Samosa je azijsko jelo koje obuhvaća pržene ili pečene trokute tijesta nadjevene slanim punjenima – od krumpira i raznog drugog povrća do sira i mesa. U pravoj maniri azijske kuhinje sastojci su dobro začinjeni aromatičnim začinima.
Samosa se obično poslužuje kao predjelo, prilog ili međuobrok s osvježavajućim chutneyjem, a karakterizira ga hrskav omotač od tijesta koje se priprema od brašna, vode i ulja.
Ako želite skratiti cijeli postupak pripreme ovog jela, možete se poslužiti i već gotovim jufkama, odnosno korama za pite i savijače.
Donosimo vam recept za vegetarijanske samose koje su punjene feta sirom i špinatom.
Sastojci za vegetarijanske samose:
- 270 g kora za pite i savijače
- 250 g špinata
- 100 g feta sira
- 1 češanj češnjaka
- ½ čajne žličice začinske mješavine garam masala
- ½ čajne žličice kurkume
- ½ čajne žličice mljevenog korijandra
- sol i papar po želji
- biljno ulje
Priprema vegetarijanskih samosa:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- U tavu stavite jednu žlicu biljnog ulja pa na njemu prepirjajte svježi špinat dok ne povene. Izvadite špinat iz tave.
- U tavu dodajte još jednu žlicu ulja, začinsku mješavinu garam masala, kurkumu, mljeveni korijander i nasjeckani češnjak i sve zajedno prepirjajte oko 30 sekundi.
- Vratite špinat u tavu sa začinskom mješavinom i promiješajte. Uklonite s vatre. Kad se špinat ohladi, dobivenu smjesu pomiješajte s natrganim komadićima feta sira, solju i paprom. Stavite sa strane.
- Složite tri do četiri lista kora za savijače jednu na drugu i lagano ih premažite uljem. Izrežite ih na trake veličine oko 30 x 10 centimetara.
- Jednu žlicu mješavine špinata i sira stavite u donji lijevi kut odrezane pravokutne trake kora za savijače. Preklopite kut od tijesta preko nadjeva, te nastavite preklapati tijesto dok ne potrošite cijelu narezanu traku i ne dobijete trokut od tijesta s nadjevom u sredini.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto i nadjev.
- Pripremljene samose stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 20 minuta, odnosno dok se ne ispeku i ne dobiju zlatno-smeđu boju.
- Poslužite s umakom po želji. Dobar tek!
Ramen na brzinu? Bogata japanska juha kojom se inače testira strpljenje i kreativnost kuhara +13