Munchmallow je popularna poslastica iz vremena Jugoslavije koja obuhvaća tvrdi keks preliven bijelom kremom i čokoladom. Bijela krema u sredini slastice je zapravo nadjev od bijelog sljeza koji je mekan poput oblaka.

Jeste li znali da mekanu teksturu iz sredine tih kolačića možete replicirati uz pomoć bjelanjaka, šećera i jabuke? Rusi to čine još od 19. stoljeća. Točnije, peku pastilu.

Pastila je ruska tradicionalna slastica koja se priprema od jabuka, šećera i bjelanjaka. Iako obuhvaća svakodnevne i cjenovno prihvatljive sastojke, zahtjeva nešto kompliciraniju pripremu za koju treba odvojiti od 7 do 10 sati.

No isplati se pomučiti i napraviti taj slatko-kiseli kolač.

Čokoladni mousse sa sljezovim kolačićima Hrana i piće Samo 3 sastojka! Najlakši recept za prefini kremasti mousse od čokolade

Sastojci za pastile:
400 ml vode
150 g šećera
50 g šećera u prahu za posipanje
6 Granny Smith jabuka
2 bjelanjka

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

2. Operite jabuke i stavite ih u pravokutni lim za pečenje. Prelijte ih s 400 ml vode.

3. Pecite jabuke oko sat vremena dok voćke ne postanu mekane.

4. Očistite koštice i koru i ostatak ispasirajte u pire.

Rastopljeni sljezovi kolačići s čokoladom iz pećnice Hrana i piće Hrskavo izvana, mekano iznutra: Recept za fantaziju od samo 3 sastojka koja se jede na kampiranju

5. U mikseru pomiješajte bjelanjke i pire od jabuka te postepeno dodajte običan šećer.

6. Miksajte na srednje jakoj brzini oko 10 minuta dok se sastojci dobro ne povežu i ne dobijete snijeg.

7. Odvojite 350 grama dobivenog snijega za kasnije. Ostatak premažite u dva manja lima za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje – uključujući i bočne strane.

8. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 80 Celzijevih stupnjeva od 4 do 7 sati, ovisno o vašoj pećnici. Kolač bi trebao biti suh na dodir kad je gotov.

9. Pustite da se kolač ohladi do kraja, pa nježno odvojite papir za pečenje od ostatka.

Torta medovik u Rusiji se jede za blagdane Hrana i piće Medovik: Recept za prefinu tortu u kojoj Rusi uživaju za blagdane

10. Prerežite ohlađeni kolač po sredini cijelom širinom da dobijete dvije jednake polovice, odnosno sveukupno četiri „lista“ kolača.

11. Između svakog lista premažite malo preostale nepečene smjese i poslažite ih jedan na drugi. Ako vam je ostalo štogod kreme, namažite je po rubovima složenog kolača.

12. Vratite kolač u pećnicu na 80 Celzijevih stupnjeva da se "suši" još 90 minuta.

13. Ohladite u potpunosti kolač, pa vlažnim nožem narežite ga na trake debljine oko 2,5 centimetara. Svaki komad uvaljajte u šećer u prahu i odmah poslužite sa šalicom omiljenog čaja. Dobar tek!

Kako pripremiti ovaj ruski kolač od jabuke, pogledajte u YouTube videu kanala emmymade.

Tvornica slatkih oblaka: Ruski grad u koji se putuje zbog savršenog deserta Pastile - 2 Kolomna Kolomna +3 Kolomna

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju