Faggots ili mesne okruglice, veliki klasik britanske kuhinje, nekad su bile hrana siromašnih zemljoradnika. Nakon što su obični, seoski ljudi sredinom 19. stoljeća napustili svoje domove i pronašli posao u brzo rastućoj industriji i rudnicima u južnom Walesu i Wiltshireu, njihova je popularnost porasla jer su lokalnom stanovništvu ubrzo recepti doseljenika postali itekako zanimljivi.
Iako je britanska kuhinja nekad bila prozivana zbog svoje jednostavnosti, posljednjih joj je godina porasla popularnost jer su upravo takva, naizgled jednostavna jela dobar teren na kojem uz maštovitost i kreativnost u kuhinji možete stvarati čuda.
Inspirirani Lidlovom vegetarijanskom ponudom, britanski Veganuary smo odlučili smo proslaviti uz vege verziju popularnih faggotsa, koji s ukusnim umakom, pire-krumpirom i graškom mogu biti odličan i hranjiv obrok.
Veganske okruglice - 14 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
RECEPT – VEGANSKE OKRUGLICE S PIRE-KRUMPIROM, GRAŠKOM I UMAKOM
SASTOJCI:
VEGE OKRUGLICE:
• 170 g crvene leće
• 3 mrkve
• 1 luk
• 100 g zobenih pahuljica
• 1 žličica soli
• svežanj svježeg peršina
• 30 g maslaca
UMAK:
• 2 luka
• 1 žlica maslinova ulja
• 2 žlice šećera
• 1 žlica vinskog octa
• 3 žlice brašna
• 850 ml tople vode
• povrtna kocka
• peršin
PIRE-KRUMPIR:
• 800 g krumpira
• žličica soli
• 40 g maslaca
1. Započnite s pripremom vege okruglica. Nakon što ste leću dobro isprali pod mlazom vode, stavite je u manju posudu, dodajte 500 ml vode i pustite da se kratko prokuha. Smanjite vatru i počnite miješati skuhanu leću dok se ne pretvori u pire i voda iz nje potpuno ispari. Ostavite sa strane 15-ak minuta da se leća ohladi. Za to vrijeme ogulite i narežite krumpir na sitne kocke i skuhajte ga. Od skuhanog krumpira i maslaca napravite pire-krumpir na uobičajeni način.
Veganske okruglice - 11
(Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
2. Očistite i naribajte mrkvu i dodajte u ohlađenu leću, koju ste prethodno odložili u hladnjak zajedno sa zobenim pahuljicama, sitno nasjeckanim peršinom i lukom. Dodajte sol i papar pa sve dobro zamijesite rukama. Ostavite smjesu da odstoji 30 minuta u hladnjaku.
3. Od ohlađene smjese rukama napravite manje kuglice. Pripremite lim za pečenje i u njega dodajte nekoliko manjih kockica maslaca pa poredajte pripremljene vege okruglice. Pecite ih na 180 stupnjeva 10-12 minuta.
4. Dok se mesne okruglice peku, pripremite umak. Prvo prepržite luk do zlatne boje. Dodajte šećer i nastavite pržiti dok luk ne postane karameliziran pa dodajte vinski ocat. Pomiješajte brašno sa žlicom tople vode. Otopljeni povrtni temeljac prelijte preko karameliziranog luka pa dodajte pastu od brašna i miješajte dok se ne zgusne. Jelo servirajte u dubokom tanjuru i uživajte u rapsodiji okusa. Dobar tek!
Veganske okruglice - 16
(Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Velika Britanija raj je za vegetarijance, koji na svakom koraku mogu uživati u raznim specijalitetima od kojih rastu zazubice i svim ljubiteljima mesa. Upravo je tamo započeo popularni Veganuary, a uz Lidlovu vege ponudu i Vemondo proizvode koje možete istražiti zajedno sa Sonday, Milbona i Pilos asortimanom u pravim vege specijalitetima možete uživati u vlastitoj kuhinji zahvaljujući Lidlovom Vegenuaryju i bez pakiranja kofera.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.