje.
- Oprane mrkve prepolovite i rasprostrite po limu za pečenje.
- Rastopite maslac i pomiješajte ga sa smeđim šećerom, javorovim sirupom, čili prahom i soli po želji.
- Dobivenu smjesu ravnomjerno prelijte po mrkvama pa stavite peći u pećnicu na 50 do 60 minuta dok povrće ne omekša i dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- Provjerite mrkve svakih 20-ak minuta te ih protresite na limu za pečenje.
- Poslužite mrkve tople kao prilog uz jelo po želji. Dobar tek!
Oduševite se! Recept Jamieja Olivera za punjeni patlidžan s pikantnim umakom +2