Samosa je azijsko jelo koje obuhvaća pržene ili pečene trokute tijesta nadjevene slanim punjenima – od krumpira i raznog drugog povrća do sira i mesa. U pravoj maniri azijske kuhinje sastojci su dobro začinjeni aromatičnim začinima.

Samosa se obično poslužuje kao predjelo, prilog ili međuobrok s osvježavajućim chutneyjem, a karakterizira ga hrskav omotač od tijesta koje se priprema od brašna, vode i ulja.

Ako želite skratiti cijeli postupak pripreme ovog jela, možete se poslužiti i već gotovim jufkama, odnosno korama za pite i savijače.

Donosimo vam recept za vegetarijanske samose koje su punjene feta sirom i špinatom.

Quesadilla je popularno meksičko jelo Hrana i piće Najfiniji trokut sa sirom: Predobar doručak koji se sprema za 10 minuta

Sastojci za vegetarijanske samose:

  • 270 g kora za pite i savijače
  • 250 g špinata
  • 100 g feta sira
  • 1 češanj češnjaka
  • ½ čajne žličice začinske mješavine garam masala
  • ½ čajne žličice kurkume
  • ½ čajne žličice mljevenog korijandra
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje

Priprema vegetarijanskih samosa:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. U tavu stavite jednu žlicu biljnog ulja pa na njemu prepirjajte svježi špinat dok ne povene. Izvadite špinat iz tave.
  3. U tavu dodajte još jednu žlicu ulja, začinsku mješavinu garam masala, kurkumu, mljeveni korijander i nasjeckani češnjak i sve zajedno prepirjajte oko 30 sekundi.
  4. Vratite špinat u tavu sa začinskom mješavinom i promiješajte. Uklonite s vatre. Kad se špinat ohladi, dobivenu smjesu pomiješajte s natrganim komadićima feta sira, solju i paprom. Stavite sa strane.
  5. Složite tri do četiri lista kora za savijače jednu na drugu i lagano ih premažite uljem. Izrežite ih na trake veličine oko 30 x 10 centimetara.
  6. Jednu žlicu mješavine špinata i sira stavite u donji lijevi kut odrezane pravokutne trake kora za savijače. Preklopite kut od tijesta preko nadjeva, te nastavite preklapati tijesto dok ne potrošite cijelu narezanu traku i ne dobijete trokut od tijesta s nadjevom u sredini.
  7. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto i nadjev.
  8. Pripremljene samose stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 20 minuta, odnosno dok se ne ispeku i ne dobiju zlatno-smeđu boju.
  9. Poslužite s umakom po želji. Dobar tek!

Ramen na brzinu? Bogata japanska juha kojom se inače testira strpljenje i kreativnost kuhara Ramen Sastojci za ramen Ramen +13 Ramen

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju