Svi znamo onaj poznati, sočni okus prženih noodlesa s povrćem i piletinom, natopljenih u soja umaku i kojekakvim čudima iz azijske kuhinje. Želite li oduševiti svoje goste i konačno otkriti tajnu kako spraviti savršen Chow Mein, donosimo vam jednu verziju koja će vam se sigurno svidjeti.
Varijacija je mnogo, jer Chow Mein možete raditi i s kozicama ili ubaciti ljute papričice, a danas ga radimo s piletinom. Okus je kao iz restorana, stoga se naoružajte strpljenjem i namirnicama pa krenimo. Ovaj obrok namijenjen je za četiri osobe (ili dvije osobe za dva dana 😉).
Spravljanje noodlesa
Chow Mein rezance kuhajte u kipućoj i lagano posoljenoj vodi oko 5 minuta. Kada ih izvadite ohladite ih i ostavite na sušenju na krpi sa strane kako se ne bi previše lijepili.
Spravljanje sosa
1 žličica sezamovog ulja
2 žlice umaka od kamenica
2 žlice umaka od soje
1 i pol žličica rižinog octa
1 i pol žličica šećera
1 žličica sambala umaka
Ove sastojke sve zajedno umiješajte u manjoj posudici i dodajte šećera po potrebi.
Mariniranje piletine
700 g pilećih prsa narezati na vrlo tanke trakice
1 žličica papra (po mogućnosti bijelog)
1 žličica soja umaka
2 žličice sode bikarbone
Sve dobro izmiješajte i ostavite piletinu da se marinira barem 15 minuta.
Povrće i spravljanje obroka u wok tavi
Pola manjeg đumbira (na tanke trankice)
Pola manjeg kupusa (na trakice)
2 mlada luka ili jedan poriluk (zeleni dio narežite na trakice, a bijeli na kolutiće)
3 štapića celera (na trakice)
4 mrkve (na trakice)
4-5 režnjeva češnjaka (usitniti)
Čili papričice (po želji, no znajte da će zbog đumbira i papra jelo već biti mrvicu pikantno)
Na tavi ugrijte obično, suncokretovo ulje i ubacite piletinu.
Kada je piletina pečena, izvadite ju i dodajte još malo ulja. U njega ubacite celer i mrkvu dok malo ne omekšaju.
Izvadite celer i mrkvu sa strane, te na kratko ubacite kupus u tavu. Izvadite ga kad malo omekša.
Dodajte malo deblji sloj ulja (debljine prsta) i ubacite bijeli dio poriluka ili mladog luka te đumbir. Nakon jedne do dvije minute ubacite i noodlese te ih promiješajte dok se ne „natope“.
Rezance u tavi oblikujte tako da u sredini napravite malu rupu, tj. prostor u koji ćete ubaciti češnjak. Kada on pusti miris, promiješajte sve skupa.
Potom ubacite i piletinu, te prelijte sve sosom koji ste napravili na početku. Sve dobro promiješajte dok tjestenina ne poprimi boju umaka.
Na kraju ubacite svo preostalo povrće (kupus, zeleni dio luka, celer, mrkvu) i kratko miješajte. Za minutu-dvije ste gotovi i možete poslužiti.
Dobar tek 😊
PS Mi smo ga radili po ovom videu, ali smo u receptu pojačali količinu povrća i mesa. Vi odlučite što više preferirate.