Hrskavi rezanci omiljeni su u Hong Kongu, a priprema tog specijaliteta uopće nije komplicirana.
Tjestenini je potrebna tek minuta u vrućoj vodi, a zatim se ispire pod hladnom vodom kako bi se zaustavio proces kuhanja. Zatim se cijedi i dovršava na vrućoj tavi sve dok ne zapucketa.
Sastojci za kineske rezance sa svinjetinom:
- 225 g kineskih rezanaca
- 90 ml ulja
- 1 mrkva
- 1 žlica škrobnog brašna
- 115 g svinjetine bez kosti (vratina)
- 2 žlice rižinog octa
- 5 suhih gljiva shiitake
- 75 g klica graha
- 1/2 svežnja vlasca
- 180 ml pilećeg temeljca
- 1 žlica umaka od kamenica (oyster sauce)
- 1 žličica šećera u prahu
- sol
Priprema:
- Gljive isperite i ostavite ih u posudi s vodom kako bi se namočile. Zagrijte veliku posudu s vodom. Rezance kuhajte minutu, a zatim ih ocijedite. Kuhane rezance ohladite pod vodom pa ocijedite i prelijte ih s žlicom ulja i rasporedite u jednom sloju u posudi da se ne slijepe.
- Stavite tavu na srednje jaku vatru pa ulijte 3 žlice ulja. Ubacite rezance u tavu pa ih pržite oko 2 minute. Zatim ih okrenite, dodajte još žlicu ulja pa pržite dok rezanci ne postanu hrskavi i zlatno smeđi, još 2 minute. Izvadite rezance iz tave i prebacite ih na tanjur za posluživanje.
- Pomiješajte škrobno brašno sa žlicom vode u šalici. Vratite tavu na jaku vatru. Dodajte žlicu ulja i pržite svinjetinu tanko narezanu na komadiće, oko dvije minute. Dodajte i tanko narezanu mrkvu. Zatim ulijte ocat i kuhajte dok se ne reducira. Nakon toga dodajte narezane gljive pa kratko kuhajte dok ne zamirišu, oko pola minute.
- Ubacite i klice graha pa pržite minutu te zatim dodajte vlasac. Nakon minute dodajte pileći temeljac, riblji umak i šećer pa pustite da provrije. Dodajte škrobno brašno pa promiješajte. Začinite po ukusu, pa prelijte umak po tjestenini.
5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine +0