Pečen u pećnici, rasjek mesa poznat kao „standing rib roast“ ili „prime rib roast“ može poslužiti kao svečani ručak, a u našim se mesnicama može dobiti zatražite li juneći vrat prema ramsteku – ili zaplećak.

Kako bi meso bilo sočno najbolje ga je peći 20 minuta na 230 stupnjeva Celzija te zatim smanjiti temperaturu na 180 stupnjeva Celzija oko sat i pol do dva, odnosno dok kuhinjski termometar ne pokaže temperaturu od 51,5 stupnja za medium rare. Takvo pečenje odlično će pasati uz krumpir i povrće iz pećnice, ali i kremasti pire i sezonsku salatu.

Sastojci za juneće pečenje:

3 kg junetine s rebrima (zaplećak)
3 grančice svježeg ružmarina
6 grančica svježeg timijana
6 češnja češnjaka
1/4 šalice maslinovog ulja
2 žličice soli
1 žličica senfa
1/2 žličice kajenskog papra
1/4 žličice dimljene paprike

Priprema:

1. Sitno nasjeckajte iglice s 2 grančice svježeg ružmarina (oko 2 žlice), lišće sa 6 grančica svježeg timijana (oko 1 žlicu), i nasjeckajte 6 češnja češnjaka (oko 2 žlice).

2. Pomiješajte začine i dodajte 1/4 šalice maslinovog ulja, 2 žličice soli, 1 žličicu senfa, 1/2 žličice kajenskog papra i 1/4 žličice dimljene paprike.

3. Oštrim nožem odrežite meso s kostiju. Začinskom smjesom istrljajte meso pa ga zavežite kuhinjskom špagom kako bi kosti ostale na mjestu. Poklopite i ostavite u hladnjaku preko noći.

4. Izvadite meso iz hladnjaka dva sata prije pečenja na sobnoj temperaturi. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva Celzija. Stavite meso u lim za pečenje s kostima prema dolje, u donju trećinu pećnice pa pecite 20 minuta. Smanjite temperaturu na 180 stupnjeva Celzija i pecite oko sat i pol do dva, odnosno dok kuhinjski termometar ne pokaže temperaturu od 51,5 stupnja za medium rare.

5. Prebacite pečenje na dasku za rezanje i ostavite da se odmori pola sata. Odvojite meso od kostiju, narežite i poslužite uz omiljeni prilog.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju