Pesto genovese popularni je talijanski umak koji se tradicionalno priprema od svježeg bosiljka, pinjola, maslinova ulja, češnjaka i sira parmezana te poslužuje uz tjesteninu.
Ako ne smijete jesti sir, isprobavate vegenuary (veganski siječanj) te ste ograničili ili u potpunosti izbacili konzumaciju hrane životinjskog porijekla iz prehrane, ne morate se odreći svojih omiljenih jela.
Zeleni pesto možete napraviti i bez sira. Parmezan se u veganskoj verziji ovog popularnog umaka zamjenjuje kombinacijom oraha i prehrambenog kvasca, dok mu dozu svježine daje nešto korice limuna.
Sastojci za veganski pesto:
- 100 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 25 g svježih listića bosiljka
- 20 g tostiranih oraha
- 10 g tostiranih pinjola
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica prehrambenog kvasca
- ½ limuna
- prstohvat soli
Priprema veganskog pesta:
- U dobar blender ili sjeckalicu povrća stavite ulje, svježe listiće maslinova ulja, tostirane orahe i pinjole, češanj češnjaka, prehrambeni kvasac, sok i koricu pola organskog limuna te nešto soli.
- Pulsirajte smjesu dok ne dobijete jednolični gusti umak.
- Pohranite ga u staklenku i stavite u hladnjak te koristite po potrebi. Veganski pesto možete stavite u sendviče, na kuhanu tjesteninu, pa s njime čak marinirati tofu i ispeći na tavi.
- Dobar tek!
Odobrili bi i Britanci: Veganske okruglice s pire-krumpirom i graškom prelivene sočnim umakom +25