Savezna država Kerala koja je smještena na jugozapadu Indije poznata je još i kao zemlja začina. Ne samo da su uvjeti na ovom prostoru idealni za uzgajanje različitih začina i mirodija, već i lokalno stanovništvo njima trguje stotinama godina.

Ne čudi stoga što su tradicionalna jela u Kerali prepuna opojnih mirisa i okusa. Lokalna kuhinja obiluje vegetarijanskim i mesnim jelima, odnosno namirnicama koje se često puta marinira u bogatoj začinskoj mješavini prije termičke obrade.

Na ulicama Kerale popularna je takozvana marinirana pržena piletina ili kozhi porichathu koja se obično poslužuje na indijskoj verziji somuna – mekanoj parotti. Ovo jelo vrlo lako se može pripremiti i kod kuće – dakako, ako imate na raspolaganju sve potrebne začine.

Janjeći kotleti pečeni u marinadi Hrana i piće Božanska marinada: Recept za sočne janjeće kotlete koje treba probati barem jednom u životu

Sastojci za mariniranu prženu piletinu:

  • 500 g očišćene i otkoštene piletine
  • 8 češnja češnjaka
  • 8-10 crvenog čilija u komadu
  • 5 zelenih čilija u komadu
  • 5 klinčića
  • 4 sjemenki kardamoma
  • 2 štapića cimeta
  • 2 žlice rižina brašna
  • 2 žlice limetina soka
  • 1 komadić đumbira veličine oko 2,5 cm
  • 1,5 čajna žličica sjemenki komorača
  • 1,5 čajna žličica čilija u prahu
  • 1 čajna žličica mljevenog korijandera
  • ½ zvjezdanog anisa
  • ½ čajne žličice kurkume u prahu
  • ½ čajne žličice papra u prahu
  • curry listovi
  • sol po želji
  • ulje za prženje

Pav bhaji od gljiva Hrana i piće Indijski fast-food: Recept za sočne gljive u prefinom umaku koje se jedu s pecivom

Priprema marinirane pržene piletine:

  1. Zgnječite češnjak i đumbir. Sameljite cijele crvene čilije, cimet, klinčiće, oguljene sjemenke kardamoma, anis, sjemenke komorača, korijandar u prahu, kurkumu, čili prah s listovima curryja u pastu.
  2. Pomiješajte zajedno pastu sa zgnječenim đumbirom i češnjakom, rižinim brašnom, soli i paprom. Utrljajte dobivenu pastu u piletinu, prelijte sve zajedno s limetinim sokom, dobro prekrijte i stavite u hladnjak na minimalno dva sata.
  3. Što se piletina bude duže marinirala u opojnim začinima, okus će biti bolji.
  4. Izvadite meso 20-ak minuta prije prženja.
  5. U tavi zagrijte ulje pa na njemu prepržite par listića curryja i zelene čili papričice. Stavite ih na papir za upijanje masnoće i ostavite sa strane.
  6. U istom ulju prepržite mariniranu piletinu. Okrećite piletinu dok meso ne dobije lijepu tamnosmeđu boju sa svih strana. Za to će vam trebati oko 15 do 20 minuta.
  7. Poslužite prženu piletinu s prženim čilijima i listovima curryja s parottom ili indijskim kruščićem chappatijem. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju