Iako je sami temeljac za ovu japansku juhu vrlo kompleksan, primjerice najpopularniji tonkotsu priprema se od četiri do 48 sati, ovisno o strukturi i aromama koje se žele postići, ukusan ramen možete napraviti i u samo dvadesetak minuta s pravim odabirom namirnica i začina. Sve namirnice možete pronaći u obližnjem Lidlu, pogotovo u Tjednu azijske kuhinje, koji počinje 24. siječnja, kada su nam dostupne sve namirnice i umaci koji će ovo jelo okusima najviše približiti originalu.
Ramen (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
A original zapravo potječe iz Kine i pokrajine u kojoj se izrađuju soba rezanci. Ova juha puna umamija ubrzo se proširila Japanom, gdje su uvidjeli da se uz unaprijed pripremljen temeljac vrlo brzo može složiti hranjiv i ukusan obrok.
Kod ramena je bitan redoslijed stavljanja namirnica kako bi se najviše iskoristile arome svake namirnice, kao i znanje o slaboj i jakoj vatri. Okus samog ramena ovisi o temeljcu, a osim najpopularnijeg, onog od mesnih kostiju, temeljci obično počinju kuhanjem svinjetine, piletine ili govedine, kojem se dodaje i dashi, jednostavan temeljac koji najčešće uključuje kombu alge i katobushi, odnosno sušenu tunu.
Kod ramena je bitan redoslijed stavljanja namirnica u temeljac
(Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
U ovoj kulinarskoj priči cijeni se kreativnost, odabir namirnica koje se savršeno nadopunjuju s temeljcem, ali i pravilna obrada rezanaca, koji ne smiju biti prekuhani, pa se stavljaju na kraju, kad je lonac maknut s vatre.
Naš ramen brza je verzija, a možemo reći i svojevrsna fuzija azijskih juha koju može napraviti baš svatko i barem okusima posjetiti daleku Aziju. Dovoljno je samo skoknuti do Lidla u Tjednu azijske kuhinje i početi s izradom ovog jela koje će vas okrijepiti dok vani vladaju temperature blizu ništice.
Ramen (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
RECEPT – Brzinski ramen koji grije dušu i tijelo
Sastojci:
- 1 žlica sezamova ulja
- 3 žličice ribanog đumbira
- 4 žličice ribanog ili protisnutog češnjaka
- 4 šalice goveđeg, pilećeg ili povrtnog temeljca
- 3 šalice vode
- 100 g shitake gljiva
- 100 g rezanaca za ramen ili wok
- 100 g brokule Sastojci za ramen (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
- 2 mlada luka
- 2 šake mladog špinata
- 1 svježa čili papričica, narezana na tanke kolutiće
- 2 veće mrkve, narezane na tanke štapiće
- 2 žlice sojina umaka
- Po želji malo sriracha umaka
- 1 juneći odrezak, narezan na tanke trakice
- Za marinadu mesa: 2 žlice sojina umaka, 2 žlice sezamova ulja
Ramen (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Priprema:
- Zagrijte sezamovo ulje i u njega dodajte dvije žličice ribanog đumbira i dvije žličice protisnutog češnjaka. Miješajte kratko dok ne zamirišu i omekšaju, a zatim ih prelijte temeljcem i vodom.
- Juneći odrezak narežite na trakice i marinirajte ga u sojinu umaku i sezamovu ulju te ostavite tako dok juha ne bude pred posluživanje.
- U temeljac dodajte shitake gljive, cvjetove brokule i mrkvu te ih kuhajte oko šest minuta. Možete koristiti i suhe gljive, ali ih kuhajte malo duže, oko 10 minuta. Nakon toga u juhu dodajte dvije žlice sojina umaka, ostatak đumbira, češnjaka, mladi luk i narezani čili po želji te kuhajte još tri minute pa juhu maknite s vatre i u nju dodajte mladi špinat i rezance te poklopite lonac poklopcem i ostavite tako oko 2 do 3 minute prije posluživanja. Brzinski ramen sa puno svježeg povrća gotov je za svega 20 minuta (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
- Skuhajte jaje. Želite li da vam ispadne mekše iznutra, zakuhajte vodu, jaje stavite u kipuću vodu i kuhajte ga šest minuta. Za kremasti, ali tvrđi žumanjak kao na našim slikama kuhajte ga minutu duže.
- Meso za to vrijeme kratko prepržite na tavi na koju ste kapnuli malo sezamova ulja.
- Juhu poslužite u zdjelicama sa svim komponentama te dodajte preprženu junetinu i jaje. Vašem ramenu dodajte sriracha umaka po želji za više okusa i ljutine. Uživajte u hranjivom ramenu koji ste pripremili za samo 20 minuta i okusima otputujte na drugi kontinent.
Ramen (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Želite li isprobati i ostale azijske delicije poput gyoza, sushija, piletine u sezamu, bami gorenga, basmati ili jasmin riže te umaka koji će svakom jelu dati baš onaj orijentalni štih od ponedjeljka, 24. siječnja, uživajte u okusima Azije.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.