Gajar ka Halwa ili u prijevodu halva od mrkvi je tradiconalna indijska slastica. Ovaj desert se priprema od naribanih mrkvi koje se polako kuhaju u punomasnom mlijeku i začinima, a poslužuju s tostiranim oraščićima i grožđicama.

Iako se sastoji od relativno jednostavnih sastojaka, Gajar ka Halwa se zbog svojeg slatkog i bogatog okusa obično jede u posebnim prilikama poput proslava rođendana, a i nezaobilazan je dio svadbenih svečanosti.

U zimsko vrijeme kuha je gotovo svaka indijska obitelj. Na sjeveru Indije se koriste crvene mrkve ili takozvani Delhi gajar, a u ostatku se koriste uobičajene narančaste mrkve. Pritom valja znati da će halva biti ukusnija što su mrkve svježije.

Slika nije dostupna Hrana i piće Fine palačinke: Recept za doručak s 29 milijuna pregleda na YouTubeu

Sastojci:
500 g mrkvi
500 ml punomasnog mlijeka
125 g šećera
30 g narezanih oraha po želji (bademi, pistacije, indijski oraščići...)
2 žlice grožđica
2 žlice maslaca ghee
¼ čajne žličice kardamoma u prahu

Priprema:

1. Operite i ogulite mrkve. Naribajte ih na sitno.

2. U loncu rastopite jednu žlicu maslaca ghee pa na njemu kratko prepržite oraščiće dok ne dobiju zlatnu boju.

Slika nije dostupna Hrana i piće Recept za fini "gulaš" bez komadića mesa koji sjajno zasićuje

3. Uklonite oraščiće sa strane.

4. U isti lonac dodajte mlijeko i ugrijte ga.

5. Potom dodajte naribane mrkve, promiješajte sve zajedno i na laganoj temperaturi kuhajte dok ne omekšaju.

6. Ubacite šećer i dobro promiješajte.

7. Začinite mrkve s još jednom žlicom gheea i karadmomom.

8. Kuhajte sve zajedno dok mlijeko ne ispari, a smjesa ne postane kompaktna i mekana.

9. Poslužite kuhane mrkve s tostiranim oraščićima i grožđicama. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju