Satay je vrlo ukusno jelo sastavljeno od mesnih ražnjića koji se peku na roštilju te poslužuju s aromatičnim umakom od kikirikija. Jelo potječe s otoka Jave u Indoneziji, no iznimno je popularno i u Tajlandu i Maleziji.
U pripremi se mogu koristiti razne vrste mesa – od piletine do junetine. Da bi meso bilo što ukusnije, ono se marinira noć prije termičke obrade u sočnoj mješavini začina i dodataka. Mi vam donosimo recept za pileće ražnjiće.
Sastojci za umak:
- 500 ml vode
- 300 g grubo nasjeckanog kikirikija
- 225 g čili paste (sambal)
- 115 g kokosova šećera
- 85 g tamarind paste
- 60 ml suncokretova ulja
- 4 češnja češnjaka
- 1 luk
- 1 komad đumbira veličine oko 5 cm
- 1 stapka limunske trave
- prstohvat soli
Sastojci za pileće ražnjiće:
- 1,5 kg otkoštenih pilećih zabataka
- 2 žlice šećera
- 2 žlice vruće vode
- 1 žlica luka u prahu
- 1 žlica melase
- 2 čajne žličice češnjaka u prahu
- 2 čajne žličice kurkume
- ½ čajne žličice đumbira u prahu
- ½ čajne žličice limunske trave u prahu
- sol po želji
- biljno ulje
Priprema pilećih ražnjića:
- Pretvorite luk i češnjak u pire (potreban za umak) u sjeckalici povrća ili blenderu. Prepirjajte pire od luka i češnjaka na ulju. Dodajte naribani đumbir i stapku limunske trave koju ste prethodno zgnječili pa sve zajedno termički obrađujte oko 15 minuta.
- Umiješajte čili pastu i pirjajte oko pet minuta.
- Ubacite kikiriki, tamarind pastu, kokosov šećer, prstohvat soli i pola litre vode. Kuhajte umak na laganoj temperaturi oko 45 minuta.
- Pripremite marinadu za piletinu – u velikoj zdjeli pomiješajte šećer, luk u prahu, melasu, češnjak u prahu, kurkumu, đumbir u prahu i limunsku travu u prahu s dvije žlice vode.
- Dodajte piletinu narezanu na manje komade i dobro pomiješajte. Prekrijte zdjelu, stavite u hladnjak preko noći ili čak na 24 sata.
- Mariniranu piletinu nabodite na drvene štapiće. Meso premažite uljem i posolite.
- Ražnjiće ispecite na roštilju i poslužite s umakom od kikirikija. Dobar tek!
Za manje od 1 eura: Deset supermoći korijena s kojim se lakše "preživljava" zima +1