Azijska alternativna medicina i kulinarstvo već tisućama godina koriste đumbir u zdravstvene svrhe. Korijen ove gomoljaste biljke iz porodice ljiljana prirodni je antibiotik koji pomaže u rješavanju brojnih tegoba, ali i odličan saveznik u pripremi mnogih jela.
Karakterizira ga gorkast okus i limunski miris koji odgovara azijskoj kuhinji, ali i pripremi napitaka za suzbijanje zimskih prehlada. Zato ogullite jedan đumbir i pripremite se za zimu.
Čudotvorne moći đumbira:
- smanjuje grlobolju i upale u tijelu
- poboljšava cirkulaciju tijela
- ublažava mučninu i nadutost
- smanjuje grčeve u želucu
- ubrzava probavu i metabolizam
- smanjuje proljev
- ojačava imunitet
- ublažava bol u mišićima nakon vježbanja
- opušta cijeli organizam
- oblozi od đumbira smanjuju bolove u leđima i vratu
Napitak od đumbira
Svježi korijen (veličine palca) naribajte ili narežite na komadiće, kuhajte u vodi dok ne zavrije, a potom ostavite u poklopljenom loncu još deset minuta. Ocijeđeni napitak pomiješajte s limunom i medom.
Oprez!
Imajte na umu da je đumbir iznimno potentan začin i da ga ne smijete konzumirati bez ograničenja. Odrasle osobe dnevno mogu unijeti maksimalno 30 grama svježeg đumbira ili do 4 grama njegova praha.
U našoj fotogaleriji pronađite ideje za kulinarske ideje s čudotvornim korijenom đumbirom.
Otkriven misterij: Arheolozi riješili zagonetku otoka kamenih divova