Crvena leća dobar je izvor bjelančevina biljnog porijekla. U 100 g suhih zrna crvene leće naći ćete oko 10 g proteina i oko 350 kalorija.
Ova mahunarka ima sjajan okus, odlično zasićuje, a izvrsna je baza za kremaste juhe. Povrh svega kratko se termički obrađuje – bit će joj dovoljno tek 15-ak minuta kuhanja.
Možete je kombinirati s različitim vrstom povrća, a posebno dobro sljubit će se s mrkvama. Baš zato donosimo vam recept za gustu juhu od mrkva i leće koju možete skuhati za manje od pola sata.
Sastojci za juhu od mrkve:
- 500 g mrkve
- 150 g crvene leće
- 125 ml biljne zamjene za mlijeko od kokosa
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 čajna žličica kumina u prahu
- prstohvat čili praha
- biljno ulje
- sol i papar po želji
Priprema guste juhe od mrkve:
- Zagrijte malo ulja u većem loncu, pa na njemu prepirjajte naribane mrkve. Začinite sa solju, paprom, čili prahom i kuminom.
- Dodajte crvenu leću i sve zajedno podlijte s povrtnim temeljcem i biljnom zamjenom za mlijekom.
- Kada tekućina zavrije, kuhajte juhu oko 15-ak minuta, odnosno dok se leća termički ne obradi do kraja.
- Štapnim mikserom izmiksajte sastojke u glatku gustu juhu.
- Poslužite je odmah toplu. Dobar tek!