Palačinke se tradicionalno pripremaju od jaja, mlijeka i brašna bez obzira na to preferirate li ovo jelo u tanjem obliku – takozvani crepes – ili više uživate u debljem tijestu, kako se obično jede u Americi.

Čak i ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, i dalje možete uživati u ovom tipu doručka ili deserta.

Umjesto mlijeka upotrijebite biljnu zamjenu od badema, riže ili sličnih sastojaka. Najvišu dozu bjelančevina naći ćete u biljnoj zamjeni za mlijeko od soje.

Količinu bjelančevina pak možete dodatno povećati svilenim tofuom, koji se u ovome receptu koristi umjesto jaja.

Sastojci za proteinske palačinke:

  • 200 ml biljnog napitka od badema
  • 175 g svilenog tofua
  • 125 g brašna
  • 2 žlice šećera
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ½ žlice praška za pecivo
  • ½ čajne žličice mljevenog kardamoma
  • prstohvat soli
  • biljno ulje za pečenje

Priprema palačinki od tofua:

  1. U blenderu pomiješajte svileni tofu, ekstrakt vanilije i biljnu zamjenu za mlijeko dok ne dobijete gustu jednoličnu smjesu.
  2. U blender ubacite brašno, šećer, prašak za pecivo, prstohvat soli i nešto mljevenog kardamoma. Sve zajedno dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu za palačinke.
  3. Na tavi zagrijte nešto ulja pa na njemu ispecite nešto deblje palačinke po uzoru na one američke.
  4. Palačinke pecite otprilike dvije minute sa svake strane, odnosno dok se termički ne obrade do kraja.
  5. Poslužite ih s voćem po želji. Dobar tek!

Bez jaja, želatine i bijelog šećera: Blagdanski recepti i trikovi za zdravlje ljudi - i planeta +0 Kuzu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju