Azijska alternativna medicina i kulinarstvo već tisućama godina koriste đumbir u zdravstvene svrhe. Korijen ove gomoljaste biljke iz porodice ljiljana prirodni je antibiotik koji pomaže u rješavanju brojnih tegoba, ali i odličan saveznik u pripremi mnogih jela.

Karakterizira ga gorkast okus i limunski miris koji odgovara azijskoj kuhinji, ali i pripremi napitaka za suzbijanje zimskih prehlada. Zato ogullite jedan đumbir i pripremite se za zimu.

Čudotvorne moći đumbira:

- smanjuje grlobolju i upale u tijelu
- poboljšava cirkulaciju tijela
- ublažava mučninu i nadutost
- smanjuje grčeve u želucu
- ubrzava probavu i metabolizam
- smanjuje proljev
- ojačava imunitet
- ublažava bol u mišićima nakon vježbanja
- opušta cijeli organizam
- oblozi od đumbira smanjuju bolove u leđima i vratu

Đumbir je sastavni dio svakog curryja Đumbir je sastavni dio svakog curryja (Foto: Stockfood)

Napitak od đumbira

Svježi korijen (veličine palca) naribajte ili narežite na komadiće, kuhajte u vodi dok ne zavrije, a potom ostavite u poklopljenom loncu još deset minuta. Ocijeđeni napitak pomiješajte s limunom i medom.

Oprez!

Imajte na umu da je đumbir iznimno potentan začin i da ga ne smijete konzumirati bez ograničenja. Odrasle osobe dnevno mogu unijeti maksimalno 30 grama svježeg đumbira ili do 4 grama njegova praha.

U našoj fotogaleriji pronađite ideje za kulinarske ideje s čudotvornim korijenom đumbirom.

Otkriven misterij: Arheolozi riješili zagonetku otoka kamenih divova Uskršnji otok - 5 Uskršnji otok - 4 Uskršnji otok - 3 +1 Uskršnji otok - 2