Satay je vrlo ukusno jelo sastavljeno od mesnih ražnjića koji se peku na roštilju te poslužuju s aromatičnim umakom od kikirikija. Jelo potječe s otoka Jave u Indoneziji, no iznimno je popularno i u Tajlandu i Maleziji.

U pripremi se mogu koristiti razne vrste mesa – od piletine do junetine. Da bi meso bilo što ukusnije, ono se marinira noć prije termičke obrade u sočnoj mješavini začina i dodataka. Mi vam donosimo recept za pileće ražnjiće.

Sastojci za umak:

  • 500 ml vode
  • 300 g grubo nasjeckanog kikirikija
  • 225 g čili paste (sambal)
  • 115 g kokosova šećera
  • 85 g tamarind paste
  • 60 ml suncokretova ulja
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1 komad đumbira veličine oko 5 cm
  • 1 stapka limunske trave
  • prstohvat soli

Sastojci za pileće ražnjiće:

  • 1,5 kg otkoštenih pilećih zabataka
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice vruće vode
  • 1 žlica luka u prahu
  • 1 žlica melase
  • 2 čajne žličice češnjaka u prahu
  • 2 čajne žličice kurkume
  • ½ čajne žličice đumbira u prahu
  • ½ čajne žličice limunske trave u prahu
  • sol po želji
  • biljno ulje

Priprema pilećih ražnjića:

  1. Pretvorite luk i češnjak u pire (potreban za umak) u sjeckalici povrća ili blenderu. Prepirjajte pire od luka i češnjaka na ulju. Dodajte naribani đumbir i stapku limunske trave koju ste prethodno zgnječili pa sve zajedno termički obrađujte oko 15 minuta.
  2.  Umiješajte čili pastu i pirjajte oko pet minuta.
  3. Ubacite kikiriki, tamarind pastu, kokosov šećer, prstohvat soli i pola litre vode. Kuhajte umak na laganoj temperaturi oko 45 minuta.
  4. Pripremite marinadu za piletinu – u velikoj zdjeli pomiješajte šećer, luk u prahu, melasu, češnjak u prahu, kurkumu, đumbir u prahu i limunsku travu u prahu s dvije žlice vode.
  5. Dodajte piletinu narezanu na manje komade i dobro pomiješajte. Prekrijte zdjelu, stavite u hladnjak preko noći ili čak na 24 sata.
  6. Mariniranu piletinu nabodite na drvene štapiće. Meso premažite uljem i posolite.
  7. Ražnjiće ispecite na roštilju i poslužite s umakom od kikirikija. Dobar tek!

Za manje od 1 eura: Deset supermoći korijena s kojim se lakše "preživljava" zima Torta od čokolade, đumbira i čaja Đumbir Škampi na tajlandski +1 Naribani đumbir daje pikantan okus ramenu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju