Gajar ka Halwa ili u prijevodu halva od mrkvi je tradiconalna indijska slastica. Ovaj desert se priprema od naribanih mrkvi koje se polako kuhaju u punomasnom mlijeku i začinima, a poslužuju s tostiranim oraščićima i grožđicama.
Iako se sastoji od relativno jednostavnih sastojaka, Gajar ka Halwa se zbog svojeg slatkog i bogatog okusa obično jede u posebnim prilikama poput proslava rođendana, a i nezaobilazan je dio svadbenih svečanosti.
U zimsko vrijeme kuha je gotovo svaka indijska obitelj. Na sjeveru Indije se koriste crvene mrkve ili takozvani Delhi gajar, a u ostatku se koriste uobičajene narančaste mrkve. Pritom valja znati da će halva biti ukusnija što su mrkve svježije.
Sastojci:
500 g mrkvi
500 ml punomasnog mlijeka
125 g šećera
30 g narezanih oraha po želji (bademi, pistacije, indijski oraščići...)
2 žlice grožđica
2 žlice maslaca ghee
¼ čajne žličice kardamoma u prahu
Priprema:
1. Operite i ogulite mrkve. Naribajte ih na sitno.
2. U loncu rastopite jednu žlicu maslaca ghee pa na njemu kratko prepržite oraščiće dok ne dobiju zlatnu boju.
3. Uklonite oraščiće sa strane.
4. U isti lonac dodajte mlijeko i ugrijte ga.
5. Potom dodajte naribane mrkve, promiješajte sve zajedno i na laganoj temperaturi kuhajte dok ne omekšaju.
6. Ubacite šećer i dobro promiješajte.
7. Začinite mrkve s još jednom žlicom gheea i karadmomom.
8. Kuhajte sve zajedno dok mlijeko ne ispari, a smjesa ne postane kompaktna i mekana.
9. Poslužite kuhane mrkve s tostiranim oraščićima i grožđicama. Dobar tek!