Crvena leća dobar je izvor bjelančevina biljnog porijekla. U 100 g suhih zrna crvene leće naći ćete oko 10 g proteina i oko 350 kalorija.

Ova mahunarka ima sjajan okus, odlično zasićuje, a izvrsna je baza za kremaste juhe. Povrh svega kratko se termički obrađuje – bit će joj dovoljno tek 15-ak minuta kuhanja.

Možete je kombinirati s različitim vrstom povrća,
a posebno dobro sljubit će se s mrkvama. Baš zato donosimo vam recept za gustu juhu od mrkva i leće koju možete skuhati za manje od pola sata.

Sastojci za juhu od mrkve:

  • 500 g mrkve
  • 150 g crvene leće
  • 125 ml biljne zamjene za mlijeko od kokosa
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 1 čajna žličica kumina u prahu
  • prstohvat čili praha
  • biljno ulje
  • sol i papar po želji

Priprema guste juhe od mrkve:

  1. Zagrijte malo ulja u većem loncu, pa na njemu prepirjajte naribane mrkve. Začinite sa solju, paprom, čili prahom i kuminom.
  2. Dodajte crvenu leću i sve zajedno podlijte s povrtnim temeljcem i biljnom zamjenom za mlijekom.
  3. Kada tekućina zavrije, kuhajte juhu oko 15-ak minuta, odnosno dok se leća termički ne obradi do kraja.
  4. Štapnim mikserom izmiksajte sastojke u glatku gustu juhu.
  5. Poslužite je odmah toplu. Dobar tek!

Kineski specijalitet: Recept za kiselo-ljutu juhu od piletine i gljiva koja vraća energiju Kiselo-ljuta juha - 4 Soja sos Suhe shiitake +0 Kiselo-ljuta juha - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju