Azijska alternativna medicina i kulinarstvo već tisućama godina koriste đumbir u zdravstvene svrhe. Korijen ove gomoljaste biljke iz porodice ljiljana prirodni je antibiotik koji pomaže u rješavanju brojnih tegoba, ali i odličan saveznik u pripremi mnogih jela.
Karakterizira ga gorkast okus i limunski miris koji odgovara azijskoj kuhinji, ali i pripremi napitaka za suzbijanje zimskih prehlada. Zato ogulite komadić i pripremite se za zimu.
Čudotvorne moći đumbira:
- Smanjuje grlobolju i upale u tijelu
- Poboljšava cirkulaciju tijela
- Ublažava mučninu i nadutost
- Smanjuje grčeve u želucu
- Ubrzava probavu i metabolizam
- Smanjuje proljev
- Ojačava imunitet
- Ublažava bol u mišićima nakon vježbanja
- Opušta cijeli organizam
- Oblozi od đumbira smanjuju bolove u leđima i vratu
Napitak od đumbira
Svježi korijen (veličine palca) naribajte ili narežite na komadiće, kuhajte u vodi dok ne zavrije, a potom ostavite u poklopljenom loncu još deset minuta. Ocijeđeni napitak pomiješajte s limunom i medom.
Oprez!
Imajte na umu da je đumbir iznimno potentan začin i da ga ne smijete konzumirati bez ograničenja. Đumbir je sigurno jesti svaki dan, ali stručnjaci preporučuju da se ograničite na 3 do 4 grama dnevno. Više od 6 grama đumbira dnevno može izazvati želučane i probavne tegobe poput žgaravice. Jedan gram đumbira jednak je pola žličice đumbira u prahu, odnosno jednoj žličici naribanog sirovog đumbira
Štruca, ragu i palačinke: Jela s lećom u glavnoj ulozi koja morate probati +1