Satay je vrlo ukusno jelo sastavljeno od mesnih ražnjića koji se peku na roštilju te poslužuju s aromatičnim umakom od kikirikija. Jelo potječe s otoka Jave u Indoneziji, no iznimno je popularno i na Tajlandu i Maleziji.
U pripremi se mogu koristiti razne vrste mesa – od piletine do junetine. Da bi meso bilo što ukusnije ono se marinira noć prije termičke obrade u sočnoj mješavini začina i dodataka. Mi vam donosimo recept za pileće ražnjiće.
Sastojci za umak:
500 ml vode
300 g grubo nasjeckanih kikirikija
225 g čili paste (sambal)
115 g kokosova šećera
85 g tamarind paste
60 ml suncokretova ulja
4 češnja češnjaka
1 luk
1 komad đumbira veličine oko 5 cm
1 stapka limunske trave
prstohvat soli
Sastojci za pileće ražnjiće:
1,5 kg otkoštenih pilećih zabataka
2 žlice šećera
2 žlice vruće vode
1 žlica luka u prahu
1 žlica melase
2 čajne žličice češnjaka u prahu
2 čajne žličice kurkume
½ čajne žličice đumbira u prahu
½ čajne žličice limunske trave u prahu
sol po želji
biljno ulje
Priprema:
1. Pretvorite luk i češnjak u pire (potreban za umak) u sjecalici povrća ili u blenderu. Prepirjate pire od luka i češnjaka na ulju. Dodajte naribani đumbir i stapku limunske trave koju ste prethodno zgnječili pa sve zajedno termički obrađujte oko 15 minuta.
2. Umiješajte čili pastu i pirjajte oko pet minuta.
3. Ubacite kikiriki, tamarind pastu, kokosov šećer, prstohvat soli i pola litre vode. Kuhajte umak na laganoj temperaturi oko 45 minuta.
4. Pripremite marinadu za piletinu – u velikoj zdjeli pomiješajte šećer, luk u prahu, melasu, češnjak u prahu, kurkumu, đumbir u prahu i limunsku travu u prahu s dvije žlice vode.
5. Dodajte piletinu narezanu na manje komade i dobro pomiješajte. Prekrijte zdjelu, stavite u hladnjak preko noći ili čak na 24 sata.
6. Mariniranu piletinu nabodite na drvene štapiće. Meso premažite s uljem i posolite ga.
7. Ražnjiće ispecite na roštilju i poslužite s umakom od kikirikija. Dobar tek!
10 supermoći korijena od 20 kuna s kojim se lakše "preživljava" zima