Pesto genovese popularni je talijanski umak koji se tradicionalno priprema od svježeg bosiljka, pinjola, maslinova ulja, češnjaka i sira parmezana te poslužuje uz tjesteninu.

Ako ne smijete jesti sir, isprobavate vegenuary (veganski siječanj) te ste ograničili ili u potpunosti izbacili konzumaciju hrane životinjskog porijekla iz prehrane, ne morate se odreći svojih omiljenih jela.

Zeleni pesto možete napraviti i bez sira. Parmezan se u veganskoj verziji ovog popularnog umaka zamjenjuje kombinacijom oraha i prehrambenog kvasca, dok mu dozu svježine daje nešto korice limuna.

Sastojci za veganski pesto:

  • 100 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 25 g svježih listića bosiljka
  • 20 g tostiranih oraha
  • 10 g tostiranih pinjola
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica prehrambenog kvasca
  • ½ limuna
  • prstohvat soli

Priprema veganskog pesta:

  1. U dobar blender ili sjeckalicu povrća stavite ulje, svježe listiće maslinova ulja, tostirane orahe i pinjole, češanj češnjaka, prehrambeni kvasac, sok i koricu pola organskog limuna te nešto soli.
  2. Pulsirajte smjesu dok ne dobijete jednolični gusti umak.
  3. Pohranite ga u staklenku i stavite u hladnjak te koristite po potrebi. Veganski pesto možete stavite u sendviče, na kuhanu tjesteninu, pa s njime čak marinirati tofu i ispeći na tavi.
  4. Dobar tek!

Odobrili bi i Britanci: Veganske okruglice s pire-krumpirom i graškom prelivene sočnim umakom Veganske okruglice - 29 Veganske okruglice - 23 Veganske okruglice - 22 +25 Veganske okruglice - 20

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju