• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #Italija

No caro, no: Zlatna pravila kojih se treba držati u talijanskim restoranima

Italija je nevjerojatno gastronomski različita, i zato je pravi „grijeh“ ne naručivati jela specifična za regiju u kojoj se nalazite. Stoga izbjegnite „tagliatelle alla bolognese“ u Napulju ili „arancine“ u Veneciji.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 13.06.2022 15:45 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više K2 - 4 "Planina svih planina" Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške

Na putovanjima uvijek želite jesti dobro i fino, a kad posjećujete „majku svih kuhinja“, onu talijansku, onda to s pravom i očekujete. Ipak, nije samo bitno izbjeći i restorane koji služe samo da vam naplate jela što je skuplje moguće, a pritom vam posluže bezveznu hranu. Da, nažalost, ni Italija nije imuna na to. Bitno je i poštivati neka gastronomska pravila, pa već kad ste došli u ovu prekrasnu zemlju i sjeli u dobar restoran, Talijani će cijeni ukoliko ne radite neku od sljedećih stvari, barem ako je vjerovati portalu fodors.com…

Naručivanje cappuccina nakon ručka ili večere

A zašto ne, reći ćete? Iako je narudžba cappuccina nakon velikog obroka prihvatljiva u mnogim zemljama, u Italiji je to praktički svetogrđe. Kave koje uključuju dosta mlijeka, poput cappuccina, bijele kave i sličnih, rezervirani su isključivo za doručak, odnosno, Talijani ih konzumiraju samo do podne, jer ih smatraju preteškima. Stoga, ako se ne želite zamjeriti nekom konobaru, večeru, ako već hoćete kavu, zaključite espressom.

Ribanje sira na tjesteninu s plodovima mora

Sjedite u restoranu uz more, vjetar lagano pirka, ispijate čašu vrhunskog vina i čekate svoj tanjur na kojem vam stižu, primjerice – špageti s vongolama. Konobar dolazi, stavlja tanjur, poželi vam dobar tek i odlazi, a vi ostanete u čudu, jer prije nego nabodete vongole i paštu, želite jelo posuti parmezanom. E pa, ovo će još više razljutiti osoblje nego cappuccino nakon jela, jer u Italiji parmezan NIKAD ne ide na tjesteninu s plodovima mora! Doduše, postoje i tu iznimke poput pašte „cooze e pecorino“ (dagnje i sir), ali tu vam je odmah jasno kakvu paštu naručujete. A da vi sami stavljate parmezan na morsko jelo, no, no…

Naručivanje jela iz drugih regija

Italija je nevjerojatno gastronomski različita, i zato je pravi „grijeh“ ne naručivati jela specifična za regiju u kojoj se nalazite. Stoga izbjegnite „tagliatelle alla bolognese“ u Napulju ili „arancine“ u Veneciji. Iako ćete jela drugih regija vjerojatno naći na menijima restorana (posebno onih turističkih), „pravi“ restorani nude niz tradicionalnih lokalnih jela pripremljenih od sastojaka autohtonih za određeno područje. A vjerujte, u svakoj regiji, naći ćete pregršt specijaliteta.

Očekivanje tjestenine kao priloga

U Italiji, pašta se servira kao „primo piatto“, ili „prvi tanjur“. „Secondo piatto“ čine jela poput mesa, ribe ili nekog vegetarijanskog jela. Nemojte misliti kako je pašta prilog koji će doći uz vaše meso. I da, nemojte se pretjerano brinuti, jer prvi tanjur se ne smatra predjelom, dakle, nije neobično doći u restoran i pojesti isključivo paštu, već je to i više no u redu. A ako hoćete nastaviti i baciti se na mesna ili riblja jela, ni tome se nitko neće protiviti…

Koktel uz večeru

Generalno, na „Čizmi“ se uz večeru ne piju kokteli, već su rezervirani prije ili poslije nje. Dok uživate u pašti „cacio e pepe“, slobodno probajte naručiti džin tonik, ali budite spremni na podizanje obrve i „mini moždani“ konobara, koji će vas vjerojatno pogledati kao da ste tražili parmezan za paštu s plodovima mora (a to vam je poznato da se ne radi). Stoga, za večerom se lijepo opustite kojom čašom vina, a prije ili poslije večere, navalite na koktele…

Na tri sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Palmanova, Italija - 2 Palmanova, Italija - 4 Palmanova je savršeni grad +0 Palmanova, Italija - 3

  • #Italija
  • #Kamo putovati
  • #što vidjeti
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Složenac sa slatkim krumpirom recept
Slasno i slatko
Jelo od slatkog krumpira bez kojeg Amerikanci ne mogu provesti četvrti četvrtak u 11. mjesecu
Kako ljudi uspijevaju ovdje živjeti? Venecija Afrike, mjesto na kojem ne želite upasti u more
Tužna atrakcija
Kako ljudi uspijevaju ovdje živjeti? Venecija Afrike, mjesto na kojem ne želite upasti u more
Omlet u mikrovalnoj pećnici recept
Otkrio chef
Trik za pripremu ekstrakremastog omleta od samo tri sastojka u 60 sekundi
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Pijani rezanci: Recept za tajladski klasik s piletinom u prefinom umaku
Pad Kee Mao
Pijani rezanci: Recept za tajladski klasik s piletinom u prefinom umaku
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili
POKROVITELJ DINERS
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Kremasto varivo s piletinom i njokima recept
U jednom loncu
Fino i lako se sprema: Pileće varivo s njokima pravi je izbor za studeni
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Venezuela priprema gerilski odgovor u slučaju američkog napada
gerilski stil
Spremaju se za rat s jednom od najjačih vojski svijeta: "Na agresiju ćemo odgovoriti jedinstvom"
Austrijanci u velikim problemima, nedostaju im radnici tijekom zimske sezone
Alarmantno
Zemlja s mnogo hrvatskih radnika u problemima: Kritično nedostaje radne snage, a nude minimalnu plaću od 2200 eura
Policija u velikoj akciji: Uhićenja u dijelovima Hrvatske
Cure prvi detalji
Policija u velikoj akciji: Uhićenja u dijelovima Hrvatske
show
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došai u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
Preminula je Sally Kirkland
tužna vijest
Preminula glumačka legenda koju pamtimo po kultnoj ulozi iz 80-ih godina
Ryanair se našalio na račun Modrićeva leta njihovom linijom
pohvalili se!
Let koji je postao hit! Ryanair se oglasio zbog Modrićeva putovanja, reakcije su urnebesne
zdravlje
Psiholozi tvrde: Ljudi koji vole pse i oni koji vole mačke potpuno su različiti tipovi osobnosti!
Jeste li “dog person” ili “cat person”?
Psiholozi tvrde: Ljudi koji vole pse i oni koji vole mačke potpuno su različiti tipovi osobnosti!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Svaki se postotak računa
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
sport
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
tragedija
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
Velika pobjeda hrvatskog kluba: U dramatičnoj utakmici nokautirali Francuze!
Bravo!
Velika pobjeda hrvatskog kluba: U dramatičnoj utakmici nokautirali Francuze!
Otpao još jedan reprezentativac, Dalić pozvao igrača iz druge lige
mogući debitant
Otpao još jedan reprezentativac, Dalić pozvao igrača iz druge lige
tv
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
MasterChef: 13 za Eliasa ipak nije sretan broj – zahtjevan desert koštao ga je mjesta u MasterChefu!
NAPUŠTA NATJECANJE
13 za Eliasa ipak nije sretan broj – zahtjevan desert koštao ga je mjesta u MasterChefu!
Skrivena sudbina: Sada jedino može odgovarati pred zakonom
SKRIVENA SUDBINA
Sada jedino može odgovarati pred zakonom
putovanja
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Kako ljudi uspijevaju ovdje živjeti? Venecija Afrike, mjesto na kojem ne želite upasti u more
Tužna atrakcija
Kako ljudi uspijevaju ovdje živjeti? Venecija Afrike, mjesto na kojem ne želite upasti u more
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
novac
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Topli modeli gležnjača i niskih čizmi iz trgovina
Modeli za svaki dan
15 toplih gležnjača i niskih čizama s kojima ćete biti spremni i za minuse
Izabrale ste najzgodnijeg pjevača iz generacije naših mama i baka
Magnet za žene
Uvjerljiva pobjeda: Izabrale ste najzgodnijeg pjevača iz generacije naših mama i baka
sve
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došai u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
Preminula je Sally Kirkland
tužna vijest
Preminula glumačka legenda koju pamtimo po kultnoj ulozi iz 80-ih godina
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Kolosej - 5
Skriveni Kolosej

Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene

Komodov tunel otkrili su francuski arheolozi u 19. stoljeću, a nedavnom obnovom uređena je rasvjeta koja oponaša prirodno svjetlo... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Makoko - 6 Putovanja
    Tužna atrakcija

    Kako ljudi uspijevaju ovdje živjeti? Venecija Afrike, mjesto na kojem ne želite upasti u more

  • Lecce - 4 Hrana i piće
    Bombon

    Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi

  • Kolosej - 5 Zanimljivosti
    Skriveni Kolosej

    Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close