Na putovanjima uvijek želite jesti dobro i fino, a kad posjećujete „majku svih kuhinja“, onu talijansku, onda to s pravom i očekujete. Ipak, nije samo bitno izbjeći i restorane koji služe samo da vam naplate jela što je skuplje moguće, a pritom vam posluže bezveznu hranu. Da, nažalost, ni Italija nije imuna na to. Bitno je i poštivati neka gastronomska pravila, pa već kad ste došli u ovu prekrasnu zemlju i sjeli u dobar restoran, Talijani će cijeni ukoliko ne radite neku od sljedećih stvari, barem ako je vjerovati portalu fodors.com…

Naručivanje cappuccina nakon ručka ili večere

A zašto ne, reći ćete? Iako je narudžba cappuccina nakon velikog obroka prihvatljiva u mnogim zemljama, u Italiji je to praktički svetogrđe. Kave koje uključuju dosta mlijeka, poput cappuccina, bijele kave i sličnih, rezervirani su isključivo za doručak, odnosno, Talijani ih konzumiraju samo do podne, jer ih smatraju preteškima. Stoga, ako se ne želite zamjeriti nekom konobaru, večeru, ako već hoćete kavu, zaključite espressom.

Italija - 1 Italija - 1 (Foto: Getty Images)

Ribanje sira na tjesteninu s plodovima mora

Sjedite u restoranu uz more, vjetar lagano pirka, ispijate čašu vrhunskog vina i čekate svoj tanjur na kojem vam stižu, primjerice – špageti s vongolama. Konobar dolazi, stavlja tanjur, poželi vam dobar tek i odlazi, a vi ostanete u čudu, jer prije nego nabodete vongole i paštu, želite jelo posuti parmezanom. E pa, ovo će još više razljutiti osoblje nego cappuccino nakon jela, jer u Italiji parmezan NIKAD ne ide na tjesteninu s plodovima mora! Doduše, postoje i tu iznimke poput pašte „cooze e pecorino“ (dagnje i sir), ali tu vam je odmah jasno kakvu paštu naručujete. A da vi sami stavljate parmezan na morsko jelo, no, no…

Naručivanje jela iz drugih regija

Italija je nevjerojatno gastronomski različita, i zato je pravi „grijeh“ ne naručivati jela specifična za regiju u kojoj se nalazite. Stoga izbjegnite „tagliatelle alla bolognese“ u Napulju ili „arancine“ u Veneciji. Iako ćete jela drugih regija vjerojatno naći na menijima restorana (posebno onih turističkih), „pravi“ restorani nude niz tradicionalnih lokalnih jela pripremljenih od sastojaka autohtonih za određeno područje. A vjerujte, u svakoj regiji, naći ćete pregršt specijaliteta.

Carbonara Carbonara (Foto: Shutterstock)

Očekivanje tjestenine kao priloga

U Italiji, pašta se servira kao „primo piatto“, ili „prvi tanjur“. „Secondo piatto“ čine jela poput mesa, ribe ili nekog vegetarijanskog jela. Nemojte misliti kako je pašta prilog koji će doći uz vaše meso. I da, nemojte se pretjerano brinuti, jer prvi tanjur se ne smatra predjelom, dakle, nije neobično doći u restoran i pojesti isključivo paštu, već je to i više no u redu. A ako hoćete nastaviti i baciti se na mesna ili riblja jela, ni tome se nitko neće protiviti…

Koktel uz večeru

Generalno, na „Čizmi“ se uz večeru ne piju kokteli, već su rezervirani prije ili poslije nje. Dok uživate u pašti „cacio e pepe“, slobodno probajte naručiti džin tonik, ali budite spremni na podizanje obrve i „mini moždani“ konobara, koji će vas vjerojatno pogledati kao da ste tražili parmezan za paštu s plodovima mora (a to vam je poznato da se ne radi). Stoga, za večerom se lijepo opustite kojom čašom vina, a prije ili poslije večere, navalite na koktele…

Na tri sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izaći Palmanova Palmanova +0 Palmanova

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju