Salata od svježe mrkve jede se diljem svijeta, a osobito je popularna u Maroku. Tamo se najčešće poslužuje kao prilog mesnim jelima. U nekim marokanskim domovima mrkve se kuhaju prije miješanja s umakom i posluživanja, dok drugi preferiraju salatu od sirovog povrća.
Marokanska salata od mrkve uzbudljiv je spoj različitih začina i okusa. U njoj ćete najčešće naći kumin, kajenski papar, pa čak i malo cimeta. Okuse će zaokružiti limun ili naranča, nešto grožđica ili datulja, ali i svježe začinsko bilje.
Ako niste ljubitelji mente u salatama, zamijenite je popularnijim peršinom.
Ako kupite već naribane mrkve ili imate dobru sjeckalicu povrća, ovu salatu od svježe mrkve pripremit ćete za manje od 15 minuta.
Sastojci za marokansku salatu od mrkve:
- 350 g naribane svježe mrkve
- 80 g grožđica ili mekanih datulja
- 60 ml maslinova ulja
- 2 žlice tostiranih pinjola
- 2 čajne žličice kumina
- 1 komad đumbira veličine oko 1 cm
- ½ limuna
- ½ naranče
- ¼ čajna žličica cimeta
- ¼ čajna žličica kajenskog papra
- sol i papar po želji
- šaka svježih listića mente
Priprema marokanske salate od mrkve:
- Pomiješajte sok pola limuna i naranče s maslinovim uljem, kuminom, cimetom, kajenskim paprom, crnim paprom i soli.
- Dodajte u smjesu i malo naribane limunove i narančine korice te naribani đumbir. Miješajte dok se svi sastojci ne povežu.
- Dobiveni preljev prelijte preko naribanih mrkvi. U salatu dodajte i grožđice te tostirane pinjole. Na kraju ukrasite sa svježim listićima mente.
- Poslužite odmah ili ohladite u hladnjaku prije posluživanja s mesnim jelom po želji. Dobar tek!
Zdravo, zdravije, mrkva: 6 razloga zbog kojih bismo češće trebali jesti narančastu kraljicu povrća +2