Pohani sendvič Monte Cristo čudna je „biljka“. Sladak je i slan, a kombinira sir gruyere, šunku i senf u pohanom omotaču koji se posipa šećerom u prahu i premazuje džemom od malina.
Ime sendviča omaž je francuskom piscu Alexandru Dumasu i njegovom romanu "Grof Monte Cristo". Naziv ukazuje na podrijetlo tog neobičnog specijaliteta koji je nastao kao varijacija na temu popularnijeg francuskog sendviča croque monsieur.
Sendvič Monte Cristo gastronomskoj sceni se predstavio 1960 -ih. Tada se pojavio na kalifornijskom jugu i odmah podigao (kulinarsku) prašinu. Dok se nekima sviđa slatko i slano u kombinaciji, drugi su odlučili potpuno izbaciti džem i šećer u prahu. Slažu li se ili ne, najbolje je da prosudite sami.
Sastojci za sendvič Monte Cristo:
- 4 kriške kruha
- 170 g sira (gruyere)
- 170 g fine šunke
- 2 žličice senfa
- 2 jaja
- 60 ml mlijeka
- 1/2 žličice vanilije
- 4 žlice maslaca
- šećer u prahu i džem od malina (prema želji)
Priprema sendviča Monte Cristo:
- Na krišku kruha stavite četvrtinu naribanog sira i polovicu šunke premazanu žličicom senfa. Dodajte drugu četvrtinu sira, a zatim krišku kruha. Ponovite postupak za drugi sendvič.
- Otopite 2 žlice maslaca u tavi na srednje jakoj vatri. Pomiješajte tučena jaja, mlijeko i vaniliju u plitkoj zdjeli. Podignite sendvič i umočite obje strane u smjesu od jaja.
- Stavite sendvič u tavu i pecite 2-3 minute sa svake strane, dok ne porumeni. Dodajte preostale 2 žlice maslaca u tavu i ponovite postupak s drugim sendvičem. Svaki sendvič narežite dijagonalno. Prema želji pospite šećerom u prahu i poslužite s džemom.