Palačinke se tradicionalno pripremaju od jaja, mlijeka i brašna bez obzira na to preferirate li ovo jelo u tanjem obliku – takozvani crepes – ili više uživate u debljem tijestu, kako se obično jede u Americi.
Čak i ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, i dalje možete uživati u ovom tipu doručka ili deserta.
Umjesto mlijeka upotrijebite biljnu zamjenu od badema, riže ili sličnih sastojaka. Najvišu dozu bjelančevina naći ćete u biljnoj zamjeni za mlijeko od soje.
Količinu bjelančevina pak možete dodatno povećati svilenim tofuom, koji se u ovome receptu koristi umjesto jaja.
Sastojci za proteinske palačinke:
- 200 ml biljnog napitka od badema
- 175 g svilenog tofua
- 125 g brašna
- 2 žlice šećera
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ½ žlice praška za pecivo
- ½ čajne žličice mljevenog kardamoma
- prstohvat soli
- biljno ulje za pečenje
Priprema palačinki od tofua:
- U blenderu pomiješajte svileni tofu, ekstrakt vanilije i biljnu zamjenu za mlijeko dok ne dobijete gustu jednoličnu smjesu.
- U blender ubacite brašno, šećer, prašak za pecivo, prstohvat soli i nešto mljevenog kardamoma. Sve zajedno dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu za palačinke.
- Na tavi zagrijte nešto ulja pa na njemu ispecite nešto deblje palačinke po uzoru na one američke.
- Palačinke pecite otprilike dvije minute sa svake strane, odnosno dok se termički ne obrade do kraja.
- Poslužite ih s voćem po želji. Dobar tek!
Bez jaja, želatine i bijelog šećera: Blagdanski recepti i trikovi za zdravlje ljudi - i planeta +0