Svinjeći, teleći, juneći ili janjeći želuci u kompletu s crijevima poznati kao tripice ili fileki jedu se diljem Mediterana, a u Italiji (baš kao i kod nas) svaka kuća ljubitelja tih iznutrica ima svoj recept.

U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac

Neki tripice smatraju predjelom (lombardijska busecca, padovanska sopa de tripe ili napuljska juha od tripica), drugi pak glavnim jelom (tripice alla bolognese s parmezanom ili alla lucchese sa sirom i cimetom), a jedu se i u sendvičima.

Tripice alla romana nekoć su bile jelo siromaha u Rimu, a tradicionalno su se jele srijedom. Prema klasičnom rimskom receptu tripice se pripremaju s rajčicama, slaninom od sušenih svinjskih obraza (guanciale) i rimskom metvicom, koja podjeća na origano (mentuccia). Jelo se posipa naribanim tvrdim ovčjim sirom (pecorino romano)

Slika nije dostupna Putovanja No caro, no: Zlatna pravila kojih se treba držati u talijanskim restoranima

Sastojci za tripice alla romana:

  • 1 kg tripica
  • 100 g pancete (ili guanciale)
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 srednja glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1 stabljika celera
  • 2 lista lovora
  • 1 prstohvat pahuljica čilija
  • 800 g San Marzano rajčice iz limenke
  • 150 ml bijelog vina
  • po dvije grančice origana i mente
  • 100 g sira pecorino romano
  • 2 lovorova lista
  • 100 ml octa

Priprema tripica alla romana:

  1. Iznutrice dobro isperite pod tekućom vodom pa ih kuhajte u vodi s octom, lovorom i soli dok ne omekšaju – to će trajati ovisno o prethodnoj obradi i mesu.
  2. Tripice isperite hladnom vodom i narežite na trake.
  3. Narežite pancetu pa pržite u tavi na laganoj vatri dok ne postane hrskavo. Dodajte ulje, sjeckani luk, mrkvu, celer i češnjak. Nastavite pirjati dok ne omekša - oko 10 minuta.
  4. Dodajte narezane tripice, čili, rajčice i bijelo vino. Dobro promiješajte i kuhajte oko 45 minuta, miješajući s vremena na vrijeme da ne zagori, dok tripice ne omekšaju, a umak se zgusne. Kušajte i posolite. Poslužite s naribanim sirom i začinskim biljem s pokojom kriškom rustikalnog kruha i čašom crnog vina.