Pečen u pećnici, rasjek mesa poznat kao „standing rib roast“ ili „prime rib roast“ može poslužiti kao svečani ručak, a u našim se mesnicama može dobiti zatražite li juneći vrat prema ramsteku – ili zaplećak.

U trendu Mljet Odisejev otok Hrvatska Malta: Otok zmija, skrivenih uvala i ukradenoga blaga Blitva s krumpirom Najpopularniji ljetni prilog 3 osnovne pogreške zbog kojih nam blitva s krumpirom ne ispada dobro Kviz općeg znanja - 13 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji čitaju (i pamte) dalje od naslova

Kako bi meso bilo sočno najbolje ga je peći 20 minuta na 230 stupnjeva Celzija te zatim smanjiti temperaturu na 180 stupnjeva Celzija oko sat i pol do dva, odnosno dok kuhinjski termometar ne pokaže temperaturu od 51,5 stupnja za medium rare. Takvo pečenje odlično će pasati uz krumpir i povrće iz pećnice, ali i kremasti pire i sezonsku salatu.

Sastojci za juneće pečenje:

3 kg junetine s rebrima (zaplećak)
3 grančice svježeg ružmarina
6 grančica svježeg timijana
6 češnja češnjaka
1/4 šalice maslinovog ulja
2 žličice soli
1 žličica senfa
1/2 žličice kajenskog papra
1/4 žličice dimljene paprike

Priprema:

1. Sitno nasjeckajte iglice s 2 grančice svježeg ružmarina (oko 2 žlice), lišće sa 6 grančica svježeg timijana (oko 1 žlicu), i nasjeckajte 6 češnja češnjaka (oko 2 žlice).

2. Pomiješajte začine i dodajte 1/4 šalice maslinovog ulja, 2 žličice soli, 1 žličicu senfa, 1/2 žličice kajenskog papra i 1/4 žličice dimljene paprike.

3. Oštrim nožem odrežite meso s kostiju. Začinskom smjesom istrljajte meso pa ga zavežite kuhinjskom špagom kako bi kosti ostale na mjestu. Poklopite i ostavite u hladnjaku preko noći.

4. Izvadite meso iz hladnjaka dva sata prije pečenja na sobnoj temperaturi. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva Celzija. Stavite meso u lim za pečenje s kostima prema dolje, u donju trećinu pećnice pa pecite 20 minuta. Smanjite temperaturu na 180 stupnjeva Celzija i pecite oko sat i pol do dva, odnosno dok kuhinjski termometar ne pokaže temperaturu od 51,5 stupnja za medium rare.

5. Prebacite pečenje na dasku za rezanje i ostavite da se odmori pola sata. Odvojite meso od kostiju, narežite i poslužite uz omiljeni prilog.