Iako je sami temeljac za ovu japansku juhu vrlo kompleksan, primjerice najpopularniji tonkotsu priprema se od četiri do 48 sati, ovisno o strukturi i aromama koje se žele postići, ukusan ramen možete napraviti i u samo dvadesetak minuta s pravim odabirom namirnica i začina. Sve namirnice možete pronaći u obližnjem Lidlu, pogotovo u Tjednu azijske kuhinje, koji počinje 24. siječnja, kada su nam dostupne sve namirnice i umaci koji će ovo jelo okusima najviše približiti originalu.

Ramen Ramen (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

A original zapravo potječe iz Kine i pokrajine u kojoj se izrađuju soba rezanci. Ova juha puna umamija ubrzo se proširila Japanom, gdje su uvidjeli da se uz unaprijed pripremljen temeljac vrlo brzo može složiti hranjiv i ukusan obrok.

Kod ramena je bitan redoslijed stavljanja namirnica kako bi se najviše iskoristile arome svake namirnice, kao i znanje o slaboj i jakoj vatri. Okus samog ramena ovisi o temeljcu, a osim najpopularnijeg, onog od mesnih kostiju, temeljci obično počinju kuhanjem svinjetine, piletine ili govedine, kojem se dodaje i dashi, jednostavan temeljac koji najčešće uključuje kombu alge i katobushi, odnosno sušenu tunu.

Kod ramena je bitan redoslijed stavljanja namirnica u temeljac Kod ramena je bitan redoslijed stavljanja namirnica u temeljac (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

U ovoj kulinarskoj priči cijeni se kreativnost, odabir namirnica koje se savršeno nadopunjuju s temeljcem, ali i pravilna obrada rezanaca, koji ne smiju biti prekuhani, pa se stavljaju na kraju, kad je lonac maknut s vatre.

Naš ramen brza je verzija, a možemo reći i svojevrsna fuzija azijskih juha koju može napraviti baš svatko i barem okusima posjetiti daleku Aziju. Dovoljno je samo skoknuti do Lidla u Tjednu azijske kuhinje i početi s izradom ovog jela koje će vas okrijepiti dok vani vladaju temperature blizu ništice.

Ramen Ramen (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT – Brzinski ramen koji grije dušu i tijelo

Sastojci:

  • 1 žlica sezamova ulja
  • 3 žličice ribanog đumbira
  • 4 žličice ribanog ili protisnutog češnjaka
  • 4 šalice goveđeg, pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 3 šalice vode
  • 100 g shitake gljiva
  • 100 g rezanaca za ramen ili wok
  • 100 g brokule Sastojci za ramen Sastojci za ramen (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  • 2 mlada luka
  • 2 šake mladog špinata
  • 1 svježa čili papričica, narezana na tanke kolutiće
  • 2 veće mrkve, narezane na tanke štapiće
  • 2 žlice sojina umaka
  • Po želji malo sriracha umaka
  • 1 juneći odrezak, narezan na tanke trakice
  • Za marinadu mesa: 2 žlice sojina umaka, 2 žlice sezamova ulja

Ramen Ramen (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Priprema:

  1. Zagrijte sezamovo ulje i u njega dodajte dvije žličice ribanog đumbira i dvije žličice protisnutog češnjaka. Miješajte kratko dok ne zamirišu i omekšaju, a zatim ih prelijte temeljcem i vodom.
  2. Juneći odrezak narežite na trakice i marinirajte ga u sojinu umaku i sezamovu ulju te ostavite tako dok juha ne bude pred posluživanje.
  3. U temeljac dodajte shitake gljive, cvjetove brokule i mrkvu te ih kuhajte oko šest minuta. Možete koristiti i suhe gljive, ali ih kuhajte malo duže, oko 10 minuta. Nakon toga u juhu dodajte dvije žlice sojina umaka, ostatak đumbira, češnjaka, mladi luk i narezani čili po želji te kuhajte još tri minute pa juhu maknite s vatre i u nju dodajte mladi špinat i rezance te poklopite lonac poklopcem i ostavite tako oko 2 do 3 minute prije posluživanja.  Brzinski ramen sa puno svježeg povrća gotov je za svega 20 minuta Brzinski ramen sa puno svježeg povrća gotov je za svega 20 minuta (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  4. Skuhajte jaje. Želite li da vam ispadne mekše iznutra, zakuhajte vodu, jaje stavite u kipuću vodu i kuhajte ga šest minuta. Za kremasti, ali tvrđi žumanjak kao na našim slikama kuhajte ga minutu duže.
  5. Meso za to vrijeme kratko prepržite na tavi na koju ste kapnuli malo sezamova ulja.
  6. Juhu poslužite u zdjelicama sa svim komponentama te dodajte preprženu junetinu i jaje. Vašem ramenu dodajte sriracha umaka po želji za više okusa i ljutine. Uživajte u hranjivom ramenu koji ste pripremili za samo 20 minuta i okusima otputujte na drugi kontinent. 

Ramen Ramen (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Želite li isprobati i ostale azijske delicije poput gyoza, sushija, piletine u sezamu, bami gorenga, basmati ili jasmin riže te umaka koji će svakom jelu dati baš onaj orijentalni štih od ponedjeljka, 24. siječnja, uživajte u okusima Azije. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju