Isprobajte recept za ukusnu tortu od čokolade, banane i smeđeg maslaca koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Priprema torta nije brza niti laka, ali svaki zalogaj vrijedi uloženog truda.
Torta od čokolade i banane je iznimno sočna i dekadentna, te idealna za različite vrste proslava. Ma zapravo za dobru tortu niti ne morate imati povoda.
Sastojci za tortu od čokolade i banane:
Za tortu:
- 525 g zgnječenih zrelih banana
- 400 g smeđeg šećera
- 340 g maslaca
- 335 g bijelog brašna
- 250 ml mlaćenice
- 100 g oraha
- 4 jaja
- 4 žlice nezaslađenog kakaa
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- ½ čajne žličice cimeta u prahu
Za kremu:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 400 g tamne čokolade
- 70 g maslaca
- 1,5 žlica šećera u prahu
Priprema torte od čokolade i banane:
- U lončiću rastopite maslac i kuhajte ga na srednje jakoj vatri uz neprestano miješanje dok se ne zapjeni, rastopi i ne dobije zlatno smeđu boju. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
- Prebacite rastopljeni maslac u kutiju i stavite u hladnjak na sat vremena.
- Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Uzmite tri kalupa za pripremu torte promjera 22 centimetara i dobro ih namastite iznutra.
- Pomiješate zajedno u jednoj zdjeli suhe sastojke: brašno, kakao, prašak za pecivo i cimet u prahu. U drugoj zdjeli pomiješajte zdrobljene banane i mlaćenicu.
- Mikserom pomiješajte smeđi maslac i smeđi šećer u glatku smjesu. Dodajte jaja i nastavite miksati.
- Postepeno dodajte u smjesu suhe sastojke i mlaćenicu s bananama. Miksajte dok ne sljubite sve sastojke i ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Na kraju ručno umiješajte komadiće oraha u smjesu.
- Smjesu podijelite na tri jednaka dijela i stavite u pripremljene kalupe za tortu.
- Pecite biskvit u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 do 35 minuta. Čačkalicom provjerite jesu li biskviti dobro pečeni.
- Ohladite biskvite do kraja.
- Napravite kremu za tortu: rastopite maslac dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Prebacite ga u metalnu posudu zajedno s nasjeckanom čokoladom i šećerom u prahu.
- Lagano zagrijte i vrhnje za kuhanje pa ga prelijte preko maslaca i čokolade. Toplina vrhnja bi trebala rastopiti čokoladu do kraja. Dobro promiješajte. Ohladite kremu.
- Složite tortu: na dno stavite jedan biskvit, premažite ga s trećinom čokoladne kreme, preko kreme stavite drugi biskvit s kremom i na kraju treći biskvit. Ostatak kreme premažite preko vrha torte. Po želji posipajte tortu s naribanom čokoladom i voćem po želji. Dobar tek!
Njemačka krtica: Recept za genijalnu tortu od čokolade, banana i šlaga +0