• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #hranom oko svijeta

Ramen na brzinu? Bogata japanska juha kojom se inače testira strpljenje i kreativnost kuhara

Ako se do sada niste još odvažili na spravljanje ove kompleksne i bogate juhe, ovaj jednostavni recept za brzinski ramen sigurno će vas na to potaknuti.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 24.01.2022 09:40 komentari
viber Created with Sketch.
Ramen
Ramen (Foto:Vigor Klaić/Nova Studio)

Galerija Ramen 13 Sastojci za ramen 13 Ramen 13 Ramen 13

U trendu Piletina au poivre Ma, divota! Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu Intercity Notte za Siciliju - 3 Pedesetak eura Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom

Iako je sami temeljac za ovu japansku juhu vrlo kompleksan, primjerice najpopularniji tonkotsu priprema se od četiri do 48 sati, ovisno o strukturi i aromama koje se žele postići, ukusan ramen možete napraviti i u samo dvadesetak minuta s pravim odabirom namirnica i začina. Sve namirnice možete pronaći u obližnjem Lidlu, pogotovo u Tjednu azijske kuhinje, koji počinje 24. siječnja, kada su nam dostupne sve namirnice i umaci koji će ovo jelo okusima najviše približiti originalu.

Ramen Ramen (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

A original zapravo potječe iz Kine i pokrajine u kojoj se izrađuju soba rezanci. Ova juha puna umamija ubrzo se proširila Japanom, gdje su uvidjeli da se uz unaprijed pripremljen temeljac vrlo brzo može složiti hranjiv i ukusan obrok.

Kod ramena je bitan redoslijed stavljanja namirnica kako bi se najviše iskoristile arome svake namirnice, kao i znanje o slaboj i jakoj vatri. Okus samog ramena ovisi o temeljcu, a osim najpopularnijeg, onog od mesnih kostiju, temeljci obično počinju kuhanjem svinjetine, piletine ili govedine, kojem se dodaje i dashi, jednostavan temeljac koji najčešće uključuje kombu alge i katobushi, odnosno sušenu tunu.

Kod ramena je bitan redoslijed stavljanja namirnica u temeljac Kod ramena je bitan redoslijed stavljanja namirnica u temeljac (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

U ovoj kulinarskoj priči cijeni se kreativnost, odabir namirnica koje se savršeno nadopunjuju s temeljcem, ali i pravilna obrada rezanaca, koji ne smiju biti prekuhani, pa se stavljaju na kraju, kad je lonac maknut s vatre.

Naš ramen brza je verzija, a možemo reći i svojevrsna fuzija azijskih juha koju može napraviti baš svatko i barem okusima posjetiti daleku Aziju. Dovoljno je samo skoknuti do Lidla u Tjednu azijske kuhinje i početi s izradom ovog jela koje će vas okrijepiti dok vani vladaju temperature blizu ništice.

Ramen Ramen (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT – Brzinski ramen koji grije dušu i tijelo

Sastojci:

  • 1 žlica sezamova ulja
  • 3 žličice ribanog đumbira
  • 4 žličice ribanog ili protisnutog češnjaka
  • 4 šalice goveđeg, pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 3 šalice vode
  • 100 g shitake gljiva
  • 100 g rezanaca za ramen ili wok
  • 100 g brokule Sastojci za ramen Sastojci za ramen (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  • 2 mlada luka
  • 2 šake mladog špinata
  • 1 svježa čili papričica, narezana na tanke kolutiće
  • 2 veće mrkve, narezane na tanke štapiće
  • 2 žlice sojina umaka
  • Po želji malo sriracha umaka
  • 1 juneći odrezak, narezan na tanke trakice
  • Za marinadu mesa: 2 žlice sojina umaka, 2 žlice sezamova ulja

Ramen Ramen (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Priprema:

  1. Zagrijte sezamovo ulje i u njega dodajte dvije žličice ribanog đumbira i dvije žličice protisnutog češnjaka. Miješajte kratko dok ne zamirišu i omekšaju, a zatim ih prelijte temeljcem i vodom.
  2. Juneći odrezak narežite na trakice i marinirajte ga u sojinu umaku i sezamovu ulju te ostavite tako dok juha ne bude pred posluživanje.
  3. U temeljac dodajte shitake gljive, cvjetove brokule i mrkvu te ih kuhajte oko šest minuta. Možete koristiti i suhe gljive, ali ih kuhajte malo duže, oko 10 minuta. Nakon toga u juhu dodajte dvije žlice sojina umaka, ostatak đumbira, češnjaka, mladi luk i narezani čili po želji te kuhajte još tri minute pa juhu maknite s vatre i u nju dodajte mladi špinat i rezance te poklopite lonac poklopcem i ostavite tako oko 2 do 3 minute prije posluživanja.  Brzinski ramen sa puno svježeg povrća gotov je za svega 20 minuta Brzinski ramen sa puno svježeg povrća gotov je za svega 20 minuta (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  4. Skuhajte jaje. Želite li da vam ispadne mekše iznutra, zakuhajte vodu, jaje stavite u kipuću vodu i kuhajte ga šest minuta. Za kremasti, ali tvrđi žumanjak kao na našim slikama kuhajte ga minutu duže.
  5. Meso za to vrijeme kratko prepržite na tavi na koju ste kapnuli malo sezamova ulja.
  6. Juhu poslužite u zdjelicama sa svim komponentama te dodajte preprženu junetinu i jaje. Vašem ramenu dodajte sriracha umaka po želji za više okusa i ljutine. Uživajte u hranjivom ramenu koji ste pripremili za samo 20 minuta i okusima otputujte na drugi kontinent. 

Ramen Ramen (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Želite li isprobati i ostale azijske delicije poput gyoza, sushija, piletine u sezamu, bami gorenga, basmati ili jasmin riže te umaka koji će svakom jelu dati baš onaj orijentalni štih od ponedjeljka, 24. siječnja, uživajte u okusima Azije. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #hranom oko svijeta
  • #azijska kuhinja
  • #ramen
  • #lidl
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
#neOKOLIŠaj
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
U Transilvaniji
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
Samoodrživo planinarsko sklonište CRA-Carlo Ratti Associati
Samoodrživi bivak
Planinarsko sklonište koje se savršeno uklapa u Alpe, a koje svakog dana može "samo proizvesti" nekoliko litara pitke vode
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Čarolija Istanbula s Bospora
Javni prijevoz
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Otkrijte čaroliju Istanbula s Bospora
Šator Mavericks Blue Ice tvrtke Heimplanet
Stvoren za ekspedicije
Najbolji šator na svijetu? Nije jeftin, ali može izdržati vjetrove i do 180 kilometara na sat
Recept za fino varivo koje smo izbjegavali u 80-ima
Povratak u prošlost
Recept za fino varivo koje smo izbjegavali u 80-ima
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Mjesto koje nikada nećete posjetiti: Jedan od "najljepših prizora na svijetu" koji privlači na tisuće ljudi
Otok Spirit
Mjesto koje nikada nećete posjetiti: Jedan od "najljepših prizora na svijetu" koji privlači na tisuće ljudi

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Osječka policija isključila BMW iz prometa zbog tehničke neispravnosti
OZBILJNI NEDOSTACI
FOTO Policija na obilaznici zaustavila vozača BMW-a: Pogledajte zašto su mu oduzeli tablice
Nove loše vijesti za vozače: Godišnja cestarina mogla bi poskupjeti do 60 posto
"Nenormalno su otišli gore"
Novi troškovni udar na vozače, prvi put u deset godina: Ovo će poskupjeti čak 60 posto!
Muškarac usred dana oteo dijete (2) majci dok je čekala na semaforu
Drama u Berlinu
Muškarac usred dana oteo dijete (2) majci dok je čekala na semaforu
show
Enisa Bešlagića probudio protupožarni alarm
zanimljivo buđenje
Enis Bešlagić evakuiran iz sobe usred zore: "Ako ovo bude neka zezancija..."
Grobovi poznatih na Mirogoju puni su cvijeća i svijeća
pogledajte galeriju
Grob Dražena Petrovića i drugih velikana na Mirogoju preplavljeni su svijećama i cvijećem
Počela je prodaja ulaznica za drugi koncert Jakova Jozinovića u Sava Centru u Beogradu
potražnja je ogromna!
Dvorana u Beogradu premala je za našeg Slavonca? Više od 14 tisuća ljudi čeka svoju ulaznicu
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Autoimuni osip: Kad koža otkriva bolest prije nego što se pojave drugi simptomi
Upozorenje koje vam šalje tijelo
Autoimuni osip: Kad koža otkriva bolest prije nego što se pojave drugi simptomi
zabava
Znanstvenici došli do uznemirujućeg otkrića na najdubljoj točki oceana! Pogledajte što su pronašli
Zanimljivo
Znanstvenici došli do uznemirujućeg otkrića na najdubljoj točki oceana! Pogledajte što su pronašli
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Wow!
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
tech
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Iskoristili nanotehnologiju
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Jedan potez, svi fragmenti
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
Nije sve samo u algoritmu
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
sport
VIDEO Pogledajte šokantan rasplet: Ovo je potez zbog kojeg je Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda
NEVIĐENA SITUACIJA
VIDEO Pogledajte šokantan rasplet: Ovo je potez zbog kojeg je Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda
Ante Delija iznenadio svojom prvom objavom nakon borbe
PORAZ BOLI, ALI...
Ante Delija iznenadio svojom prvom objavom nakon borbe
Torcida podignula poruku za vukovarskog heroja, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Reakcije su podijeljene
VIDEO Torcida podignula poruku za Nicoliera, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
tv
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
MasterChef: ANKETA: Žiri nimalo nije zadovoljan! Kome biste vi dali žeton - plavima ili crvenima?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Žiri nimalo nije zadovoljan! Kome biste vi dali žeton - plavima ili crvenima?
Kumovi: Iskustvo, energija i talent ponovno pred kamerama - glumačka legenda koja ne poznaje mirovinu
KUMOVI
Iskustvo, energija i talent ponovno pred kamerama - glumačka legenda koja ne poznaje mirovinu
putovanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
novac
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Ostavlja bez daha
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Ima vremena
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
lifestyle
Aishwarya Rai, najljepša misica svih vremena
NAJBOLJA OD NAJBOLJIH
Kažu da je ova nezaboravna Indijka najljepša misica svih vremena
15 tužnih filmova
EMOCIJE NA NAJJAČE
Vrijedni svake suze: 15 filmova zbog kojih ćete isplakati dušu
Košulje i bluze za jesenske kombinacije
IDU NA SVE
15 košulja i bluza za slaganje elegantnih jesenskih kombinacija, pronašli smo baš sjajne modele
sve
VIDEO Pogledajte šokantan rasplet: Ovo je potez zbog kojeg je Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda
NEVIĐENA SITUACIJA
VIDEO Pogledajte šokantan rasplet: Ovo je potez zbog kojeg je Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda
Ante Delija iznenadio svojom prvom objavom nakon borbe
PORAZ BOLI, ALI...
Ante Delija iznenadio svojom prvom objavom nakon borbe
Torcida podignula poruku za vukovarskog heroja, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Reakcije su podijeljene
VIDEO Torcida podignula poruku za Nicoliera, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Miso-juha s ramen-rezancima, gljivama i tofuom
A nije iz vrećice

Juha za jednu osobu: Najlakši recept za fino jelo na žlicu koja se radi u manje od 15 minuta

Umami okus daje joj miso pasta, ali i nasjeckani dimljeni tofu te gljive. Upotrijebiti možete gljive po želji – sve od šampinjona do shiitakea. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close