Medovik je fina torta od meda i kiselog vrhnja koja se u Rusiji i zemljama bivšeg SSSR-a rado jede za blagdane.
Osmislio ju je mladi chef na ruskom dvoru još u 18. stoljeću kako bi impresionirao caricu Elizabetu Aleksejevnu. Iako carica nije voljela med, oduševila se slasnom kombinacijom slatkih i kiselih okusa.
Danas postoje razne varijante torte – neki ih rade s kondenziranim mlijekom, kremom od maslaca ili čak klasičnom slastičarskom kremom od vanilije – no i dalje je najpopularnija ona s kiselim vrhnjem.
Za njezinu pripremu potrebno je puno vremena i planiranja, ali zato vrijedi svake utrošene sekunde rada.
Sastojci za tijesto:
450 g brašna
150 g šećera
100 g maslaca
85 g meda
3 jaja
5 g sode bikarbone
Sastojci za nadjev:
500 ml kiselog vrhnja
250 ml vrhnja za šlag
170 g šećera u prahu
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
2. U vatrostalnoj zdjeli tucite jaja sa šećerom dok ne dobijete jednoličnu laganu smjesu. Dodajte maslac i med pa sve zajedno miješajte na pari drvenom kuhačom dok se maslac i šećeri ne rastope.
3. Skinite smjesu s vatre.
4. Dodajte sodu bikarbonu u smjesu i dobro promiješajte.
5. Postepeno dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
6. Na pobrašnjenoj podlozi izradite smjesu u glatko tijesto pa ga podijelite na osam jednakih dijelova.
7. Svaki dio razvucite u krug te odrežite na iste dimenzije promjera 18 centimetara. Izbodite tijesto po površini vilicom.
8. Svaki komad izvučenog tijesta stavite peći u pećnicu na sedam do osam minuta dok ne dobije zlatnožutu boju. Dobro ohladite.
9. Ispecite i komadiće preostalog tijesta. Tu će vam trebati nešto manje vremena za termičku obradu. Kad se pečeni komadići tijesta ohlade, sameljite ih u blenderu u fini prah te ostavite sa strane.
10. Za nadjev: mikserom istucite vrhnje za šlag sa šećerom i ekstraktom vanilije. U dobivenu smjesu ručno umiješajte kiselo vrhnje.
11. Na ohlađeno tijesto razmažite oko tri žlice nadjeva, pa tako slažite slojeve u visinu dok ne potrošite sve sastojke. Ostatak nadjeva premažite preko dobivene torte te je posipajte prahom od pečenih ostataka tijesta.
12. Stavite tortu u hladnjak preko noći da se stisne. Poslužite je dobro ohlađenu. Dobar tek!
Kako se radi torta medovik, pogledajte u videu The Cooking Foodieja na YouTubeu.