Savezna država Kerala koja je smještena na jugozapadu Indije poznata je još i kao zemlja začina. Ne samo da su uvjeti na ovom prostoru idealni za uzgajanje različitih začina i mirodija, već i lokalno stanovništvo njima trguje stotinama godina.
Ne čudi stoga što su tradicionalna jela u Kerali prepuna opojnih mirisa i okusa. Lokalna kuhinja obiluje vegetarijanskim i mesnim jelima, odnosno namirnicama koje se često puta marinira u bogatoj začinskoj mješavini prije termičke obrade.
Na ulicama Kerale popularna je takozvana marinirana pržena piletina ili kozhi porichathu koja se obično poslužuje na indijskoj verziji somuna – mekanoj parotti. Ovo jelo vrlo lako se može pripremiti i kod kuće – dakako, ako imate na raspolaganju sve potrebne začine.
Sastojci za mariniranu prženu piletinu:
- 500 g očišćene i otkoštene piletine
- 8 češnja češnjaka
- 8-10 crvenog čilija u komadu
- 5 zelenih čilija u komadu
- 5 klinčića
- 4 sjemenki kardamoma
- 2 štapića cimeta
- 2 žlice rižina brašna
- 2 žlice limetina soka
- 1 komadić đumbira veličine oko 2,5 cm
- 1,5 čajna žličica sjemenki komorača
- 1,5 čajna žličica čilija u prahu
- 1 čajna žličica mljevenog korijandera
- ½ zvjezdanog anisa
- ½ čajne žličice kurkume u prahu
- ½ čajne žličice papra u prahu
- curry listovi
- sol po želji
- ulje za prženje
Priprema marinirane pržene piletine:
- Zgnječite češnjak i đumbir. Sameljite cijele crvene čilije, cimet, klinčiće, oguljene sjemenke kardamoma, anis, sjemenke komorača, korijandar u prahu, kurkumu, čili prah s listovima curryja u pastu.
- Pomiješajte zajedno pastu sa zgnječenim đumbirom i češnjakom, rižinim brašnom, soli i paprom. Utrljajte dobivenu pastu u piletinu, prelijte sve zajedno s limetinim sokom, dobro prekrijte i stavite u hladnjak na minimalno dva sata.
- Što se piletina bude duže marinirala u opojnim začinima, okus će biti bolji.
- Izvadite meso 20-ak minuta prije prženja.
- U tavi zagrijte ulje pa na njemu prepržite par listića curryja i zelene čili papričice. Stavite ih na papir za upijanje masnoće i ostavite sa strane.
- U istom ulju prepržite mariniranu piletinu. Okrećite piletinu dok meso ne dobije lijepu tamnosmeđu boju sa svih strana. Za to će vam trebati oko 15 do 20 minuta.
- Poslužite prženu piletinu s prženim čilijima i listovima curryja s parottom ili indijskim kruščićem chappatijem. Dobar tek!