Jeste li ikada čuli za mulligatawny? Riječ je britansko-indijskoj gastronomskoj poslastici – kombinaciji variva i curryja od piletine, a koje se kuha s dodatkom riže i povrća. Najbolje od svega? Ovo jelo se priprema u jednom loncu.
U recept se stavljaju i jabuke, ali upotrijebite one kisele, poput sorte Granny Smith, jer se one najbolje sljubljuju s drugim sastojcima u mulligatawnyju.
Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, umjesto piletine dodajte kuhani slanutak iz konzerve, a vrhnje zamijenite kokosovom kremom. Da bi jelo imalo još veći udio bjelančevina, umjesto riže možete dodati leću.
Sastojci za varivo mulligatawny:
- 600 g otkoštenog pilećeg zabatka
- 500 ml pilećeg temeljca
- 500 ml vode
- 60 ml vrhnja za kuhanje
- 60 ml jogurta
- 55 g nekuhane basmati riže
- 4 čajne žličice curryja u prahu
- 2 kisele jabuke
- 2 stapke celera
- 2 mrkve
- 2 žlice maslaca
- 2 lovorova lista
- 1 luk
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 žlica nasjeckanog vlasca za posluživanje
- sol i papar po želji
Priprema variva mulligatawny:
- U većem loncu zagrijte maslinovo ulje i maslac. Na njemu prepirajajte nasjeckani luk, mrkve i celer. Pirjajte zajedno oko pet minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte curry u prahu i sve dobro promiješajte.
- Dodajte piletinu i sve dobro promiješajte.
- Podlijte s pilećim temeljcem i vodom. Ubacite listove lovora.
- Kuhajte sve zajedno poklopljeno oko 20 do 30 minuta, odnosno dok se piletina ne skuha do kraja.
- Izvadite potom piletinu iz variva i pustite da se ohladi, pa je narežite na manje komade/trakice.
- U varivo dodajte rižu i narezane jabuke i kuhajte sve zajedno još 15-ak minuta, odnosno dok se riža ne skuha do kraja.
- Vratite u varivo i narezanu piletinu i vrhnje za kuhanje te sve zajedno termički obrađujte još nekoliko minuta. Posolite i popaprite po želji.
- Poslužite varivo s jogurtom i nasjeckanim vlascem. Dobar tek!